Finala baietilor, de la Australian Open, se joaca intre Roger Federer si chilianul Fernando Gonzalez. La fete titlul si-l disputa azi Serena Williams si Maria Sarapova.

Australian Day a fost sarbatorita ieri, inclusiv in Melbourne Park, celebrarea a 219 ani de la intemeierea primei colonii europene fiind prilej de premieri legendare. Margaret Court (65 de ani) a fost decorata cu Ordinul Australiei.

Serena, in Top 20

Intre 1960 si 1975, ea a cistigat un numar-record de Grand Slam-uri, 62. S-a impus de 11 ori in proba de simplu a Australian Open, performanta greu de egalat de oricare dintre finalistele de azi, Maria Sarapova sau Serena Williams. Ultima dintre ele a cistigat deja de doua ori trofeul pus in joc la Melbourne, dar are deja 26 de ani si numai pentru a o egala pe Court ar trebui sa cistige fiecare editie pina in 2015. Indiferent de rezultatul meciului de astazi, Serena va intra in Top 20, dupa ce inaintea turneului se afla pe locul 81. De asemenea, Maria Sarapova are deja rezervata prima pozitie a ierarhiei mondiale feminine. Finala celor doua a inceput dimineata, la ora 4.30, iar Sarapova se prezenta cu un palmares de doua Grand Slam-uri cistigate (Wimbledon 2004, US Open 2006), iar Serena cu sapte (US Open 1999, 2002, Roland Garros 2002, Wimbledon 2002, 2003, Australian Open 2003, 2005).

A saptea finala

„Federer este un model pentru mine", spunea americanca zilele acestea si nu avea cum sa dea gres cu alegerea, elvetianul urmind sa dispute miine a saptea finala consecutiva de Grand Slam. El a egalat astfel un record stabilit in 1934 de australianul Jack Crawford, iar in cazul in care isi va pastra titlul la Melbourne, va ajunge la zece turnee de Grand Slam cistigate, cu doar patru mai putine decit detinatorul recordului absolut, Pete Sampras. Adversarul sau din finala, chilianul Fernando Gonzalez (fav. nr. 10), nu a mai jucat vreodata nici macar vreo semifinala de Grand Slam, astfel ca s-a bucurat de o atentie speciala. Fotografii chiar l-au convins sa se lase fotografiat avind pe umar o replica a lui Speedy Gonzalez. Ieri, el s-a calificat in finala invingindu-l cu 6-1, 6-3, 6-1 pe Tommy Haas, caruia prezenta in tribune a iubitei sale, frumoasa actrita Sara Foster, nu i-a purtat noroc. Finala masculina are loc miine, de la ora 10.30.