"S-a gasit un cumparator, sunt informatii neoficiale, dar oricum Consiliul Judetean Brasov a iesit din orice discutie privind achizitionarea Castelului Bran", a spus Cancescu, citat de Rompres. Acesta a inmanat presei o scrisoare adresata Consiliului
"S-a gasit un cumparator, sunt informatii neoficiale, dar oricum Consiliul Judetean Brasov a iesit din orice discutie privind achizitionarea Castelului Bran", a spus Cancescu, citat de Rompres. Acesta a inmanat presei o scrisoare adresata Consiliului Judetean expediata de Dominic Habsburg, coproprietarul castelului, in care se arata ca, "avand in vedere ca oferta de vanzare a bunului imobil denumit generic domeniul Bran, care cuprinde Castelul Bran, Casa de Ceai a Reginei Maria, Casa Principesa Ileana, Casa Administratorului, Tabernacolul Inima Reginei si terenul aferent, Parcul Castelului, Lacul 1 din Parcul Castelului, Lacul 2 din Parcul Castelului si drumul de acces, nu a fost acceptata in termenul de 30 de zile prevazut in cuprinsul acesteia, va aducem la cunostinta ca oferta noastra de vanzare nu mai este valabila. In masura in care Consiliul Judetean Brasov va dori sa formuleze o oferta de cumparare a Castelului Bran, ne rezervam dreptul discretionar de a o accepta sau nu. In mod evident, Consiliul Judetean Brasov urmeaza a suporta in intregime eventualele cheltuieli ocazionate de formularea unei oferte de cumparare".
Ministerul neaga
Anuntul lui Cancescu a starnit reactii imediate ale Ministerului Culturii si Cultelor. Secretarul general al MCC, Virgil Nitulescu, a declarat, citat de Rompres, ca mostenitorii nu au vandut Castelul Bran. "Dominic de Habsburg a obtinut o promisiune din partea unor americani ca ii vor da 100 de milioane pentru castel. Cu alte cuvinte, el nu mai este interesat sa vanda castelul Consiliului Judetean Brasov, care nu poate oferi mai mult de 60 de milioane", a explicat Nitulescu. El a precizat ca nu se poate incheia nici un fel de act de vanzare-cumparare pana cand MCC nu primeste o oferta din partea casei de avocati a lui Dominic de Habsburg, in urma careia ministerul va lua o decizie cu privire la exercitarea sau nu a dreptului de preemptiune.
Biroul de presa al MCC a facut la randu-i cateva precizari. Conform unui comunicat de presa, ministerul "nu a primit nici o oferta de vanzare a domeniului Bran formulata de catre noii proprietari ai acestuia. Ca atare, incalcarea procedurilor expres prevazute la art. 4, din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicata, se sanctioneaza cu nulitatea absoluta a vanzarii". In legatura cu declaratia presedintelui Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, potrivit careia domeniul Bran a fost vandut "peste ocean" datorita "pozitiei si orgoliului Ministrului Culturii si Cultelor", MCC a precizat faptul ca singurul "orgoliu" al ministrului culturii este "respectarea legilor Romaniei".
De asemenea, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a anuntat ca daca stirea s-ar confirma ar ataca in Justitie aceasta vanzare ilegala.
Tactica banpirului
Dupa cum ZIUA a mai scris, Aristotel Cancescu, poreclit de ZIUA "banpir" pentru ca a primit din partea unui consilier judetean diploma de "vampir al banului public", nu face decat sa aplice o tactica prin care Ministerul Culturii si Cultelor sa fie obligat sa evalueze mai repede cu doi ani jumatate valoarea Castelului Bran si sa renunte inainte de termenul negociat de catre MCC si Dominic Habsburg la dreptul de preemptiune al statului roman. Sumele si ipoteticii cumparatori ai Castelului tin de capacitatea banpirului si a avocatilor lui Dominic Habsburg de a specula financiar si mediatic la maximum valoarea reala a Castelului Bran. Astfel, se poate explica faptul ca suma aruncata acum pe piata "informatiilor neoficiale" e de peste patru ori mai mare decat valoarea celui mai scump castel medieval din Europa vandut in Italia pentru 27 milioane de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.