Proiectul Cathedral Plaza revine in atentia Sfantului Scaun, Papa Benedict al XVI-lea exprimandu-si, la finalul saptamanii trecute, preocuparea in legatura cu construirea unui imobil cu 19 etaje in apropierea Catedralei catolice "Sf. Iosif", ce figur
Proiectul Cathedral Plaza revine in atentia Sfantului Scaun, Papa Benedict al XVI-lea exprimandu-si, la finalul saptamanii trecute, preocuparea in legatura cu construirea unui imobil cu 19 etaje in apropierea Catedralei catolice "Sf. Iosif", ce figureaza pe lista monumentelor istorice din Capitala. "Nu pot decat sa-mi exprim ingrijorarea referitor la Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti, in favoarea careia arhidioceza de la Bucuresti a depus numeroase eforturi pe langa autoritatile competente ale statului, in vederea conservarii patrimoniului istoric pe care aceasta il constituie si a valorilor pe care le reprezinta, nu doar pentru comunitatea catolica, ci si pentru intreaga natiune a Romaniei", a declarat, sambata, Suveranul Pontif, cu ocazia primirii scrisorilor de acreditare a ambasadorului roman la Vatican, Marius Gabriel Lazurca.
Salutand aderarea Romaniei la UE, ce "consfinteste unitatea regasita a Batranului Continent, dupa lunga si trista separare din perioada Razboiului Rece", Sfantul Parinte si-a exprimat bucuria ca Romania, "inzestrata cu un inegalabil patrimoniu crestin", aduce, astfel, "o contributie originala la edificiul european", apreciind "progresele inregistrate de Guvernul (roman, n. red.) in problema delicata a restituirii bunurilor confiscate apartinand comunitatilor religioase" si pledand in favoarea "respectarii depline a regulilor ce guverneaza libertatea religioasa". Reprezentantii Bisericii Catolice s-au adresat, saptamana trecuta, Curtii de Apel Bucuresti, solicitand obligarea Executivului "ca, prin Inspectoratul de Stat in Constructii, sa revada printr-un control cronologic, amanuntit si riguros, legalitatea si oportunitatea tuturor documentatiilor de specialitate referitoare la proiectarea, autorizarea si construirea imobilului Cathedral Plaza si sa dispuna oprirea deindata a realizarii constructiei" in cauza, conform hotararii adoptate, in noiembrie, anul trecut, de Senatul Romaniei.
Demersurile Arhiepiscopiei Romano-Catolice nu s-au oprit aici, reprezentantii acesteia initiind, la inceputul lunii decembrie, procedurile de sesizare a Comitetului Ministrilor al CE si a Comitetului Director al Patrimoniului Cultural al aceleiasi institutii, privind "situatia grava" in care se afla Catedrala Sfantul Iosif si Palatul Mitropolitan Romano-Catolic. In replica, reprezentantii firmei care se ocupa de constructia "Cathedral Plaza" au atacat in instanta, la inceputul lunii decembrie, hotararea adoptata de Senat, apreciind ca decizia parlamentarilor contravine prevederilor constitutionale si Protocolului 1 al Conventiei Europene, referitoare la garantarea proprietatii. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.