Cei peste 45.000 de locuitori ai municipiului Sacele au fost socati de faptul ca primarul lor, Vasile Lata, a reusit sa-si pastreze functia dupa ce a fost condamnat penal definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin decizia nr. 4979 din 5 o
Cei peste 45.000 de locuitori ai municipiului Sacele au fost socati de faptul ca primarul lor, Vasile Lata, a reusit sa-si pastreze functia dupa ce a fost condamnat penal definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin decizia nr. 4979 din 5 octombrie 2004. Primarul Lata (cu mandat 2004-2008) a primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare pentru inselaciune. Fapta a fost comisa in anul 2000 atunci cand Lata era director al unei unitati economice de stat. Judecatorii au stabilit ca acesta a pus la cale plati fictive de 500.000 USD, care au pagubit combinatul SIDEX Galati.
La fel de socati au ramas locuitorii orasului Sacele in ziua de 29 iunie 2005, cand primarul Lata a fost retinut de procurorii PNA, dupa realizarea unui flagrant. Edilul a fost acuzat ca a cerut si primit o mita in valoare de 60.000 de euro de la un cetatean caruia i se conditionase retrocedarea unui valoros teren situat in zona turistica Sacele-Brasov. Edilul a stat in arest preventiv timp de sase luni, fiind pus in libertate in ianuarie 2006, pentru a fi judecat in stare de libertate. Imediat dupa eliberare, Lata a revenit in functia de primar, in pofida protestelor locuitorilor. Acestia au solicitat prefectului de Brasov, inca din ianuarie 2005, suspendarea lui Lata, mai ales ca fusese condamnat in octombrie 2004.
Protejatul lui Bartos, lovire si alte violente
Un alt caz de acest gen este cel al profesorului universitar Gabriel Banceanu, sef de catedra la Facultatea de Medicina "Carol Davila", director medical la Spitalul Clinic Polizu si director in cadrul Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului (IOMC). Banceanu a fost condamnat definitiv pentru lovire si alte violente - fapte comise impotriva unui coleg universitar, chiar in fata studentilor si pacientilor. Dupa obtinerea cazierului penal, Banceanu a fost promovat la MEdC, in Comisiile de testare si evaluare a medicilor specialisti. Condamnarea profesorului Gabriel Banceanu, in anul 2000, pentru lovire si alte violente (art.180 si art 63 Cod Penal), ar fi trebuit sa atraga eliminarea acestuia din structurile universitare (UMF Bucuresti), dar si pierderea functiei de director detinuta in cadrul Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului (IOMC). Victima lui Banceanu este conf. dr. Vasile Nitescu. Acesta a semnalat degeaba Senatului UMF si fostului ministru PSD al Sanatatii Daniela Bartos incompatibilitatea statutului de infractor cu calitatea de sef de catedra universitara si cu postura de director medical.
Director la un pas de crima
Prin decizia definitiva nr. 284 din 6 februarie 2006, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe directorul Directiei de Operatiuni Bancare din BNR, Ionel Nitu, pentru doua infractiuni de lovire si alte violente si o infractiune de amenintare, comise impotriva unui functionar de stat. Victima lui Nitu, o femeie despre care judecatorii au stabilit ca "ocupa o functie importanta in aparatul de stat", a fost lovita de directorul de la BNR "cu picioarele in fata si in abdomen". Mai mult, judecatorii au stabilit ca Ionel Nitu "cu mainile, prin compresie, a incercat sa o asfixieze". Si mai grav, se arata in sentinta penala nr. 1347/2005, "dupa ce partea vatamata respira cu greu din cauza violentelor exercitate in zona gatului", directorul "i-a turnat pe gat o sticla de afinata", apoi "a aplecat-o peste geam, solicitandu-i sa se arunce in gol de pe fereastra".
Cu toate acestea si in ciuda condamnarii ramase definitive, conducerea BNR nu a luat nici o masura, mentinandu-l pe Ionel Nitu intr-o functie foarte importanta din sistemul bancar romanesc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.