Comisia de politica externa a Senatului de la Washington a respins prin vot "noua directie" propusa de Bush, urmand ca problema sa fie dezbatuta, cel mai probabil, saptamana viitoare, in plenul Camerei superioare a Congresului.
In ce-
Comisia de politica externa a Senatului de la Washington a respins prin vot "noua directie" propusa de Bush, urmand ca problema sa fie dezbatuta, cel mai probabil, saptamana viitoare, in plenul Camerei superioare a Congresului.
In ce-l priveste pe Moshe Katzav, acesta neaga cu tenacitate acuzatiile de viol, hartuire sexuala si abuz de putere, formulate impotriva sa de mai multe femei cu care a colaborat de-a lungul anilor. Katzav, refuzand categoric sa demisioneze, a reusit sa gaseasca o solutie calduta - cea a unui "concediu" de trei luni. "Voi lupta pana la ultimele resurse fizice si sufletesti" a declarat el. Chiar si dupa expirarea concediului, pentru demiterea presedintelui ar urma o procedura atat de complicata, incat, tragand de timp, actualul presedinte ar apuca sa-si duca la bun sfarsit mandatul, care expira in aceasta vara.
Katzav nu se preda nici mort
In timp ce in incinta Knessetului (Parlamentul israelian) se continua actiunea in vederea inlaturarii prin vot a lui Moshe Katzav, presedintele Israelului, acesta lansa, intr-o conferinta de presa, organizata la "Casa Presedintiei" un violent atac impotriva presei, televiziunii, Politiei si Procuraturii israeliene. Presedintele a expus varianta sa vizavi de multiplele acuzatii de viol si hartuire sexuala care ar putea sa-l azvarle dupa gratii pentru multi ani. "Sunt victima unei vanatori de vrajitoare; presa si televiziunea au aruncat cu noroi asupra mea, iar Politia si Procuratura au facut acelasi lucru", a declamat Katzav. "De sase luni, familia mea, eu, presedintele tarii, si prietenii mei suntem tintele unor atacuri ingrozitoare, fara precedent, si minciuni demne de dispret ajung in toate casele, lovind in onoarea mea de om, cetatean si sef de stat. Voi lupta pana la ultimele resurse fizice si sufletesti, chiar daca va trebui sa duc un razboi general, pentru a-mi dovedi nevinovatia", a continuat el.
Katzav a facut si aluzie la o persecutie - chipurile - cauzata de originea sa sefarda (s-a nascut intr-o familie evreiasca din Iran). El a semnalat ca foarte multi barbati israelieni isi inseala sotiile, ajungand la divort, in timp ce familia sa a ramas unita. "Dupa 37 de ani de munca devotata in slujba Israelului, nu merit sa fiu executat fara judecata", a spus Katzav, in finalul discursului. A fost un discurs patetic, cand cu lacrima in ochi, cand agresiv "la sange", dar, pentru unii, convingator. Aproximativ 71% din populatia Israelului considera ca presedintele Katzav trebuie sa demisioneze imediat. Katzav, insa, nu vrea sa plece din "Casa Presedintiei". Deocamdata, el si-a auto-impus un "concediu" de trei luni. Comisia Constitutionala a Knessetului a votat si a adoptat ieri aceasta solutie temporara, dar actiunea parlamentara de inlaturare a lui Katzav din functie isi continua cursul. In perioada "concediului" interimatul prezidential va fi asigurat de deputata Dalia Itzik, presedinta Legislativului. (Tesu SOLOMOVICI)
Senatul, mai rau ca Irakul
Foto: EPA Comisia de afaceri externe a Senatului american a aprobat un proiect de rezolutie, fara caracter coercitiv, prin care denunta decizia presedintelui George W. Bush de a trimite noi trupe in Irak, calificand-o drept "contrara interesului national al Statelor Unite", relateaza Rompres. Textul, adoptat miercuri, cu 12 voturi pentru (intre care si cel al republicanului Charles Hagel), si noua impotriva, semnaleaza ca "SUA trebuie sa transfere Guvernului de la Bagdad si fortelor de securitate irakiene, in cadrul unui calendar fixat cat mai rapid, responsabilitatea in materie de securitate interna si sa puna (...) capat violentelor confesionale in Irak". Votat favorabil la mai putin de 24 de ore dupa ce Bush a solicitat Congresului "sa dea o sansa" noii sale strategii, pentru Irak, documentul ar putea fi examinat de Senat, in sedinta plenara, saptamana viitoare.
Omul numarul doi al Americii, vicepresedintele Dick Cheney, a declarat, pentru CNN, ca opozitia Congresului nu il va impiedica pe seful Administratiei de la Washington, George W. Bush, sa aplice noul sau plan pentru Irak. "Aceasta, pe noi nu ne va opri si cred ca ar fi daunator din punct de vedere al trupelor", a comentat Cheney. Declaratia a fost formulata chiar in timp ce Senatul dezbatea proiectul de rezolutie impotriva deciziei lui Bush de a suplimenta, cu 21.500 de oameni, contingentul SUA din Irak. In opinia generalul rus Leonid Ivasov, vicepresedinte al Academiei ruse, pe probleme geopolitice, decizia lui George W. Bush de a majora efectivele fortelor armate americane din Irak ar constitui o dovada a faptului ca Washingtonul se pregateste de razboi impotriva Iranului. Potrivit generalului Ivasov, SUA isi propun sa obtina dominatia globala si sa stabileasca un control asupra regiunilor cheie ale lumii, asupra comunicatiilor strategice si resurselor mondiale, noteaza Rompres, citand agentia RIA Novosti. "Totul indica faptul ca Bush are nevoie de o crestere a efectivelor fortelor armate ale SUA pentru a lansa acte de agresiune impotriva Iranului si a altor tari", isi rezuma generalul rus aprecierile cu privire la actuala politica a SUA. (Ileana CORNEA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.