"Am observat ca PD vrea sa faca o politica pragmatica, ca sa nu spun o politica cinica. Vreau sa declar raspicat ca, daca PD a ales aceasta solutie, PNL-ului nu-i ramane decat o singura varianta: sa trecem si noi la o politica pragmatica, ceea ce ins
"Am observat ca PD vrea sa faca o politica pragmatica, ca sa nu spun o politica cinica. Vreau sa declar raspicat ca, daca PD a ales aceasta solutie, PNL-ului nu-i ramane decat o singura varianta: sa trecem si noi la o politica pragmatica, ceea ce inseamna ca nu exista singura solutie colaborarea cu PD. Avem un evantai intreg de solutii si mult mai multe decat isi inchipuie unii", a declarat Tariceanu insinuand ca PNL ar putea pune capat colaborarii cu PD. Cat despre colaborarea cu PD, premierul a fost explicit: "Alianta DA a intrat in moarte clinica". El a apreciat ca democratii nu vor mai rezista mult presiunilor exercitate de Basescu si, drept urmare, se vor retrage de la guvernare. In spatele usilor inchise ale BPC, liberalii s-au intrecut in acuze la adresa PD si Basescu. "La cum au actionat democratii, teoretic, sunt mult mai multi liberali decat necesarul de sapte care sa voteze in favoarea suspendarii lui Basescu", ne-au declarat surse din conducerea PNL.
Acestea ne-au specificat ca liderii PNL considera ca Basescu ar merita soarta unui presedinte suspendat dar vor analiza oportunitatea ralierii la demersul PSD in functie de eventualele "boacane" ale sefului statului. Liberalii s-au gandit sa se reorganizeze si "geografic" in Parlament deoarece, in sala plenului, exclusii lui Stolojan stau in primele scaune ale sectorului destinat PNL. "Sunt prea vizibili acolo, parca ar face inca parte din partid. Pe ei ii vede toata lumea", ne-au explicat sursele citate.
Stapanul PD
Primul-ministru a sustinut ca decizia PD de a merge pe cont propriu la europarlamentare reprezinta opera lui Traian Basescu, "presedintele informal" al PD. El l-a numit pe seful statului "cordonul ombilical al democratilor care ii ajuta sa se hraneasca si sa se mentina". De asemenea, a continuat premierul, directivele Cotrocenilor ii fac pe liderii PD - Boc, Blaga si Videanu - sa promita un anumit lucru pe care, la numai o zi, sa nu-l onoreze. "Am incredere si in Blaga si in Videanu, dar problema este ca nu ei sunt cei care iau deciziile in PD. Deciziile in PD le ia tot presedintele informal al partidului, care este Traian Basescu. In functie de interesele lui Basescu, pozitia PD se va schimba, iar acest lucru a fost dovedit clar in ultima vreme", a spus liderul PNL, subliniind ca "PD nu este condus din interior, ci din afara". El nu a uitat sa bagatelizeze, nici propunerea PD privind un pact de neagresiune, Tariceanu etichetand propunerea "un fel de fariseism". "Campania de neagresiune despre care vorbeste PD mi se un fel de fariseism din partea celor care o propun. Noi suntem de acord, dar, constatand cum a functionat PD, am indoieli ca va fi operationala", a declarat Tariceanu.
"Daca PNL nu mai vrea Alianta, sa spuna"
La doua zile dupa ce i-au lasat pe liberali cu ochii in soare pentru europarlamentare, democratii sar din nou la atac si-i anunta pe oamenii lui Tariceanu ca, daca nu mai vor in Alianta, nu trebuie decat sa spuna. Liderul pedistilor, Emil Boc, a preluat rapid mesajul transmis ieri dimineata de presedintele Traian Basescu si a anuntat ca i se pare si lui ca liberalii se apropie "prin mai multe gesturi" de PSD si PRM. "Daca PNL doreste sa rupa Alianta, trebuie sa spuna acest lucru explicit si clar.(..) Nu putem sa nu constatam ca daca PD a spus foarte clar si explicit ca adversarul nostru este PSD, in privinta PNL observam din nefericire faptul ca multe gesturi ii apropie tot mai mult de PSD si PRM, in contradictie flagranta cu principiile Aliantei si cu lucruri sustinute anterior", s-a rastit Boc. La randul sau, presedintele executiv al PD Adriean Videanu le-a cerut liberalilor sa-si precizeze pozitia fata de PSD. "Sugerez o exprimare publica a PNL in aceasta directie, asa cum si PD o face", a spus Videanu. In context, el a tinut sa asigure pe toata lumea ca decizia PD de a ramane la guvernare, dar si aceea de a candida singuri la europarlamentare nu au fost influentate de presedintele Traian Basescu. "Ar fi laudabila abtinerea colegilor nostri de Alianta de la speculatii nefondate pe aceasta tema", a adaugat Videanu. (Carmen EPURAN si Razvan GHEORGHE)
Europei nu-i pasa de criza din Romania
Presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a declarat ieri dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu, ca Romania nu este singura tara cu dezbateri politice democratice si ca ceea ce se intampla la Bucuresti reprezinta "turbulente normale intr-o democratie", transmite Mediafax.
"Romania nu este singura tara cu dezbateri politice democratice", a spus Barroso, raspunzand unei intrebari privind situatia politica din Romania. El a precizat ca in prezent raporturile CE cu autoritatile romane sunt "in normalitate" si ca nu se observa, din acest punct de vedere, nici o problema. "Sunt turbulente normale intr-o democratie", a adaugat Barroso.
La randul sau, presedintele Basescu a precizat ca nu a fost abordata in discutia pe care a avut-o cu Barroso situatia politica din Romania. "Nu a fost subiect de discutie situatia politica din Romania, atata vreme cat Romania are un guvern in functie, iar la Bruxelles nu se face confuzie intre disputa politica si criza politica", a spus Basescu.
Presedintele CE, Jose Barroso, a declarat, dupa intalnirea de ieri cu presedintele Basescu, ca seful statului roman l-a asigurat ca exista progrese in privinta Agentiei Nationale de Integritate. "Am vorbit cu presedintele Basescu despre subiectul ANI. M-a informat ca exista progrese inregistrate in legatura cu acest subiect, conform negocierilor din Tratatul de Aderare. Presedintele Basescu m-a asigurat de sansele acestei agentii", a spus Barroso.
Barroso a mentionat ca si in state vechi membre UE sunt situatii politice "pline de viata". "In unele state vechi UE, multe luni dupa alegeri nu s-au putut forma guverne", a spus Barroso. El a precizat ca tine de romani si de sistemul democratic ca Romania sa-si respecte obligatiile legate de statutul de membru UE. "Nu vreau sa stabilesc nici o legatura intre situatia curenta politica din Romania si obligatiile Romaniei legate de statutul de membru UE. Depinde de romani si de sistemul lor democratic sa-si rezolve problemele", a spus Barroso.
Presedintele Traian Basescu a declarat dupa intalnirea cu Jose Barroso, ca l-a asigurat pe acesta de sprijinul Romaniei in ceea ce priveste demersurile presedintiei germane pentru Constitutia UE si pentru pachetul de energie lansat de Comisia Europeana. Seful statului a adaugat ca Romania sustine presedintia germana a UE pentru ca, spre sfarsitul mandatului de 6 luni, aceasta sa propuna o solutie privind deblocarea situatiei tratatului constitutional. De asemenea, Basescu a precizat ca l-a asigurat pe Barroso ca Romania va contribui la politica UE de vecinatate. "L-am asigurat pe presedintele Comisiei ca vom contribui pentru politica de apropiere a UE de vecinii sai", a spus Basescu. (D.E.)
Barroso, amabil
Barroso a fost atat de amabil, incat a semnalat si contributiile foarte importante economice si politice pe care deja le-a adus aderarea Romaniei la UE, nominalizand persoana comisarului Lenard Orban si stradaniile sale demne de toata lauda.
Asa cum era de asteptat, s-a facut si o foarte diplomatica trimitere la nevoia de imbunatatire a capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale, fara insa a se pomeni de vreo urgenta sau ingrijorare legate de activitatea institutiilor responsabile din domeniu in Romania. Evident, asa cum o face de ani de zile cu ocazia vizitei unui omolog roman, Barroso a mai amintit inca o data de cat ne apreciaza pe noi Europa pentru entuziasmul nealterat al cetatenilor romani pentru ideea europeana, 67% din ei votand un da fericit, asa cum o arata datele din sondajele efectuate de institutiile europene de profil.
Presedintele nostru a fost cel putin la fel de amabil si a spus cum ne preocupa pe noi soarta Europei Unite si ca vom sustine solutia pe care o va elabora Presedintia germana, dar si ca ne entuziasmeaza cel mai tare principiul solidaritatii, motorul dezvoltarii economice europene. Basescu a dat asigurari ca "vom fi buni europeni, vom invata arta negocierii si compromisului" si ca, in acest rastimp, vom continua sa ne consolidam institutiile pentru ca, astfel, sa avem o contributie importanta la constructia UE. Ne mai intereseaza foarte tare si noua politica de vecinatate a UE, a spus Basescu, dar fara sa dea amanute, cu toate ca unii s-ar fi putut astepta ca tocmai acesta sa fie momentul in care sa repete mesajul pe care-l rostise acasa, atunci cand a afirmat ca cea mai importanta prioritate a politicii noastre externe o va constitui destinul european al Republicii Moldova.
Maine, incepand cu orele 15.30, Basescu va vorbi in fata Parlamentului European si va avea o conferinta de presa comuna cu presedintele legislativului comunitar, Hans-Gert Poettering. (Cristian UNTEANU, Bruxelles)
Basescu va vorbi la Bruxelles despre biletel
Presedintele Basescu a declarat aseara la TVR ca, daca va fi intrebat in Parlamentul European despre problemele interne din Romania, sa nu-si faca nimeni iluzii ca nu va vorbi despre interesele economice din spatele unor decizii politice sau despre "politica dusa in minciuna". Basescu a explicat ca se face referire fie la "tentative de interventie pentru prieteni politici la Parchet", fie ca "minti ca nu ai primit informari cand tu le-ai primit". Intrebat despre criticile formulate la adresa sa de parlamentari europeni liberali sau socialisti, seful statului a spus ca, din pacate, sunt politicieni care transfera problemele interne in exterior, ceea ce el nu va face. (C.E.)
Presedintele surprins
Traian Basescu s-a declarat surprins ieri de pozitia PNL in Comisia juridica a Camerei la modificarea Legii referendumului, seful statului apreciind ca este optiunea liberalilor daca vor sa fie alaturi de PRM, PSD si PC. Basescu a mai declarat ca, in masura in care se respecta Constitutia si legile in vigoare la inceputul mandatului sau si in masura in care initiatorii se mentin in "limitele decentei", actiunea de suspendare a sa din functie este democratica. El a adaugat: "In mod cert, in masura in care ea respecta Constitutia si legile in vigoare la inceputul mandatului, fara incercari de a aduce modificari legislatiei pentru a face procesul suspendarii facil - pentru ca rostul Legii referendumului este sa dea stabilitate functiei prezidentiale -, in masura in care se mentin in limitele decentei, este o actiune democratica". (A.H.)
Liberalii vor amanarea alegerilor pentru PE
Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, a propus conducerii PNL si premierului sa ia in calcul posibilitatea amanarii alegerilor pentru PE, avand in vedere actiunile pentru suspendarea presedintelui, precum si posibilitatea depunerii unei motiuni de cenzura. "Consider necesara decalarea termenului pentru organizarea alegerilor europarlamentare, in conditiile in care la nivelul clasei politice se discuta despre demararea procedurilor de suspendare a presedintelui Romaniei si despre depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului. In acest sens, am adus personal in discutie, in ultimele doua sedinte ale Biroului Politic Central al PNL, oportunitatea organizarii alegerilor pentru Parlamentul European la 13 mai 2007", afirma Olteanu intr-un comunicat de presa. El argumenteaza ca, potrivit Constitutiei si Regulamentelor celor doua Camere, atat demersurile de suspendare a sefului statului, cat si cele referitoare la motiunea de cenzura "ar acoperi tocmai perioada prevazuta pentru campania electorala, respectiv lunile martie, aprilie si mai". (R.G.)
"Felix" ataca
Seful conservatorilor, Dan Voiculescu, si-a reinnoit ieri atacurile la adresa PD si a lui Traian Basescu. Liderul PC a spus despre PD ca este "un partid hibrid, iesit din FSN, de sorginte comunista, condus de un presedinte comunist, cum este Traian Basescu, si care a facut si politie politica". "Traian Basescu a facut politie politica si o vom dovedi la momentul oportun", a insistat Voiculescu. In legatura cu "divortul" dintre PD si PNL, in urma deciziei democratilor de a participa singuri pe listele pentru europarlamentare, Voiculescu a comentat ca ruptura este o "chestiune fireasca". (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.