MS a transmis catre autoritatile de sanatate publica, judetene si a municipiului Bucuresti o serie de masuri pentru aceasta saptamana. Toate autoritatile sanitare din teritoriu in colaborare cu inspectoratele scolare judetene vor asigura efectuarea triajului epidemiologic zilnic in unitatile de invatamant, respectiv scoli, gradinite, cu informarea parintilor privind importanta izolarii la domiciliu a copilului bolnav si neprimirea in aceste unitati a copiilor care prezinta manifestari clinice a bolii, respectiv tuse, stranut. Totodata, se are in vedere intensificarea activitatilor de informare a populatiei privind masurile de prevenire a imbolnavirilor prin infectii respiratorii acute. Urgentarea finalizarii campaniei de vaccinare a populatiei, avand ca grupe de risc recomandate pentru vaccinare copiii cu varste cuprinse intre sase luni si 15 ani.
O alta masura are in vedere urmarirea zilnica a cazurilor de gripa si infectie respiratorie acuta internate in unitatile de profil si semnalarea imediata a cresterii acestora peste nivelul asteptat.
MS recomanda in continuare evitarea aglomeratiilor, a contactului cu persoanele bolnave, folosirea batistei pentru a nu imbolnavi pe cei din jur, atunci cand se stranuta sau se tuseste, respectarea regulilor de igiena personala, aerisirea incaperilor si a locurilor de munca, prezentarea la medicul de familie la primele semne de boala in cazul persoanelor cu risc de gripa. (C.P.)