Dezbaterile publice din Marea Britanie vor decide daca oamenii de stiinta au sau nu voie sa creeze un embrion dintr-un nucleu de celula umana si un ovul de iepure.

Regatul Unit ar putea fi virful de lance in domeniul dezvoltarii celu
Dezbaterile publice din Marea Britanie vor decide daca oamenii de stiinta au sau nu voie sa creeze un embrion dintr-un nucleu de celula umana si un ovul de iepure.

Regatul Unit ar putea fi virful de lance in domeniul dezvoltarii celulelor suse, daca publicul e de acord. Aceasta a fost hotarirea Autoritatii pentru Fertilizare Umana si Embriologie, institutia de stat care monitorizeaza progresele din acest domeniu.

Utilitate si etica

Celulele suse sint pretuite de oamenii de stiinta deoarece ele se pot transforma in orice fel de tesut, putind astfel fi folosite ca remedii la bolile care provoaca disparitia unui anume tesut. Ele se pot extrage din maduva adultilor, dar celulele rezultate nu se multiplica prea usor si nici nu sint la fel de capabile ca acelea embrionice sa se transforme in tesut epidermic sau osos. Ca atare, ultimele sint extrem de importante. Mai mult, daca embrionul de la care celulele suse au fost recoltate rezulta in urma clonarii unei persoane, sistemul imunitar al urmasului acesteia nu le va percepe drept straine. Recoltarea celulelor suse cauzeaza insa o controversa etica, deoarece prin acest procedeu, embrionul este distrus.

Or, cercetatorii britanici au descoperit ca pot crea un embrion prin clonare, anume introducind nucleul unei celule umane in ovulul unei alte specii, de exemplu in cel al unui iepure. Genele nucleare rezultate ar fi umane, dar alte citeva dintre componentele celulare din afara nucleului, numite mitocondrii, ar fi mostenite de la iepuri. De aici si campania declansata impotriva embrionului astfel clonat de tabloidele britanice, care au bagat la inaintare termenul de "Frankenbunny" (obtinuta din combinatia "Frankenstein" si "Bunny").

Ce zice stiinta

Autoritatea pentru Ferti-lizare Umana si Embriologie trebuia sa se pronunte in privinta clonarii embrionului pe 11 ianuarie, potrivit publicatiei "The Economist", dar nu a facut-o. Guvernul propunea sa ii ceara parlamentului sa interzica procedura. Pina la urma, institutia abilitata aproba crearea embrionului, dar numai cu conditia ca ea sa aiba consensul publicului, obtinut in dezbateri deschise pe aceasta tema.

John Parrington, om de stiinta specializat in acest domeniu si conferentiar la Oxford, considera ca procedura de clonare implicind celule umane si de iepure este corecta din punct de vedere etic si ca ar trebui pusa in practica cit mai repede. El mentioneaza insa si o cercetare potrivit careia, desi dezvoltarea celulelor suse a fost inaugurata in Marea Britanie, lipsa fondurilor face ca oamenii de stiinta englezi sa nu poata tine pasul cu progresele din acest domeniu. Pe de alta parte, dr. Lyle Armstrong de la Newcastle University, unul dintre cercetatorii care asteapta permisiunea autorita-tilor pentru a demara crearea embrionului, e incintat de hotarirea Autoritatii pentru Fertilizare Umana si Embriologie: "Putea sa fie mult mai rau. Nu au sustinut vreo interdictie a procedeului si, in plus, posibilitatea mai multor consultari cu publicul ne da ocazia sa explicam de ce stiinta e atit de importanta pentru Marea Britanie si pentru umanitate".

Rezolvare amniotica Un studiu intocmit de cercetatori de la Wake Forest University si publicat in aceasta luna in revista "Nature Biotechnology" demonstreaza ca celulele suse extrase din lichidul amniotic donat de femei insarcinate sint la fel de eficiente ca acelea embrionice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.