Succesul n-a facut pe nimeni infailibil in politica. Nu-l face nici pe Basescu.

De cind nu mai face politica la Golden Blitz, presedintele Basescu si-a lasat garda tot mai jos. Oglinzile si atmosfera iesita din timp din Palatul Cotroceni, combinate cu aplauzele, inca sincere, pe care le primeste cind iese in public, au un periculos efect euforizant asupra lui. Din jucatorul atent la intentiile si reactiile adversarilor, capabil sa le anticipeze miscarile, incit aproape ca ii programa sa loveasca in gol, Traian Basescu a cam inceput sa incaseze, atins si el de sindromul bisericutei de la Cotroceni. Pe Emil Constantinescu, acest sindrom l-a impins la un soi de autism politic, de care fostul presedinte nu pare sa se fi vindecat nici azi. Ion Iliescu ajunsese sa se creada marele preot al politicii romanesti, in ultimii sai doi ani de mandat. In loc sa-si pregateasca o iesire cit mai onorabila din rol, cinicul cu fata umana a picat victima tamiierilor cotroceniste. A impartit decoratii si indulgente cui nu trebuia, cu convingerea ca schivnicia aurita din fostul palat regal i-a dat drepturi lumesti extraordinare.

Aplombul contaminant al candidatului portocaliu la presedintie a inceput sa dea rateuri de cind Basescu s-a lasat el insusi contaminat de senzatia de putere speciala pe care o da Cotroceniul locatarilor sai. Cu obsesia lui de a-l pune la podea pe Tariceanu, Basescu nu mai e atent la ceilalti adversari de pe ring, pe care ii crede scosi din joc. Din postura de chibiti cu bube in cap, Iliescu si Geoana si-au gasit de lucru, ajutati, involuntar, chiar de Basescu, de pe urma afacerii biletului primit de la Tariceanu. Sa admitem totusi ca PSD stie sa adulmece asemenea ocazii. Dar sa ajunga Dan Voiculescu, „solutia imorala", sa te acuze de tradare de tara, fiindca tu insuti i-ai oferit involuntar munitie pentru o asemenea bazaconie, asta ar trebui sa te bage la idei asupra felului in care iti gestionezi succesul si a strategiei prin care vrei sa faci schimbari in Romania.

Basescu n-a picat din cer la Cotroceni. Are si el relatii si amicitii in lumea grupurilor de interese de la noi. Totusi, unul dintre marii sai sustinatori, omul tigarilor ieftine, Anghelescu, s-a sinucis, dupa ce sotia sa a fost pusa pe liber de la Cotroceni. Iar Elena Udrea, care pare sa-i fie mai utila presedintelui de cind a plecat de la Cotroceni, nu cred ca se poate bizui pe sprijinul lui, daca ar fi dovedita cu vreo afacere necurata. Spre deosebire de predecesorii lui, Basescu a ajuns ce e de unul singur. Atit de singur, incit a ajuns la o forma de dedublare conflictuala: presedintele se bate cu candidatul care a fost, deoarece, intre timp, presedintele a devenit incomod pentru marele candidat al schimbarii.