Putin incepe sa elimine adversarii politici care au mai rezistat regimului si isi trimite succesorii pentru a se obisnui cu „lumea buna" a Occidentului.

Comisia electorala din Sankt Petersburg a interzis participarea partidului liberal Iabloko la alegerile locale de pe 11 martie. Comisia a argumentat decizia prin faptul ca 12% dintre semnaturile de sprijin ale candidatilor liberali au fost invalide, iar legea electorala nu permite un indice mai mare de 10%.

KO electoral pentru Iabloko

„Comisia electorala s-a razbunat in acest fel pentru opozitia noastra fata de autoritati", a declarat, pentru Reuters, liderul din Sankt Petersburg al Iabloko, Maxim Reznik. Analistii politici rusi, citati de Mosnews, considera ca decizia Comisiei este menita sa-l forteze pe liderul national al Iabloko, Grigori Yavlinsky, sa nu participle la alegerile parlamentare de pe 2 decembrie 2007. Iabloko nu a reusit sa intre in Duma de Stat la alegerile din 2003. Potrivit unui sondaj recent, liberalii se afla si acum sub pragul electoral de 7%. Partidul detine doar 3 locuri de consilier in consiliul local din Sankt Petersburg. Miza alegerilor locale din Sankt Petersburg, al doilea oras ca marime din Rusia, este data si de numirea de autoritatile locale a membrilor Senatului Rusiei. Partidul Rusia Unita, creat de Vladimir Putin, conduce in preferintele alegatorilor cu 49%.

„Norocosul" Medvedev

Prim-vicepremierul Dmitri Medvedev (foto) a trasat, la Davos, o posibila linie a politicii sale: „Intelegem problemele pe care le avem - dependenta excesiva de resursele naturale, coruptie, o populatie in declin". Rusia va cuceri Vestul nu cu forta, ci cu realizarile sale, protejindu-si activele strategice, a mai adaugat Medvedev. Medvedev si ministrul Apararii, Serghei Ivanov, sint succesorii favoriti ai lui Putin, cel care va fi indicat de presedinte urmind sa aiba si prima sansa la prezidentialele de pe 2 martie 2008. Principalul atu al lui Medvedev este pozitia sa de presedinte al monopolului Gazprom, ceea ce, potrivit declaratiilor sale, il face sa se simta „un om norocos".