Romania se confrunta cu puternice presiuni inflationiste si chiar cu riscul de supraincalzire a economiei, avertizeaza cel mai recent raport al Bancii Mondiale.

Ieri, Banca Mondiala a dat publicitatii raportul sau periodic asupra
Romania se confrunta cu puternice presiuni inflationiste si chiar cu riscul de supraincalzire a economiei, avertizeaza cel mai recent raport al Bancii Mondiale.

Ieri, Banca Mondiala a dat publicitatii raportul sau periodic asupra starii economiilor statelor din centrul si estul Europei. Una dintre principalele concluzii ale studiului este ca, desi statele din zona central si est-europeana au avut parte de cresteri economice semnificative in 2006, in 2007 aceste tendinte ar putea fi diminuate, in principal din cauza scaderii pretului international al petrolului.

De altfel, precizeaza autorii raportului, reducerea ritmului cresterii economice in aceste state in 2007 trebuie asociata cu o scadere similara a ritmului cresterii economice in intreaga economie europeana.

Banca Mondiala raporteaza ca Polonia, Slovacia si Romania, dar si statele baltice, precum si Slovenia si Bulgaria s-au bucurat anul trecut de cresteri importante ale produsului intern brut. Si asta in ciuda aprecierii monedelor nationale fata de euro si dolar, care in mod normal ar afecta negativ exportatorii nationali, facind produsele lor mai scumpe si deci mai neatractive pentru pietele externe.

Pericolul inflatiei

Raportul spune ca majoritatea statelor din regiune, nu numai Romania, se confrunta cu problema inflatiei. In statele baltice, Romania si Bulgaria, maririle importante salariale, precum si inmultirea creditelor au determinat o crestere a consumului intern si a investitiilor private, conducind astfel la supraincalzirea economiei si la presiuni inflationiste.

Totusi, Banca Mondiala arata ca o noua runda de crestere reglementata a preturilor in 2007, coroborata cu scaderea abrupta a pretului international al petrolului, ar putea reduce din aceste presiuni.

Moare euro-entuziasmul

O alta observatie a raportului este ca majoritatea statelor nu mai sint atit de dornice sa intre in zona euro, intelegind dificultatea atingerii criteriilor care trebuie indeplinite in acest sens. Chiar daca Slovenia a adoptat euro in 2007, majoritatea statelor au renuntat la tintele pe care si le propusesera pentru aderarea la zona euro. In multe dintre ele, nici nu se pune problema unei adoptari a monedei comune mai devreme de 2010.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.