Intreaga suflare a sportului romanesc se afla inca in stare de soc din cauza tragediei de duminica dimineata, cand atleta Maria Cioncan a decedat in urma unui accident rutier petrecut la intrarea in satul bulgar Gorni Dabnik. Dupa aflarea vestii,
Intreaga suflare a sportului romanesc se afla inca in stare de soc din cauza tragediei de duminica dimineata, cand atleta Maria Cioncan a decedat in urma unui accident rutier petrecut la intrarea in satul bulgar Gorni Dabnik. Dupa aflarea vestii, rudele, apropiatii, colegii, cunoscutii si nu numai, si-au pus mai multe intrebari privind cauzele decesului, mai ales ca accidentul s-a produs in conditii cel putin bizare, pe o sosea uscata, cu o vizibilitate perfecta.
Ieri dimineata, dupa efectuarea autopsiei medicii legisti ai spitalului din Plevna au prezentat cauzele decesului, eliminand mai multe speculatii facute dupa accident. Astfel, in pasaportul mortuar ridicat de la morga din Plevna de consulul si atasatul pentru afaceri interne din cadrul Ambasadei romane din Sofia se precizeaza ca decesul atletei a fost cauzat de un traumatism cranio-cerebral sever si de o puternica absorbtie de sange in plamani. Totodata, medicul legist bulgar Maria Stoeva a spus ca este posibil ca decesul sportivei sa fi survenit, mai ales ca airbag-urile Skodei Fabia s-au deschis, din cauza faptului ca un obiect contondent aflat pe bancheta din spate, posibil un laptop, ar fi lovit-o pe Maria Cioncan in cap in momentul impactului cu copacul. In plus, Stoeva este de parere ca decesul a survenit la cateva secunde dupa impact sau in cel mult un minut, fapt confirmat si de antrenorul Stefan Beregszaszy, care a incercat s-o scoata pe atleta din masina. Dupa studierea raportului medicilor legisti, directorul Spitalului Universitar din Plevna, Petko Lisaev, a declarat ca moartea atletei a fost provocata foarte rapid de traumatisme craniene severe, dar si de o fractura la baza craniului. "Raportul de dupa efectuarea autopsiei arata ca atleta a suferit traume severe la cap, o contuzie a creierului si a avut o fractura la baza craniului. Astfel de traumatisme nu pot fi tratate si conduc la o moarte foarte rapida. Medicii nu ar fi putut face nimic pentru ea, din pacate, chiar daca ar fi asistat la intreaga scena a accidentului", a spus Lisaev.
Pe de alta parte, un oficial al politiei bulgare care ancheteaza accidentul a declarat ca modul in care acesta s-a produs este destul de ciudat, explicand ca din primele cercetari s-a observat la fata locului ca nu au existat urme de franare. Ba, mai mult, se pare ca sportiva ar fi apasat pe pedala de acceleratie in loc sa incerce sa opreasca masina. In plus, ofiterul bulgar a spus ca pana la aflarea rezultatelor expertizei tehnice a masinii poate prezenta doua ipoteze care ar fi condus la accident. Prima, mai apropiata de adevar, ar fi aceea ca masina ar fi avut o defectiune tehnica, posibil o explozie la pneul din fata. Cea de a doua, ar fi aceea ca sportiva ar fi incercat sa ia un obiect cazut pe covorasul masinii, ceea ce i-a distras atentia pentru cateva momente. Tot ieri, autoritatile bulgare au tinut sa lamureasca si declaratia antrenorului Stefan Beregszaszy, care spusese la putin timp dupa accident ca prima ambulanta sosita la fata locului a venit tarziu si nedotata tehnic. Contrazicand afirmatia lui Beregszaszy, bulgarii au precizat ca ambulanta a sosit la 14 minute dupa ce a fost apelata si ca, probabil marcat de tragedie, antrenorul roman a confundat masina salvarii cu o masina mortuara care a sosit sa ridice corpul neinsufletit al atletei.
Floroiu: "Bulgarii sunt groaznici!"
Repatrierea corpului neinsufletit al atletei Maria Cioncan a fost intarziata mai multe ore din cauza formalitatilor birocratice, ultima fiind obtinerea certificatului de deces international de la Primaria din Plevna. "Am fost prezenti aici, la ora 12, dar apoi ne-au spus ca vor mai fi intarzieri. Desi se afla aici si consulul Romaniei si mai multe oficialitati romane, bulgarii sunt groaznici. A avut loc o asemenea tragedie si, in ciuda acestui fapt, dar si a interventiei diplomatice, trebuie sa asteptam atat de mult. In opinia mea, cred ca vom ajunge la Bucuresti pe la orele 21.30", a spus presedintele FR Atletism, Ilie Floroiu (foto). "Trupul ei neinsufletit va fi expus la sediul federatiei, aproximativ o ora, dupa care cortegiul isi va continua drumul spre locul natal al Mariei, comuna Maieru, din Bistrita-Nasaud. Ne-au sunat foarte multi oameni, de la sportivi si antrenori, pana la simpli cetateni, care vor sa aprinda o lumanare si sa puna o floare pe sicriu", a mai spus Floroiu, adaugand ca antrenorul Stefan Beregszaszy a depasit starea de soc, dar nu se poate opri din plans, realizand dimensiunile tragediei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.