Atleta va fi inmormintata astazi in curtea bisericii din Maieru, localitatea natala a medaliatei olimpice.

Aproximativ o suta de persoane, printre care nume mari ale sportului - Octavian Bellu, Gabriela Szabo, Otilia Badescu, Razvan Florea, Violeta Beclea, Monica Iagar sau Andreea Raducan - au venit luni seara la sediul Federatiei Romane de Atletism pentru a-i aduce un ultim omagiu sportivei Maria Cioncan, decedata in urma unui accident rutier produs in Bulgaria. Medaliata cu bronz la JO de la Atena a fost adusa intr-un sicriu acoperit, dar in timpul slujbei, care a durat circa o jumatate de ora, sicriul a fost deschis. Desi nu au fost prezenti, presedintele Traian Basescu sau fostul tenisman Ion Tiriac au trimis coroane de flori la sediul FRA. „Maria Cioncan ramine in memorie ca un monument de ambitie si de dorinta de victorie. Trebuie sa privim lucrurile cum le-ar fi privit Maria si sa-i ducem visul mai departe. A pierit un om, un caracter deosebit, dar trebuie sa ne gindim ca viata merge mai departe. Ar trebui ca Maria sa reprezinte un exemplu, avind in vedere de unde a plecat si cite sacrificii a facut. La Beijing, sa ne gindim la ea cind sintem pe podium. Trebuie sa-i cerem iertare Mariei, pentru ca poate nu am bagat-o in seama atit cit ar fi meritat", a declarat presedintele ANS, Octavian Bellu.

500 de euro la morga

Programata initial pentru ora 16.30, ceremonia funerara de la FRA a fost intirziata din cauza medicilor bulgari, care nu imbalsamasera corpul atletei. ,,Corpul neinsufletit al Mariei a stat mai bine de cinci ore la morga, deoarece medicii bulgari nu il imbalsamasera. Un doctor mi-a zis ca daca nu vreau sa achit 600 de euro, sa ii dau lui 500 de euro si o va imbalsama el’’, a povestit antrenorul Stefan Beregszaszy, adaugind ca i-a dat respectivii bani pentru a o scoate pe fosta sa eleva de la morga. De altfel, Beregszaszy dezvaluise ca politistii bulgari i-au cerut duminica 20 de euro pentru a chema salvarea la locul accidentului.

Inmormintata in rochie de mireasa

Imediat dupa slujba de la FRA, cortegiul funerar a plecat spre comuna Maieru, locul de nastere al Mariei Cioncan, unde a ajuns ieri-dimineata. Corpul neinsufletit al atletei a fost depus in casa parinteasca, inmormintarea fiind programata pentru astazi. Pentru ca era necasatorita, fosta atleta a fost imbracata in rochie de mireasa. „Inmormintarea va avea loc miine (n.r. - astazi), incepind cu ora 12.00. Sicriul va fi dus, in jurul orei 10.00, la biserica din sat. Atleta isi va gasi linistea in curtea locasului sfint, unde isi gasesc odihna vesnica doar cele mai respectabile persoane din sat", a declarat primarul comunei Maieru.