Cistigatorul de anul trecut al raliului si liderul detasat de acum, spaniolul Marc Coma a cazut si si-a pierdut cunostinta cu doua etape inainte de incheierea concursului.

Emanuel Gyenes a reusit ieri cea mai buna clasare din istoria participarilor romanesti la Raliul Dakar, el fiind inregistrat cu al 29-lea timp la finalul etapei a 13-a, Kayes-Tambacounda (458 km). Motociclistul roman a urcat doua locuri in clasamentul general, pina pe 49, iar, cum concursul se afla cu doar o etapa inainte de sfirsit, sint foarte mari sansele ca satmareanul sa ocupe si cea mai buna pozitie romaneasca in clasamentul final al unei editii a Dakarului.

Dezorientare

Pina in capitala Senegalului mai sint 669 km, 576 dintre ei urmind a fi parcursi astazi, iar ultimii 93 km reprezinta demonstratia de la malul Lacului Roz. Ziua de ieri a fost insa marcata de o semitragedie, cazatura si abandonul liderului detasat al clasamentului de la sectiunea moto, spaniolul Marc Coma, care a cistigat anul trecut competitia. Acesta a ramas fara directie inca de la kilometrul 34 si a cazut 23 km mai tirziu, pe cind rula paralel cu traseul ideal, dar la 6 km distanta, iar impactul a fost deosebit de puternic.

Din nou Despres

Elicopterul sosit imediat la fata locului l-a gasit pe sportiv in stare de inconstienta, in timp ce motocicleta ii era distrusa complet. Ciocnirea de un arbore a fost cea care a provocat dezastrul, Coma fiind facut groggy, in timp ce medicii au constatat ca el a suferit cel putin un traumatism cranian. Starea sa era insa stabila, medicii de la spitalul din Dakar nefacindu-si probleme privitoare la eventualul sau deces. Coma are 30 de ani, este dublu campion mondial la cross-country (2005, 2006), a cistigat Raliul Dakar anul trecut, iar in 2005 s-a clasat al doilea. Acum, dupa abandonul lui Coma, cel mai aproape de victorie se afla francezul Cyril Despres, care a mai cistigat acest raliu in 2005. La clasa auto conteaza doar Stephane Peterhansel si Luc Alphand (ambii Mitsubishi), despartiti de doar 11 minute.

Loeb, stapinul soselelor Monte Carlo gazduieste in aceste zile prima etapa a Campionatului Mondial de Raliuri. Conform previziunilor, francezul Sébastien Loeb, chiar daca era nerefacut total dupa accidentul de bicicleta, care l-a tinut departe de ultimele curse ale sezonului trecut, a dominat competitia. Dupa specialele de joi seara, el avea aproape 30 de secunde in fata coechipierului sau de la Citroën, Daniel Sordo, pastrindu-se, chiar daca la o diferenta mai mica, in fruntea clasamentului si in urma probelor de ieri-dimineata. Principalul sau contracandidat la titlul mondial, finlandezul Marcus Grönholm, se afla in pauza de la prinz pe pozitia a treia, la 36 de secunde de Loeb. (V.D.)