Dislexia este o dificultate de invatare determinata de probleme in procesarea limbajului scris si oral. Cauzele acestei dificultati nu sunt in totalitate elucidate, dar cele mai multe studii sustin ca dislexia ar fi determinata de diferente organice
Dislexia este o dificultate de invatare determinata de probleme in procesarea limbajului scris si oral. Cauzele acestei dificultati nu sunt in totalitate elucidate, dar cele mai multe studii sustin ca dislexia ar fi determinata de diferente organice si functionale la nivelul centrilor limbajului din creier, diferente care s-ar transmite genetic. Dislexia nu este o dificultate determinata de un nivel intelectul redus sau de lipsa educatiei. Dimpotriva, ea poate aparea la persoane cu nivel de inteligenta mediu sau ridicat. Dislexicii pot fi persoane foarte inteligente iar uneori chiar supradotate in alte domenii decat cele legate de limba sau limbaj: arta, matematica, electronica, mecanica, muzica, fizica, sport, etc.
Pablo Picasso
In copilarie, Pablo a urmat scoala parohiala din localitatea natala, Malaga, Spania, iar primii ani au fost extrem de grei. Se spune ca Picasso avea dificultati in recunoasterea literelor si ca, din cauza dislexiei destul de grave de care suferea, scoala nu i-a adus niciodata vreun beneficiu. Tatal lui Picasso era profesor de arta in Malaga si l-a incurajat sa urmeze scoala de arta in 1892. In ciuda dificultatilor de citire era evident ca Pablo era inzestrat cu un talent incredibil. Pe parcursul carierei sale artistice, Picasso a demonstrat ca poseda un simt unic al frumosului si stilului. A pictat lucrurile asa cum le vedea si percepea el: dezordonate, de-a-ndoaselea sau cu susul in jos. Picturile sale au dezvaluit puterea incredibila a imaginatiei, naturaletea emotiei si creativitatea fara limite a psihicului uman.
Tom Cruise
Despre celebrul actor american se spune ca s-a nascut luptand. A crescut intr-o familie foarte saraca, ce a fost nevoita sa-si schimbe de mai multe ori locuinta in functie de joburile tatalui. Tom, ca si mama sa, este dislexic si, din cauza acestei probleme, a fost inscris in clase speciale. Scrie cu dreapta, dar pentru alte lucruri isi foloseste preponderent mana stanga. Pentru ca parcursul sau scolar nu a fost unul foarte stralucit, viitorul actor a preferat activitatile fizice, implicandu-se in mai multe sporturi. O accidentare la genunchi a pus insa rapid capat unei promitatoare cariere atletice.
Richard Branson
Pentru fondatorul si directorul Virgin Group, scoala a fost un adevarat cosmar. A avut intotdeauna rezultate dezastruoase la invatatura, iar pentru el dislexia a fost o problema greu de depasit mai ales din cauza faptului ca dascalii sai nu au reusit sa-i depisteze adevaratele talente cu care era inzestrat. Asta pana in momentul in care Branson s-a decis sa puna, impreuna cu un bun amic Jonny Gems, bazele unui ziar studentesc care a avut un succes rasunator. "Student" a reprezentat doar inceputul unei diverse si bogate cariere.
Thomas Edison
Nascut in 1847, Thomas Edison a fost un stralucit om de stiinta si inventator. A renuntat la scoala la varsta de 12 ani, crezand despre el ca este batut in cap. Avea note extrem de proaste la matematica, nu era capabil sa se concentreze si avea mari dificultati cu scrisul si cititul. In ciuda slabei prestatii scolare, Thomas Edison era un adolescent extrem de inteligent, pasionat de descoperirile in domeniul electricitatii, o stiinta aflata atunci abia la inceput. De-a lungul carierei sale, Edison a obtinut nu mai putin de 1903 brevete pentru inventiile sale, fiind practic cel mai prolific inventator al timpului sau. Stralucitul inventator muncea insa pe branci, uneori chiar 12 ore pe zi, spunand ca "genialitatea este 1% inspiratie si 99% transpiratie".
Joe Wright
Un caz absolut uluitor este cel al regizorului britanic Joe Wright, in varsta de 35 de ani, care a fost desemnat sa conduca filmarile pentru pelicula "Mandrie si Prejudecata" (2005). El are o forma relativ severa de dislexie, fapt care l-a impiedicat, dupa cum el insusi spune, sa citeasca vreo carte in adolescenta, marturisind chiar ca a citit "Mandrie si Prejudecata" mult mai tarziu decat majoritatea generatiei sale. Desi la scoala nu a fost notat niciodata, fiindu-i permis doar accesul la ore. Era insa extrem de talentat la pictura, pasionat de teatru si film (filma tot ce i se parea interesant cu o camera Super 8 - camera care foloseste pelicula de opt mm). Wright a reusit in cele din urma, gratie picturilor si filmuletelor sale, sa fie admis la o scoala de arta unde a studiat artele frumoase si arta cinematografica. In ultimul an de studiu a primit chiar o bursa scolara pentru a realiza un film de scurt metraj, care a fost recompensat cu mai multe premii. A fost solicitat apoi pentru serialul "Charles II: The Power and the Passion", cu Rufus Sewell, munca sa fiind extrem de apreciata. In prezent semneaza regia pentru adaptarea cinematografica a celebrului roman "Ispasire" al lui Ian McEwan.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.