„Colectia Cotidianul" va aduce o romanciera americana, celebra pentru sensibilitatea cu care abordeaza teme cotidiene dificile.

Alice Hoffman s-a nascut in 1952 la New York si a crescut intr-un orasel proletar din Long Island. Parintii au divortat pe cind Alice avea doar opt ani, intr-o vreme in care cuplurile nu divortau, iar mama sa a inceput sa lucreze atunci cind alte mame nu lucrau. Contextul familial, desi banal acum, a facut-o pe Hoffman, in anii ’60, sa se detaseze de cei de virsta ei si sa inceapa sa priveasca lumea de la distanta. Desi parintii ei absolvisera o facultate, erau singurii din cartier care se puteau lauda cu asemenea performante, iar Alice nu a considerat niciodata universitatea ca o optiune buna pentru ea. Dupa cum avea sa declare ani mai tirziu, scria inca din adolescenta, dar scria „pe furis". S-a angajat pentru prima oara la virsta de saptesprezece ani. Azi pare cel putin ironic, dar a lucrat la tipografia Doubleday, aceeasi care avea sa ii publice, peste ani, doua romane. „Am stat pina la prinz si apoi mi-am dat demisia", isi amintea scriitoarea intr-un interviu. O dimineata la tipografie ii demonstrase cu virf si indesat ca nu era croita pentru a accepta sa lucreze opt ore intr-un loc in care trebuia sa ceara voie pina si pentru a merge la toaleta. Insa nu i-a luat mult pentru a deveni scriitoare: cu ajutorul mentorului sau de la Universitatea Stanford, Alice Hoffman si-a publicat prima povestire in revista literara „Fiction", iar editorii s-au aratat atit de impresionati, incit au intrebat-o daca nu avea cumva si un roman. Alice nu scrisese inca un roman, dar s-a pus pe treaba si, citeva luni mai tirziu, s-a prezentat cu unul. La scurt timp, devenea romanciera debutanta la virsta de 25 de ani. Intre timp, Alice Hoffman a publicat cincisprezece romane, dintre care citeva au fost ecranizate cu succes la Hollywood.

In urma cu sapte ani, scriitoarea afla ca avea cancer la sin si ca trebuia sa inceapa tratamente cu radiatii si chimioterapie. Din acel moment, Alice Hoffman s-a implicat in diverse cauze sociale si umanitare, donind o parte din incasarile sale centrelor de cercetare si tratament al cancerului de sin sau al SIDA.

Citeste mai mult:

Colectia COTIDIANUL. Intra in carti!