Interesele economice si financiare ale tandemului politic Stolojan - Valeriu Stoica au fost scoase la iveala de Ministrul delegat pentru Control Cristian David. Acesta si-a adus aminte ca, in urma cu un an, cand verifica modul in care grupul Marco re
Interesele economice si financiare ale tandemului politic Stolojan - Valeriu Stoica au fost scoase la iveala de Ministrul delegat pentru Control Cristian David. Acesta si-a adus aminte ca, in urma cu un an, cand verifica modul in care grupul Marco respecta obligatiile post-privatizare la Alro Slatina, Valeriu Stoica (la acea vreme membru PNL iar acum PLD) a incercat sa-i ceara detalii legate de control.
Ministrul Cristian David a declarat ieri ca, in urma cu un an, cand verifica modul in care grupul Marco respecta obligatiile post-privatizare la Alro Slatina, a fost invitat de Valeriu Stoica (foto) la o discutie in care acesta i-a cerut detalii legate de control. David afirma ca a dat atunci curs invitatiei si a constatat in timpul discutiei ca Valeriu Stoica dorea de fapt sa afle detalii legate de verificarile Autoritatii de Control a Guvernului (ACG) la Alro.
"Am dat curs acestei invitatii crezand ca este vorba de o discutie politica. In locul discutiei politice, am fost surprins sa constat ca singurul interes pentru aceasta intalnire al lui Valeriu Stoica era legat de verificarile pe care ACG le facea cu privire la ALRO, grupul Marco fiind clientul sau", a spus David, citat de Mediafax. Ministrul precizeaza ca, la momentul respectiv, i-a comunicat lui Stoica faptul ca discutia nu are obiect, deoarece raportul cuprinzand concluziile verificarilor a fost finalizat si transmis catre Departamentul National Anticoruptie (DNA) si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS)
"Nu am dat importanta la vremea respectiva acestei intalniri, dar astazi, vazand interesul aratat firmei ALRO si, implicit, trecerea pe care o are grupul Marco, nu pot sa nu observ o anumita legatura intre persoanele implicate. Valeriu Stoica este avocatul firmei pentru care Stolojan intervine in emisiuni televizate, argumentand necesitatea sustinerii acesteia in vederea obtinerii energiei ieftine. (...) Nu pot sa nu observ ca deja consacratul tandem politic Stoica-Stolojan are si alte puncte in comun, cum ar fi interesul fata de o activitate economica de pe urma careia au de castigat amandoi: unul ca avocat al grupului, iar celalalt ca detinator de actiuni la una din societatile detinute de grup", a afirmat Cristian David.
Basescu acuzat de trafic de influenta
Presedintele Traian Basescu a fost acuzat, saptamana trecuta, de "trafic de influenta" de catre Partidul Conservator, pentru ca i-a trimis fostului ministru al Economiei Codrut Seres un memoriu al Alro Slatina, pe care a scris: "Rog analizati scrisoarea si dispuneti masuri in conformitate cu interesele Guvernului si, daca este posibil, si cu interesele economiei nationale".
Acest memoriu a fost analizat si de consilierul prezidential pe probleme economice de la acea vreme, Theodor Stolojan, care s-a si intalnit cu reprezentantii Alro, la fel ca si presedintele Basescu. Fostul consilier prezidential si liderul PLD Theodor Stolojan detine 4500 actiuni la Alprom, firma care a fuzionat cu Alro, in valoare de 21.100 lei, reprezentand 0,003% din totalul actiunilor companiei. Stolojan a declarat, la inceputul acestei saptamani ca actiunile la Alprom le-a cumparat la bursa, acum cativa ani, asa cum a mai facut operatiuni la bursa. El a mai spus ca a ramas blocat cu aceste actiuni deoarece societatea a fost oprita de la tranzactionare pe bursa.
Pe de alta parte, un alt lider al PLD, Valeriu Stoica, are legatura cu Alro Slatina. Conform site-ului casei de avocatura "Stoica si asociatii", Alro Slatina se numara printre clientii acesteia.
DNA ancheteaza legalitatea privatizarii Alro Slatina
In luna ianuarie a anului trecut, Autoritatea de Control a Guvernului a sesizat Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului asupra faptului ca proprietarul Alro Slatina nu a respectat obligatiile postprivatizare si a solicitat AVAS sa rezolve problema in interesul statului. In sesizare se arata ca proprietarul Alro (grupul Marco International - n.r.) nu si-a indeplinit in totalitate obligatia de a realiza o investitie de portofoliu in suma de 16,6 milioane dolari, prin achizitionarea de actiuni la o intreprindere producatoare de aluminiu. La finele lunii decembrie, procurorii DNA au declansat umarirea penala in dosarul privind legalitatea contractului de privatizare a combinatului producator de aluminiu Alro Slatina.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.