Un sondaj BCS, comandat de o fundatie condusa de un fost senator liberal, sufla vint in aripile liberalilor si ale premierului Tariceanu.

Romanii par beti de optimism dupa integrare, reiese din datele unui sondaj de opinie dat publicitatii ieri de Biroul de Cercetari Sociale, la comanda Fundatiei „Societatea civila" condusa de fostul senator liberal Alexandru Popovici.

Astfel, daca in Barometrul de Opinie Publica al Gallup Romania, dat publicitatii la sfirsitul lunii octombrie, 47% dintre romani credeau ca in Romania lucrurile se indreapta intr-o directie gresita, in timp ce doar 43% considerau ca directia este buna, in sondajul BCS situatia este radical diferita. 61% dintre cetatenii romani considera buna directia in care ne indreptam, in timp ce doar 21% cred ca directia e gresita. „Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana poate explica in parte un asemenea entuziasm, insa exista totusi o diferenta flagranta fata de datele anterioare", sustine sociologul Mircea Kivu.

Intrebari cu parfum liberal

Citeva dintre intrebarile ce apar in chestionarul BCS tintesc teme politice apropiate liberalilor. Cel mai stilat politician roman a iesit, firesc, Tariceanu. In plus, romanilor li se cere impresia despre doi ministri liberali numiti recent in Guvern: Dan Motreanu si Varujan Vosganian. Cei doi au iesit, firesc, cinstiti si dispusi sa faca reforma. Nu sint ratati nici adversarii lui Tariceanu. De exemplu, BCS a vrut sa stie ce cred romanii despre relatia lui Stolojan cu Securitatea.

In mod surprinzator, la capitolul popularitate este impins tare in fata Mugur Isarescu, care apare pe pozitia a doua, in spatele lui Nastase.BCS se explica

Directorul BCS, Bruno Stefan, are insa explicatii pentru orice. El pune entuziasmul romanilor pe seama integrarii, iar aparitia celor doi ministri liberali in sondaj, pe seama continuitatii. Referitor la intrebarea privindu-l pe Stolojan, directorul BCS spune ca acesta nu a fost prezent in chestionare in perioada in care colaborarea cu Securitatea era o tema curenta si a dorit sa afle acum opinia populatiei despre aceasta chestiune.