Conceptul axei Ucraina - Moldova - Georgia, cu centrul de comanda la Varsovia si influenta si asupra Belarusiei ii apartine lui Zbigniew Brzezinski - asa cum centrul de comanda pentru Romania - Bulgaria - Iugoslavia a fost, la inceputul anilor '90
Conceptul axei Ucraina - Moldova - Georgia, cu centrul de comanda la Varsovia si influenta si asupra Belarusiei ii apartine lui Zbigniew Brzezinski - asa cum centrul de comanda pentru Romania - Bulgaria - Iugoslavia a fost, la inceputul anilor '90, Budapesta, relatie impusa si coordonata de Reteaua Soros. In noua situatie geopolitica, substratul politico-militar are ca miza aderarea Ucrainei la NATO in perioada 2007-2009. Sustinerea lui Iuscenko a urmarit si un alt scop, respectiv limitarea implicarii Uniunii Europene ca forta cu rol geopolitic major. Din acest punct de vedere, Polonia este un <<cal troian>> american pe continentul european. Este de observat ca asa cum Rusia isi propune indepartarea Europei de America, nici SUA nu vor ca UE sa dispuna de o politica de aparare proprie si sa promoveze o politica externa comuna separata de cea a Washingtonului. Fortele motrice ale procesului de coagulare a unei politici defensive europene sunt in principal Franta si Germania. De cealalta parte, SUA intentioneaza blocarea ascensiunii acestei aliante cu orientare vizibil antiamericana, cu ajutorul Marii Britanii si partial cu sprijinul Poloniei. Trainingul militar din Irak al Poloniei are in vedere crearea bazei de interoperativitate cu sistemul militar american, in scopul unor eventuale actiuni militare pe linia istmului ponto-baltic.
Germania-Polonia, dragoste si ura
Rolul jucat de Polonia in evenimentele portocalii din Ucraina a determinat Germania sa faca o oferta de colaborare autoritatilor de la Varsovia, plecand de la conceptul unei politici externe comune. Misiunea Poloniei este de o mare importanta, practic de implementare a unei "pax americana" prin preluarea controlului Ucrainei, Belarusului, Republicii Moldova si Georgiei. Iar o alianta strategica Polonia-Romania nu poate decat ajuta acest proiect, in beneficiul ambelor proiecte, cel american si cel romanesc istoric, care priveste Basarabia si romanii din rasarit. Pentru ca, altfel, Ucrainei ii revine rolul de coridor vital pentru Moldova atat sub aspect geopolitic, cat si economic. Ucraina devine asadar in aceasta schema un spatiu geopolitic de intersectie a principalelor axe ale securitatii euroatlantice, iar Moldova ar reprezenta un "buffer-zone" - punte si zona tampon. De aceea, implicarea Romaniei in acest plan este esentiala.
Acordarea unei asemenea delegatii de autoritate Poloniei din partea Americii va contrabalansa echilibrul in UE si va pune in umbra Franta si Germania. Ucraina urmeaza sa fie atrasa treptat in sistemul de relatii germano-polonez, iar colaborarea aceasta ar putea crea pana in anul 2010 un parteneriat de importanta geostrategica primordiala in Europa, ce ar cuprinde aproape 200 de milioane de oameni. Chiar inainte de aderarea oficiala la Uniunea Europeana, Guvernul Poloniei a initiat cu vecinii sai un proiect de "Dimensiune Estica" a UE, concentrandu-se asupra Ucrainei, Belarusului si Moldovei.
Cetatile pierdute ale Rusiei
Prin independenta si separarea Ucrainei, Rusia si-a pierdut o parte din dominatia de la Marea Neagra, a pierdut Odessa - port vital pentru comertul cu tarile din bazinul Marii Negre si din restul lumii. Fosta URSS pare sa piarda de la Marea Baltica la Marea Caspica, pe de o parte datorita independentei Ucrainei, cat si datorita aparitiei in Caucaz a Georgiei, Armeniei si Azerbaidjanului, ceea ce a restabilit influenta regionala a Turciei. Pana in anii '90, Marea Neagra era un lac rusesc - poarta de accces si control a Marii Mediterane. Odata cu stabilirea la Izmir a comandamentului contingentului sud-estic al trupelor NATO, Turcia a devenit controlorul sef in regiune, instaurandu-se un condominium pe Marea Neagra Turcia-Rusia. Minoritar pentru Rusia, care a ramas doar cu o fasie de litoral la Marea Neagra si un litigiu cu Ucraina pe Crimeea si Sevastopol. Ucraina a primit Crimeea cadou de la Hrusciov in 1954, cu ocazia implinirii a trei sute de ani de la unirea Ucrainei cu Rusia. Insa Crimeea este tinut rusesc, locuit in majoritate de rusi.
De conflictul latent legat de Crimeea depinde inca o ecuatie-cheie a accesului si controlului la Marea Neagra. Se preconizeaza intensificarea manevrelor comune militaro-maritime Ucraina-NATO si cresterea influentei Turciei (care va creste mai mult odata cu intrarea sa in UE), alt cal troian american, dupa cel romanesc.
Petrolul, dolarii si arhitectul politicii externe americane
Arhitectul acestei constructii care tine mai mult cont de factorul troian slav este Zbiegniew Brzezinski, originar din Polonia, o eminenta aflata in spatele multor strategii politice externe ale Statelor Unite. Singura problema a acestei proiectii este faptul ca elitele politice ale Tiraspolului si Chisinaului, precum si cea a Kievului sunt orientate mai degraba spre Rusia. In scopul recrutarii si formarii unei noi elite, Brzezinski organizeaza lucrarile unui "Forum stiintific", a carui misiune principala o constituie stabilirea de legaturi intre diferitele cercuri stiintifice din tarile UE si NATO cu reprezentantii noilor democratii. Scopul strategic al programelor Brzezinski rezida in cultivarea unei noi generatii de strategi-ganditori, care vor fi cooptati in activitatea de stabilire a directiei politice de dezvoltare a tarilor Europei Centrale si de Est. Chiar daca are atributele unui geniu, Brzezinski - alaturi de majoritatea sovietologilor - s-a inselat deseori in deceniile trecute. O parte din previziunile sale nu s-au implinit, iar greselile sale, la scara geopolitica planetara, au produs si produc conflicte la nivel mondial.
Avansul democratiei, masca razboiului energetic
In spatele multor decizii politice sta insa razboiul ascuns, pana ieri, pentru controlul energetic mondial. De exemplu, Brezinski este numit dupa 1990 emisar prezidential in Azerbaidjan in vederea promovarii conductei petroliere Baku-Tbilisi-Ceyhan. Cel mai mare proiect ingineresc al Asiei de Vest, conducta ce masoara 1700 de kilometri aduce petrolul Caspicii la Mediterana, la indemana Occidentului, trecand prin Azerbaidjan, Georgia si Turcia. Kazahstanul este si el implicat pentru dublarea conductei de petrol cu o linie de gaz metan.
Brzezinski face parte din corpul de consilieri speciali ai Camerei de Comert SUA-Azerbaidjan, impreuna cu Dick Cheney, actual vicepresedinte american, sef al Halliburton, unde se mai afla si un James Baker, fost secretar de Stat al lui Bush senior. In Azeria opereaza 24 de companii petroliere din 14 tari, 40 la suta din petrolul extras de acestea revine americanilor. Azeria a devenit un punct-cheie pentru investitorii americani.
Punctul de contact intre afganii pe teritoriul carora trecea o treime din conducta si autoritatile americane a fost vechiul coleg de facultate al lui Brezinzki, Zalman Khalilzad, care face legatura si intre Brezinski si Wolfowitz, devenind consilier si asistent al acestuia, atat la State Departament, cat si la Departament of Defence. Zalman a negociat cu regimul taliban aspecte legate de conducta de petrol a UNOCAL, un gigant petrolier din California, fondator si al marii conducte Baku-Tbilisi-Ceyhan. UNOCAL vindea petrol Chinei si Japoniei si gaz metan Pakistanului si Indiei. Asa a devenit deschiderea catre Caspica un obiectiv de securitate nationala, avand ca masca "avansul democratiei".
Marea Caspica, un "El Dorado" al petrolului
In zona Marii Caspice, pana mai ieri un lac sovieto-iranian, au fost descoperite zacaminte petrolifere estimate la 850 miliarde de tone si 8700 de milioane metri cubi de gaze naturale. Acest spatiu caspic reprezinta al treilea mare bazin petrolifer al lumii, dupa Golful Persic si Siberia, fiind in acelasi timp un "El Dorado" al petrolului, loc de pelerinaj pentru presedinti de state, magnati ai petrolului si ai finantei mondiale, un punct de convergenta si disputa pentru cei doi mari actori ai scenei relatiilor internationale: SUA si Federatia Rusa.
Intrarea NATO in Balcani a plasat Occidentul la usa unor resurse atat de uriase incat ar putea insemna zeci de ani de bunastare economica pentru membrii Aliantei. De la colapsul Uniunii Sovietice, Occidentul sta cu ochii pe campurile de petrol din centrul Asiei. Iar securitatea conductelor care sa transporte petrolul nerafinat este o prioritate importanta care ar putea sa faca sau sa piarda miliarde de dolari investiti de companiile petroliere americane ca Mobil, Chevron, Amoco si altele.
Regiunea caspica are o crescuta importanta globala. Aici s-a inregistrat un nivel unic al investitiilor din randul tarilor din Asia Centrala si regiunea caspica si dezvoltarea retelelor petroliere formeaza baza securitatii statutului sau de independenta pe viitor. Britanicii sunt prezenti pe piata petrolului caspic prin Ramco Energy si sunt printre fondatorii consortiului occidental care urmareste exploatarea campului "super-urias" Azeri, Chirag, Gunashli (ACG) o zona offshore a Azerbaidjanului. Petrolul din tarile caspice in anii viitori vor aduce aceste state intr-o pozitie la fel de influenta ca cele din OPEC.
Potentialul regiunii este imens. Potrivit Administratiei de Informare in materie de Energie din cadrul Departamentului de Stat al Energiei, potentialul energetic combinat al rezervelor Azerbaidjanului, Kazakstanului si Turkmenistanului ajunge la o cifra ce variaza intre 16 si 19 miliarde barili de petrol si de la 139 la 334 trilioane de metri cubi de gaz natural. Unele estimari sustin ca in zona, rezervele de petrol sunt cuprinse intre 42 si 200 miliarde barili. Per total, potentialul regiunii rivalizeaza cu cel al Golfului Persic.
Planul de salvgardare a Rusiei
In ceea ce o priveste, Federatia Rusa asteapta sa-si exercite presiunea asupra noilor state independente bogate in petrol sustinand ca statutul Marii Caspice ar trebui redefinit. Pe de alta parte, ambitiile grupului de actiune american se lovesc de planurile strategilor rusi, care i-au incredintat presedintelui Vladimir Putin misiunea de a ocupa o pozitie superioara celei actuale, prin impunerea sa ca sef al celui mai mare concern mondial energetic. Un plan de salvgardare a Rusiei. Obiectivul central al revolutiilor portocalii este petrolul Asiei Centrale. Grupul "vulturilor" americani a proiectat forta SUA la mare distanta pentru a asigura suprematia Americii, dar si a lor personal in urmatoarele decenii.
Transformarea Poloniei in pivotul Europei Centrale, ca si utilizarea oricaror culoare de acces catre sistemul de putere a Ucrainei (inclusiv prin intermediul fostului presedinte stalinist Leonid Kucima) si atragerea Georgiei in acest joc ascund insa o miza mai mare decat cea democrato-economica. Presiunea continua va duce probabil la spargerea in bucati a principalului cap de pod al Moscovei si la implinirea proiectului geopolitic visat de artizanii americani - blocarea Rusiei in propriile sale granite. Reactia Kremlinului ar putea fi, insa, imprevizibila si violenta.
Extras din volumul in curs de aparitie "AXA Geopolitica a Marii Negre" - coordonator Victor Roncea


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.