"Astazi, gratie lui Allah, am trecut toate incercarile dificile si suntem pregatiti de orice pe aceasta cale", a declarat, ieri, presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, profitand de ocazie pentru a-i critica pe "cei care repeta propaganda inamic
"Astazi, gratie lui Allah, am trecut toate incercarile dificile si suntem pregatiti de orice pe aceasta cale", a declarat, ieri, presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, profitand de ocazie pentru a-i critica pe "cei care repeta propaganda inamicului impotriva progreselor Iranului".
"Din nefericire, unii din interiorul tarii falsifica informatii, aducand atingere mandriei poporului iranian, propovaduiesc compromisul si repeta cuvintele dusmanului, insa acest lucru nu va avea nici un efect", a adaugat liderul de la Teheran, citat de postul de televiziune oficial, facand aluzie la comentariile recente ale reformatorilor si conservatorilor iranieni referitoare la politica nucleara promovata de Ahmadinejad. Seful statului iranian a facut trimitere, totodata, la sanctiunile decise de Consiliul de Securitate al ONU in decembrie 2006, apreciind ca "problema reia vremurile de acum 30 de ani".
"Rezolutia care vizeaza oprirea programului nuclear iranian are drept obiectiv diminuarea vointei poporului, insa nu va reusi", a mai spus presedintele iranian. Pe de alta parte, retorica sfidatoare a Teheranului pare a fi contrazisa de operatiunile din culise. Presa britanica relata recent ca oficialii iranieni ar fi intervenit pe langa responsabilii de la Riad, in ajunul vizitei secretarului de Stat american, Condoleezza Rice, in Arabia Saudita, cu rugamintea ca regele Abdullah sa isi asume rolul de intermediar in vederea stabilirii unui dialog pe ruta Washington-Teheran. Administratia Bush a conditionat orice tentativa de reluare a relatiilor bilaterale cu Iranul de renuntarea la programul nuclear desfasurat de Teheran. Sefa diplomatiei americane a reiterat pozitia exprimata de Washington in acest sens, declarand, ieri, la Berlin, in replica la initiativa pariziana de a trimite un emisar special in Iran, pentru a discuta situatia din Orientul Mijlociu, ca "nu este momentul de a intrerupe politica americana de a nu intretine contacte bilaterale cu Teheranul". (D.E.)
SUA au respins oferta Iranului
Iranul s-a oferit, la scurt timp dupa invadarea Irakului, pe 20 martie 2003, sa sisteze sustinerea acordata gruparilor Hezbollah si Hamas, in schimbul renuntarii, de catre Washington la atitudinea ostila fata de Teheran si la sanctiunile impuse Republicii Islamice, relateaza BBC. Propunerea, care a fost respinsa de catre Washington, a fost formulata intr-o scrisoare secreta, nesemnata, remisa Administratiei americane prin intermediul Elvetiei. Postul BBC a obtinut o copie a acestui mesaj. Potrivit informatiilor parvenite Departamentului de Stat american, scrisoarea fusese redactata cu aprobarea oficialilor iranieni, a adaugat postul britanic de televiziune.Conform scrisorii, Iranul propunea sa sisteze sprijinul acordat militiilor siite Hezbollah, precum si gruparii islamiste Hamas, sa faca uz de influenta sa pentru a contribui la stabilizarea situatiei din Irak si promitea o transparenta totala a programului sau nuclear, precizeaza BBC. In schimb, Teheranul cerea Statelor Unite sa renunte la atitudinea lor ostila, sa puna capat sanctiunilor impuse Iranului si sa procedeze la arestarea si repatrierea in Republica islamica a membrilor organizatiei Mujahedinii Poporului (OMPI).Membrii OMPI, principala miscare armata iraniana de opozitie, au luptat de partea irakienilor in timpul razboiului irakiano-iranian din anii '80. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.