Romanii muncesc in special in constructii, dar si in restaurante, hoteluri, fac menaj etc. in Canada si SUA sunt cateva zeci de mii de romani care muncesc in IT&C, fiind elocvent cazul gigantului Microsoft, la sediul caruia se spune ca limba roma
Romanii muncesc in special in constructii, dar si in restaurante, hoteluri, fac menaj etc. in Canada si SUA sunt cateva zeci de mii de romani care muncesc in IT&C, fiind elocvent cazul gigantului Microsoft, la sediul caruia se spune ca limba romana este a doua, ca si numar de vorbitori, dupa limba engleza.
Potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei, compatriotii nostri au trimis rudelor ramase in tara, in anul 2004, 4,4 miliarde de euro. Se cuvine sa le multumim pentru acest efort. O buna parte din banii trimisi au fost investiti in constructia de case noi. In unele judete din Moldova, dar si in multe alte zone s-au ridicat, in ultimii 3-4 ani, zeci de mii de de astfel de case.
Tara noastra traverseaza in acesti ani, din punct de vedere economic, cea mai favorabila perioada din istoria sa. Am intrat in clubul select al Uniunii Europene, incep sa creasca salariile si pensiile, scade somajul, inflatia se reduce, tot mai multi romani isi permit concedii in strainatate si apeleaza la serviciile spitalelor private. Nu in ultimul rand, Romania a fost invadata de multe marci straine de autoturisme.
In perioada urmatoare este vital pentru noi sa absorbim fondurile structurale si sa putem construi o infrastructura solida - autostrazi, case si blocuri cu apartamente spatioase care sa inlocuiasca cartierele tip dormitor din perioada comunista, sosele judetene si comunale, poduri, canalizari in mediul rural etc. Potrivit patronatelor din domeniu avem nevoie de inca 200.000-300.000 de muncitori in constructii pentru a putea acoperi toate santierele de lucru necesare.
In anumite zone sau domenii, de la constructii pana la textile, incepe sa se resimta nevoie de forta de munca. E nevoie deja de un program eficient care sa-i convinga pe romanii plecati in strainatate si care doresc sa se intoarca in tara, sa faca acest lucru cat mai repede.
Exista romani care ar dori sa se intoarca definitiv in patria de origine, insa mai au temeri, neintemeiate, legate de birocratia si coruptia din tara. Unii si-au facut o situatie acolo, au deprins mentalitatea europeana, capitalista, au o slujba buna, insa nu se simt respectati pe deplin in mediul semi-glacial unde traiesc. Acestia ar trebui incurajati (prin facilitati oferite de administratiile locale) sa vina inapoi si sa deschida firme de constructii, restaurante, hoteluri, pensiuni agroturistice, microferme etc.
Executivul trebuie sa demareze urgent acest amplu program, prin care toata lumea ar avea de castigat. Romanii intorsi, care se vor simti mandri in tara lor prospera, firmele care nu vor mai suferi de lipsa fortei de munca si bugetul national, care va fi alimentat cu venituri consistente.
Bineinteles, pentru reusita programului va fi nevoie de o mediatizare extraordinara. Trebuie sa intelegem ca, pana la urma, pentru Romania romanii constituie cea mai importanta resursa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.