Angrenajul complicat care asigura controlul reciproc al puterilor in stat se va gripa inevitabil, cand "jucatorul" din presedinte va ajunge in situatia de a arbitra intre partide. Ciocnirea dintre roluri e programata. Este ceea ce se intampla in prez
Angrenajul complicat care asigura controlul reciproc al puterilor in stat se va gripa inevitabil, cand "jucatorul" din presedinte va ajunge in situatia de a arbitra intre partide. Ciocnirea dintre roluri e programata. Este ceea ce se intampla in prezent in Romania - dar nu numai la noi, ci chiar in Franta. La noi, calitatea de arbitru intre partide a domnului Basescu este pusa sub semnul intrebarii, ceea ce poate sa cauzeze o criza majora. Motorul ei sunt liberalii dar cauza cauzelor? Domnul Traian Basescu, presedintele statului, cu functie de arbitru intre partide, este considerat generatorul crizei de cei mai multi. Concret, premierul ii reproseaza presedintelui ca se amesteca in treburile Guvernului si ca tinde sa conduca tara in mod autoritar, cu ajutorul serviciilor secrete, al caror trist palmares sub Ceausescu ne este cunoscut.
Premierul este vexat si pentru ca presedintele tarii poarta convorbiri cu ministri, fara a-l informa, subminandu-i astfel autoritatea de sef al Guvernului.
Nemultumirea premierului este intensificata si de ascultarea de catre serviciile secrete a convorbirilor telefonice ale membrilor Guvernului, fara ca dansul sa fie macar informat. Este ceea ce domnul Tariceanu a declarat deunazi intr-un interviu televizat cu doamna Rodica Culcer. "Este foarte grav - a spus premierul - ca presedintele stie ca anumiti membri ai Guvernului fac obiectul unor ascultari iar eu nu sunt informat...".
Trebuie spus ca si in democratica Franta, care se afla acum la inceputul unei campanii electorale, opozitia se plange de unele abuzuri ale executivului... Un apropiat al candidatei Segolene Royal, din partea socialistilor, afirma ca a fost urmarit de un departament subordonat candidatului conservator la presedintia statului, Nicolas Sarkozy. De unde, proteste intemeiate pe argumente asemanatoare cu ale oponentilor domnului Basescu, in Romania. Precum liberalii din Romania in raport cu domnul Basescu, socialistii din Franta il acuza pe contracandidatul Sarkozy ca, in loc de a fi un ministru de Interne impartial, este mai mult parte decat arbitru. Precum domnul Basescu in Romania dar mai putin sistematic decat acesta si, desigur, cu o concentrare mai mica de puteri in mainile sale.
Romania nu-i Franta dar, daca gandim "european", problema e acceasi fie ca e vorba de un ministru de Interne sau de seful statului; el nu poate fi si arbitru si jucator fara sa incalce Constitutia... Din capul locului, aceasta "doctrina Basescu" este de nesustinut.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.