Cea mai mare organizatie de sondaje economice din lume spune ca anul acesta vom avea o crestere economica de peste 6%.

Consensus Economics, cea mai mare institutie de sondaje economice din lume, a imbunatatit din nou estimarile privind
Cea mai mare organizatie de sondaje economice din lume spune ca anul acesta vom avea o crestere economica de peste 6%.

Consensus Economics, cea mai mare institutie de sondaje economice din lume, a imbunatatit din nou estimarile privind cresterea economica a Romaniei in acest an. In cel mai recent raport, Consensus a grupat estimarile a zece banci si institutii internationale - Global Insight, EFG Eurobank, UniCredit, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Economist Intelligence Unit, ING, Raiffeisen, DIW Berlin si ABN Amro.

Media estimarilor privind cresterea economica a Romaniei din acest an este de 6,1%, peste nivelul anuntat in raportul precedent - de 5,9%. Cea mai optimista prognoza, care indica un avans de 7%, apartine analistilor de la Global Insight, la polul opus aflindu-se cei de la ABN Amro Romania, cu 5,6%. Pentru anul viitor, estimarile Consensus indica o medie de crestere de 5,6%.

Prognozele oficiale sint ceva mai optimiste. Pentru acest an, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza un ritm de crestere a produsului intern brut de 6,5%, iar, pentru 2008, indicele este de 6,3%. De asemenea, previziunile privind rezervele valutare au fost revizuite in sens pozitiv, la 30 de miliarde de dolari pentru acest an si 33 de miliarde pentru anul viitor. Anul trecut, rezerva valutara a Bancii Nationale a crescut pina la 21,3 miliarde de euro.

Teama de deficite

Consensus a revizuit insa in sens negativ estimarile privind deficitul de cont curent, indicind pentru acest an un deficit de 14,6 miliarde de dolari, comparativ cu nivelul de 12,6 miliarde, anticipat de organizatie acum doua luni. De asemenea, cresterea medie a preturilor de consum va fi de 5,2% in acest an, sub nivelul anuntat in raportul anterior. Pentru 2008, inflatia medie este anticipata la 4,7%. In prognoza de toamna, CNP a estimat o inflatie medie de 5% in acest an si de 4% in 2008.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.