UDMR a gasit o solutie pentru scolirea alesilor locali: 28 de primari, viceprimari si consilieri UDMR, vor merge din nou la scoala. Pentru cei mai multi, este a doua facultate. Maghiarii pun in practica un proiect gandit de liderul filialei clujene,
UDMR a gasit o solutie pentru scolirea alesilor locali: 28 de primari, viceprimari si consilieri UDMR, vor merge din nou la scoala. Pentru cei mai multi, este a doua facultate. Maghiarii pun in practica un proiect gandit de liderul filialei clujene, Laszlo Attila, care a realizat ca elitele politicii si administratiei trebuie "crescute". Cei 28 formeaza primul lot de lideri pe care Uniunea ii sprijina sa urmeze Managementul Resurselor Umane, la Facultatea din Pecs. Cursurile se tin insa la Cluj, in spatiul Universitatii "Babes Bolyai"(Universitatea pe care tocmai a parat-o dl Frunda la Bruxelles pentru ca ar fi "anti-multiculturala!). 18 oameni de afaceri le finanteaza cursurile, platindu-le taxele de 1100 de euro pe an, numele "samaritenilor" ramanand secrete. UDMR intentioneaza sa dezvolte acest program de formare a propriilor elite cu alte doua specializari: in managementul cultural si managementul de invatamant al elitelor convinsi fiind ca, investind in elite, Uniunea investeste in viitorul ei: "Asta va fi viitoarea generatie de lideri ai UDMR. "Este foarte greu sa lucrezi in administratia publica fara sa ai cunostinte de sociologie, psihologie ori de comunicare", spune primarul comunei Sancraiu, dl Poka, vicepresedinte UDMR. Suntem intr-o zona in care este dezvoltat agroturismul. Sunt 46 de pensiuni turistice clasificate, care gazduiesc intre 7000 si 9000 de turisti pe sezon. De aceea, ne-am ocupat sa introducem apa si canalizare si sa refacem drumurile. Printr-un proiect cu finantare PHARE am intrat in programul de management integrat al deseurilor. Suntem un exemplu bun la capitolul mediu. Le tot spun oamenilor din comuna ca daca toata tara arata cum arata, noi nu trebuie sa aratam la fel; 95% m-au inteles".
Am dat acest exemplu, atat de specific cu un motiv foarte precis. Acela de a face si mai vizibil faptul ca politicienii nostri sunt prea ocupati cu "ciolanul", pentru a se mai gandi la viitorul Romaniei "reale", aceea care se zbate zilnic intr-o mizerie pe care nici unul dintre acestia nu par interesati sa o admita. Pe de alta parte, este evident ca in nici un partid (in afara de UDMR) pregatirea noii elite politice nu este o preocupare. Cu tote ca si politicienii maghiari au conducatori cu un trecut cenusiu, acestia sunt singurii care au inteles ca fara elite politice educate viitorul european este imposibil, iar fondurile UE nu pot fi atrase prin discursuri politicianiste sau "smecherii" politice, de care scena noastra politica este acum invadata. Iar daca partidele romanesti vor pierde startul in aceasta competitie, acest fapt va putea fi vazut cu ochiul liber, in doar cativa ani. "Daca tara arata cum arata, noi nu vrem sa aratam la fel!" spunea primarul maghiar din Sancrai, si spunea bine. Daca ar fi sa traducem pentru partidele romanesti fraza, ea ar suna cam asa: daca oamenii nostri politici de azi arata cum arata, noile elite politice nu trebuie sa arate la fel. Dar mi-e teama ca e doar un vis, si seniorii politicii noastre vor continua sa pregateasca elite care, asa ca si pana acum, sa le semene intru totul, si, mai ales, sa le perpetueze interesele politice si economice peste timp, fara sa se gandeasca la faptul ca in conditiile de azi, pentru Romania orice zi pierduta inseamna bani pierduti, proiecte pierdute. Adica aceeasi perpetuare a unei saracii despre care domniile lor sunt obisnuiti sa-si aminteasca si sa vorbeasca doar in campaniile electorale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.