Statele Unite si Comisia Europeana l-au adus in fata instantei pe Bill Gates pentru monopol economic.

Cofondator al companiei americane Microsoft, Bill Gates este cel mai bogat om din lume, averea sa fiind evaluata la 53 de miliarde de dolari, conform revistei „Forbes". Renumele sau nu vine doar din revolutia informatica, ci si din scandaluri legate de incalcarea regulilor pietei concurentiale sau de finantarea unor companii cu grad inalt de poluare. Istoria lui Windows

In timpul liceului, Bill Gates este remarcat pentru abilitatile sale in stiintele exacte, dar si pentru escapadele automobilistice fara carnet de conducere, infractiune care ii aduce doua arestari. Se inscrie la Harvard, pentru a studia dreptul, dar renunta la studii in al treilea an si infiinteaza firma Microsoft alaturi de prietenul sau, Paul Allen. Prima „lovitura" pe piata economica este crearea limbajului BASIC, care deschide oportunitati uriase pentru calculatorul personal. Apoi, firma lui Gates impune sistemul de operare MS-DOS (MicroSoft Disk Operating System), utilizat de calculatoarele IBM. Prin vinzarea licentei pentru MS-DOS, Microsoft devine una dintre cele mai importante companii de pe piata de produse informatice. Impunerea interfetei grafice „Windows" duce compania Gates in topul firmelor producatoare de software.

Concurenta desfiintata

O data impus ca lider mondial pe piata de programe informatice, Microsoft face orice pentru a-si pastra pozitia, apelind chiar la strategii anticoncurentiale. In 1998 are loc procesul Statele Unite vs Microsoft. Compania lui Gates este acuzata ca abuzeaza de forta sa economica pentru a monopoliza piata de sisteme de operare si de browsere pentru Internet. Acuzele se refera la faptul ca interfata Windows este creata asa incit utilizatorii sint obligati sa foloseasca numai browserul Internet Explorer in defavoarea altor instrumente de vizualizat pagini de Internet, cum e Netscape Navigator.

Un proces antitrust la fel de rasunator se desfasoara in 2004, cind Comisia Europeana obliga Microsoft sa ofere concurentei toate informatiile pentru a putea crea aplicatii compatibile cu Windows.

Bani pentru cauze umanitare

O parte dintre profiturile Microsoft iau drumul Fundatiei Bill&Melinda Gates. Aceasta a investit 218 milioane pentru programe de igiena si imunizare in tarile subdezvoltate, dar a varsat alte 423 de milioane de dolari pentru companii din domeniul energetic care au poluat Delta Nigerului, provocind epidemii de bronsita si astm, informeaza „Los Angeles Times". Anul trecut, Bill Gates a anuntat ca pina in 2008 va renunta treptat la atributiile executive din cadrul Microsoft, urmind sa se dedice administrarii fundatiei sale.