Numarul tot mai mare de copii ucisi si de scoli si universitati distruse in urma violentelor din Irak ridica serioase semne de intrebare asupra viitorului tarii.

Weekendul trecut, un liceu din Bagdad si o scoala primara din Ramadi au fost distruse de bombe, sapte elevi fiind omoriti.

Acesta este numai ultimul dintr-o serie de incidente similare, printre care se mai numara si distrugerea, la 17 ianuarie, a Universitatii al-Mustansiriyah din Bagdad, in urma unui atac cu bomba care a ucis 70 de studenti.

Migratie pentru studii

Aceste evenimente marcheaza dificultatea tot mai mare cu care tinerii irakieni se confrunta cind incearca sa primeasca o educatie.

Din cauza pericolului, foarte multi tineri au fost fortati sa isi abandoneze studiile, iar o mare parte pleaca de acasa pentru a se inscrie la cursuri in orase din nordul Irakului (zona kurda), considerate mai sigure in aceasta perioada.

Numai intre ianuarie si noiembrie 2007, peste 1.200 de studenti din alte regiuni s-au inscris la universitati din zona kurda, depasind cu mult cifra obisnuita. Aceste institutii au devenit intre timp supraaglomerate si sint aproape de a se inchide.

Viata academica, paralizata

Multi dintre studenti siliti sa plece din orasele lor pentru studii se declara victimele unei campanii menite sa paralizeze viata academica a Irakului.

Cu siguranta, privarea a zeci de mii de tineri de accesul la educatie va avea consecinte grave pe termen lung.