Mircea Sandu a fost ales ieri membru in Comitetul Executiv al UEFA, obtinand 32 de voturi, fiind al treilea in ordinea voturilor primite. Ordinea membrilor Comitetului Executiv in functie de numarul de voturi primite este urmatoarea: Angel Maria Villar (Spania) - 42 voturi, Senes Erzik (Turcia) - 37, Mircea Sandu (Romania) - 32, Joseph Mifsud (Malta) - 28, Gilberto Madail (Portugalia) - 27 si Grigori Surkis (Ucraina) - 27. Sandu este primul roman care face parte din cel mai inalt organism al UEFA.
Ales pe 9 august 1990 ca presedinte al FRF, mandat reinnoit si la alegerile din 1994, 1998, 2001 si 2005 (actualul mandat urmand sa expire in 2010), Mircea Sandu este, de ieri, membru in Comitetul Executiv al UEFA. Ca performante, Sandu se poate lauda cu mai multe calificari ale Nationalei (CM 1990, 1994 si 1998, CE 1996 si 2000) si cu organizarea la Bucuresti a CE "under 21" din 1998. Cu ajutorul financiar al FIFA si UEFA, FRF a construit Casa Fotbalului si CNAF Mogosoaia. La nivel international, Sandu este delegat UEFA si FIFA la meciuri, fiind vicepresedinte al Comisiei UEFA pentru echipele nationale. Presedintele FRF a mai incercat de doua ori sa patrunda in Comitetul Executiv al UEFA, prima oara in aprilie 1998 si a doua oara in iulie 2000, dar a pierdut de fiecare data. Sandu s-a declarat bucuros pentru reusita de ieri si a tinut sa-l felicite pe Michel Platini, noul sef al UEFA. "Este o recunoastere a muncii pe care am depus-o in fotbal de foarte multi ani. Ma bucur ca sunt apreciat la acest nivel si sper sa reprezint cat mai bine Romania si fotbalul romanesc. Nu va pot spune cu cine am votat pentru sefia UEFA, dar ma bucur ca Michel a castigat alegerile. Este un continuator al programelor lui Johansson si ale Comitetului Executiv. Trebuie sa apreciem munca lui Johansson, pe care congresul l-a facut presedinte de onoare la propunerea lui Platini. E bine ca Platini este presedintele UEFA. Va solicita reducerea numarului de echipe din Liga Campionilor din anumite tari, va continua programele de investitii pentru asociatiile nationale, va fi intr-o solidaritate deplina cu asociatiile nationale si FIFA", a spus Sandu.
Becali: "Este victoria Romaniei"
Reactiile personalitatilor din fotbalul romanesc, referitoare la alegerea lui Sandu, nu au intarziat sa apara. Gica Hagi a declarat ca prin alegerea in Comitetul Executiv, Sandu a devenit "un om important intr-o functie importanta". "Ne bucura pe toti aceasta alegere in Comitetul Executiv. Este un lucru foarte bun, este o victorie a fotbalului romanesc. Pentru Sandu, aceasta noua functie imbraca o cariera exceptionala si este rezultatul experientei sale in diferite functii de conducere", a afirmat Hagi, care crede ca Sandu poate ajuta destul de mult fotbalul romanesc din noua postura. La randul sau, Gigi Becali a declarat ca alegerea presedintelui FRF in Comitetul Executiv al UEFA reprezinta o victorie pentru fotbalul romanesc. "L-am sunat si l-am felicitat, pentru ca este o victorie si a Romaniei. Faptul ca un roman a ajuns sa fie in Comitetul Executiv al UEFA de pe locul trei - practic primul, pentru ca ceilalti doi mai fusesera acolo - este victoria Romaniei. Orice roman care are o functie europeana aduce o victorie pentru tara. Aici este vorba de imaginea Romaniei si a fotbalului romanesc", a declarat Gigi Becali.
Dragomir: "Platini a fost ales la Bucuresti!"
Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal a declarat ieri ca Mircea Sandu, care a fost ales ca membru al Comitetului Executiv al UEFA, va fi sprijinit de noul presedinte, Michel Platini, deoarece i-a facut lobby acestuia. "Sandu a jucat formidabil. A adus toti presedintii din Europa de Est la Bucuresti, le-a dat azimutul, pe Platini, si dovada ca a iesit presedinte! Platini va fi langa Sandu pentru ca stie ca el a facut lobby la Bucuresti pentru alegerea sa. Stiam de la intrunirea presedintilor din Est de la Intercontinental ca va iesi Platini presedinte, dar nu vreau sa spun mai multe", a spus Dragomir. "Se poate spune ca Platini a fost ales la Bucuresti!", a concluzionat Dragomir, care considera ca, prin alegerea lui Sandu in Comitetul Executiv al UEFA, Romania nu va avea parte de arbitraje favorabile. "Arbitrii vor gresi in continuare, pentru ca sunt oameni", a incheiat Dragomir.
Noul presedinte al UEFA
Francezul a fost ales ieri la sefia forului european, in fata suedezului Lennart Johansson. Platini a primit 27 de voturi, in timp ce Johansson a fost votat de 23 de participanti (din cei 52 de membri ai UEFA, doi s-au abtinut). Johansson paraseste astfel functia de presedinte al UEFA dupa 17 ani. Platini a devenit al saselea presedinte al UEFA, dupa Ebbe Schwartz (Danemarca) - 1954-1962, Gustav Wiederkehr (Elvetia) - 1962-1972, Artemio Franchi (Italia) - 1972-1984, Jacques George (Franta) - 1984-1990 si Lennart Johansson (Suedia) - 1990-2007. "Sunt foarte emotionat. Cand eram fotbalist, dupa o victorie, primeam o cupa si faceam turul terenului cu prietenii. Acum, este o mare victorie pentru mine, dar nu fac turul terenului. Aventura incepe. Multumesc tuturor prietenilor mei care au avut incredere in mine. Sunt foarte fericit ca pot reprezenta fotbalul european", a spus Platini, vizibil emotionat, dupa anuntarea rezultatelor. Platini s-a nascut pe 21 iunie 1955, la Joeuf. A jucat la AS Joeuf (1966-72), AS Nancy (1972-79), AS St. Etiénne (1979-82) si Juventus Torino (1982-87). In nationala Frantei a fost selectionat de 72 de ori, marcand 41 de goluri. Ca jucator, a castigat Cupa Frantei (1978), campionatul Frantei (1981), Cupa Italiei (1983), Cupa Cupelor (1984), Supercupa Europei (1984), campionatul Italiei (1984, 1986), Cupa Campionilor Europeni (1985) si Cupa Intercontinentala (1985). A castigat Campionatul European in 1984 cu Franta si a fost cel mai bun marcator la Euro 1984 (9 goluri - record). A castigat de trei ori "Balonul de Aur" (1983, 1984, 1985) si a fost selectionerul Frantei in perioada 1988-1992.n (MIG)