Dezvaluirile procurorilor in dosarul santajului de presa de la Gazeta scot la iveala o adevarata increngatura de relatii intre politica si afaceri, din care conducerea trustului a scos profit maxim.

Cele 23 de volume ale dosarului Gazeta si cele 70 de pagini ale rechizitoriului, finalizate de procurori si trimise in instanta, contin un adevarat arsenal de metode de a convinge afaceristi si politicieni deopotriva sa plateasca sume importante, mergind pina la 100.000 de euro, in contul nepublicarii in presa unor informatii compromitatoare. Indiferent daca erau sau nu adevarate. „Din probele administrate rezulta ca inculpatii, invinuitii si ceilalti membri ai grupului infractional s-au folosit de calitatea lor de ziaristi, pentru a santaja atit persoane publice, cit si private, utilizind informatii de presa in mod tendentios, cu rea-credinta", se arata in rechizitoriul procurorilor. Rezultatele muncii celor zece membri ai retelei conduse de la Cluj de seful trustului Gazeta, Liviu Man, au fost atit de promitatoare incit filiera s-a extins pina in Maramures si Bacau, afirma procurorii.

Cumnatul lui Buda, pomenit ca „prieten"

Lucrurile au luat o alta turnura in momentul in care membrii retelei, care aveau conexiuni in toate mediile influente, inclusiv in Justitie, au aflat ca sint urmariti de procurori. „Dupa intilnirea de la (...) Casa Onix, in care Liviu Man ne-a cerut sa aflam cine se afla in spatele actiunii indreptate impotriva trustului Gazeta, Man mi-a spus ca, in urma verificarilor efectuate de catre Otel Ioan la Tribunalul Cluj, acesta a aflat de la un prieten procuror pe nume Magyar (Florin - n.r.), care este cumnatul lui Buda Daniel (deputat PD, fost avocat al trustului Gazeta - n.r.), si care are acces la DIICOT, ca exista dosarul nr. 159D/P in lucru, fara sa stie exact anul, fara sa apara vreun nume al vreunei persoane cercetate", a declarat in fata anchetatorilor unul dintre invinuiti, Adrian Avarvarei.

„Nu mai dati in PD"

Ulterior, Man i-a transmis lui Avarvarei, prin editorul general Memoranda Onac, „ca in perioada urmatoare sa nu mai dam nimic despre PD, Emil Boc, Ioan Olteanu sau Vasile Blaga, el cunoscind faptul ca am o serie de materiale despre PD si ministrul de Interne Blaga si ca erau pregatite pentru publicare", spune Avarvarei.

El mai afirma ca, din discutiile sale cu Aurel Muresan (unul dintre inculpati), a reiesit faptul ca „deputatul Daniel Buda, prin intermediul oamenilor de afaceri din PD, a sprijinit cu contracte de publicitate trustul de presa". Buda a fost audiat ca martor in acest caz.

„Iti tai gitul"

Membrii retelei au fost arestati si trimisi in judecata, pe baza plingerilor a peste 50 de oameni de afaceri si politicieni santajati si a interceptarii telefonelor ziaristilor de la Gazeta. Redam mai jos citeva fragmente din inregistrarile telefonice ale retelei Gazeta.

Dorel Vidican (director executiv Gazeta): Au luat astia decizia sa ne f***. Cind o fost intilnirea liberalilor la Cluj, cu alte cuvinte Chertes, Uioreanu (...). Si Chertes s-ar fi exprimat la modul ba, nu se mai poate, Man o sarit peste cal, ma tot f*** cu bani.

Liviu Man (presedinte Gazeta): Io l-am f**** vreodata de bani. Minca-mi-ar p*** de mincinos!

Ioan Otel (director de investigatii Gazeta): Ma, daca tu scrii ceva de mine iti tai gitul, ca eu sint coleg cu tine si io imi vad de treaba, nu vorbi prostii...

Mihai Soica (ziarist la alta redactie - n.r.): Auzi, da’ voi de ce scrieti de mine?

Bucur: Deci eu sint la o mare firma, la un concern mare in Timisoara, sint jurist mare aici, consilier juridic.

Ioan Otel: Da.

B.: si am primit o sarcina. Deci seful meu, patronul meu, daca ai auzit de el, domnu Tender...

I.O.: Da.

B.: Are niste sechestre pe niste actiuni, la una din cele 34 de firme.

I.O.: Bun.

B.: La o firma care are un depozit, care are o valoare de cinci milioane in contabilitate, dar noi primim cinci miliarde pe el.

I.O.: Asa, pina acum ii bine.

B.: Cind am scos cartea funciara afara scria liber de sarcini.

I.O.: Pina acuma ii bine.

B.: Deci nici o problema. Te rog foarte frumos sa-ti pot da un ban bun si adevarat, munceste un pic, cauta-mi un notar, deoarece in municipiul f**** si traznit Timisoara cind aude cineva numele asta parca parca i-o f**** Dumnezeu in cap! Dar omul asta de trei ani de cind tot merge in vizita la procuratura n-are nici o urmarire penala impotriva lui, nimic, numai vrajeli de doi lei.