Partidele comuniste si socialiste din Cehia si Polonia isi manifesta si ostilitatea fata de planurile Washingtonului de amplasare, in estul Europei, a scutului de aparare antiracheta. La Praga si Varsovia au fost organizate in aceste zile manifest
Partidele comuniste si socialiste din Cehia si Polonia isi manifesta si ostilitatea fata de planurile Washingtonului de amplasare, in estul Europei, a scutului de aparare antiracheta. La Praga si Varsovia au fost organizate in aceste zile manifestatii de protest, participantii afirmand ca se tem ca, odata cu instalarea acestor baze americane, tarile lor vor deveni tinte ale atacurilor teroriste.
Autoritatile locale cehe au interzis desfasurarea unui miting de protest care urma sa aiba loc, ieri, la Praga, fata de planurile de amplasare pe teritoriul Cehiei a unei unitati radar a scutului american de aparare antiracheta, a informat publicatia Prague Monitor.
Organizatorii au anuntat insa ca manifestatia va avea loc, in pofida interdictiei date de primarie. Actiunea de protest, la care isi anuntasera participarea zeci de organizatii din Cehia si din strainatate, a avut loc dupa ce, duminica, la Varsovia, polonezii au protestat, de asemenea, fata de planurile americane privind instalarea, in aceasta tara, a radarului antiracheta. In ciuda nemultumirilor populatiei, Guvernul de la Praga sustine proiectul Washingtonului de amplasare a unei instalatii-radar antiracheta in tara. Majoritatea membrilor Executivului ceh considera ca sistemul american de aparare antiracheta va contribui la sporirea securitatii Cehiei.
La Praga, adversarii cei mai inversunati ai construirii radarului american antiracheta sunt comunistii, care reclama organizarea unui referendum pe acest subiect, idee respinsa din start de premierul Mirek Topolanek.
Planurile SUA de amplasare a unor elemente ale sistemului ABM au provocat un val de nemultumire si la Moscova, care, prin vocea ministrului rus al Apararii Serghei Ivanov, a condamnat amplasarea radarelor americane in apropierea granitelor Rusiei.
Expertii rusi se tem de tulburarea echilibrului
Rusii, primii care au reactionat fata de intentia Washingtonului, nu cred asigurarile americanilor care sustin ca scutul antiracheta nu va reprezenta un pericol pentru Moscova. Mai mult, expertii rusi afirma ca antirachetele instalate in Polonia nu vor putea proteja eficient Europa de un eventual atac din Iran si Coreea de Nord. In cotidianul polonez Rzeczpospolita, expertul militar rus Anatoli Tiganov apreciaza ca "scopurile declarate de SUA pot fi atinse instaland rachete, de pilda, in Italia sau Turcia". Cea mai mare amenintare pentru securitatea internationala este, insa, in opinia expertilor rusi, tulburarea echilibrului, informeaza Rompres. Initiativa americanilor este in primul rand o demonstratie a lipsei de incredere in Rusia, lucru care poate duce la aparitia unei noi spirale a inarmarilor. La randul lor, unii specialisti polonezi impartasesc aceeasi opinie ca a rusilor, fiind de parere ca alegerea, de catre Washington, a Cehiei si Poloniei are un caracter politic, si nu unul pragmatic. Deocamdata, Cehia si Polonia poarta negocieri, care ar putea dura cateva luni, in privinta dislocarii scutului american. Saptamana trecuta, Consiliul de Securitate Nationala al Cehiei si-a dat acordul pentru initierea discutiilor pe marginea amplasarii radarului. Daca se va ajunge la un acord, radarul va fi construit cel mai probabil de firma americana Boeing, noteaza presa de la Praga. Ambasadorul SUA la Praga, Richard Graber, a incercat sa linisteasca temerile populatiei, dand asigurari ca radarul scutului precum si personalul de deservire se vor supune prevederilor legale cehesti si nu vor fi extrateritoriale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.