Kebab, moschee, casatorii aranjate - cam acestia sint parametrii in care sint vazuti turcii in Germania. Cum se schimba cliseele? Vizionind un reality show.

Minoritatea turca este perceputa deformat in Germania, din cauza tendintei umane de a se opri la ce este mai evident. Dar catalizatorul de schimbare vine, mai nou, dintr-o zona neasteptata: serialul „Familia Ozdags" difuzat de un canal tv german. Este vorba despre o familie de turci, cu 7 copii si 4 nepoti urmariti de un numar tot mai mare de telespectatori, tocmai pentru ca au parte de scene la care nu s-ar fi asteptat.

Acasa la musulmani

„Starurile" s-au obisnuit greu cu camerele de filmat montate peste tot in casa, urmarindu-le fiecare miscare sau vorba. Unul dintre tinerii familiei a comentat pentru „Deutsche Welle" ca acest reality show este ceva cu totul nou, si pentru cei filmati, si pentru postul de televiziune. Nu gasesti peste tot, cind zapezi cu telecomanda in mina, o familie de musulmani surprinsi in intimitate.

Traditia si modernitatea pe acelasi ecran

Telespectatorii vad ciocniri intre capul familiei, mai traditionalist, si membrii mai tineri. Un exemplu: tatal se supara cind un fiu al sau da cu aspiratorul prin casa (treaba de femeie - dupa parerea batrinului), in loc sa repare un pat stricat.

Educatie cu televizorul

Una dintre fetele familiei spera ca, in timp, urmarind show-ul, multe stereotipuri despre turci vor fi corectate, iar germanii vor vedea niste oameni care, e drept, traiesc putin mai altfel decit ei, dar nu cum isi inchipuiau.