Unii sirbi isi pun toate sperantele in UE. Altii, in pastrarea Kosovo si a iluziei unui stat puternic. De fapt, salvarea pentru sirbi nu vine deocamdata de nicaieri.

O treime dintre sirbi vor ca tara lor sa fie condusa de un partid al carui lider, Vojislav Seselj, e judecat la Haga pentru crime de razboi. Chiar daca s-ar putea spera ca oamenii sint satui de tensiuni etnice, nationalismul alimentat de regimul Milosevici ramine bine impamintenit.

UE nu a fost pina acum in stare sa propuna solutii eficiente pentru conflictele etnice din Balcanii de Vest. Neavind o propunere solida nici pentru negocierile privind statutul Kosovo, europenii n-au de ales decit sa spere.

In fata rezultatelor alegerilor de duminica, ministrii de externe ai UE au lansat un apel pentru formarea unei aliante formate din partidele democrate ale presedintelui Tadici si premierului Kostunica, plus un alt mic partid liberal. Deocamdata, spune UE, important e sa avem un guvern dedicat cauzei integrarii europene, reformelor democratice, liberalizarii economice s.a.m.d. Deocamdata, important e sa scapam de ultranationalisti.

Visatorii de la Bruxelles spera ca, fara radicali in guvern, totul va fi bine. Criminalii de razboi vor fi predati la Haga. Negocierile de aderare vor fi reluate, aducind in sfirsit Balcanii de Vest sub influenta benefica a Europei. Serbia isi va deschide economia spre investitiile vestice, chiar la timp pentru a-i opri pe rusii de la Rosneft din drumul catre controlul sectorului energetic sirb.

Insa proiectatul guvern democratic sustinut de europeni nu va putea aduce liniste in Serbia. Principalul motiv e ca cele doua obiective majore ale acestui guvern - integrarea in UE si pastrarea Kosovo - sint contradictorii.

Kostunica se opune oricarei forme de independenta pentru Kosovo, fie ea graduala sau doar vag definita (cum va fi cea recomandata de raportorul ONU, Marti Ahtisaari). De altfel, premierul sirb e cel care l-a convins pe Putin sa ameninte cu veto in Consiliul de Securitate impotriva independentei provinciei.

Pentru Kostunica, cel care face cartile in Serbia dupa aceste alegeri, scenariul e altul decit cel european. In ultima instanta, integrarea in UE poate fi sacrificata de dragul „integritatii nationale". Daca recomandarile lui Ahtisaari stirnesc prea multa nemultumire printre sirbi, Kostunica ar putea face o alianta cu ultranationalistii, militind pentru pastrarea provinciei.

Atita timp cit albanezii din Kosovo spun ca nu accepta nimic decit independenta, iar sirbii par dispusi sa-si sacrifice viitorul european pentru a pastra provincia, e greu de intrevazut vreun scenariu care sa duca la pacificarea Balcanilor de Vest si crearea unei vecinatati linistite pentru Romania si UE.