"Anul 2007 va aduce o noua runda de reglementari privind cresterea preturilor pentru cele mai multe tari UE 8A2, impactul asupra inflatiei urmand a fi probabil cel mai pronuntat in Ungaria, Republica Ceha, Estonia, Lituania si Romania", a declarat ie
"Anul 2007 va aduce o noua runda de reglementari privind cresterea preturilor pentru cele mai multe tari UE 8A2, impactul asupra inflatiei urmand a fi probabil cel mai pronuntat in Ungaria, Republica Ceha, Estonia, Lituania si Romania", a declarat ieri, intr-o videoconferinta, Thomas Blatt Laursen, economist principal al Bancii Mondiale (BM) si autor coordonator al raportului. Dealtfel, la inceputul lunii ianuarie, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la efectele politicii salariale asupra preturilor de consum, aratand ca aceasta este principala incertitudine in proiectiile privind inflatia in 2007. "Singura speranta e ca aceasta spirala de crestere a salariilor sa fie rezonabila", a afirmat atunci Isarescu. In conditiile in care tinta inflatiei a fost stabilita de BNR la 4% (plus/minus un procent), Guvernul a anuntat ca salariile bugetarilor vor fi majorate in 2007, in medie anuala, cu 7,5% pe ansamblul sistemului.
Deficitul de cont curent trebuie redus
Banca Mondiala a mai avertizat statele nou membre UE asupra riscurilor pe care le implica expansiunea rapida a creditului, in masura sa contribuie la aparitia unor dezechilibre macro-economice majore si la potentiale bule speculative. "O rata excesiva de crestere a creditelor in unele tari contribuie la supraincalzirea economica si la mari dezechilibre externe, mai cu seama in Statele Baltice si, intr-o oarecare masura, in Bulgaria si Romania", se arata in raport. Totodata, Romania si Bulgaria trebuie sa-si reduca deficitele de cont curent in 2007, prin temperarea cererii interne, dupa ce, anul trecut, nivelele acestora au depasit 10%, respectiv 14% din Produsul Intern Brut. Referitor la aderarea la zona euro, economistii BM observa ca entuziasmul initial al statelor central si est-europene s-a diminuat. In afara Sloveniei, care a aderat la 1 ianuarie 2007 la zona euro, majoritatea noilor state membre UE au dificultati cu respectarea tuturor criteriilor, in special a celor referitoare la inflatie si deficit bugetar, fiind nevoite sa amane data la care ar urma sa treaca la moneda euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.