Mai grav este ca ofiteri de rang inalt din sistem au avut cunostinta despre afacerile ilegale comise pe Axa Raului "Niculae - SRI", insa n-au luat nici o masura. Ba mai mult, au trimis reclamatiile si plangerile primite, spre "competenta solutionare"
Mai grav este ca ofiteri de rang inalt din sistem au avut cunostinta despre afacerile ilegale comise pe Axa Raului "Niculae - SRI", insa n-au luat nici o masura. Ba mai mult, au trimis reclamatiile si plangerile primite, spre "competenta solutionare", exact celor incriminati. Denuntatorii s-au adresat si presedintelui Traian Basescu si Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Fara succes.
Fostul sef al SRI Prahova, Corneliu Paltanea, impreuna cu adjunctul sau, Daniel Bucur, au avut ani de-a randul in supraveghere afacerile derulate de Rafinaria ASTRA ROMANA, controlata de magnatul Niculae. Si, atat de bine au controlat-o, incat au intoxicat, in tot acest timp, conducerea institutiei de la Bucuresti cu rapoarte false despre bunul mers al obiectivului. Cel de-al doilea chiar insotea cisternele de motorina furate, astfel incat sa impiedice orice control din partea altor organe abilitate ale statului. Ajunsi in cele din urma dupa gratii, pentru o scurta perioada de timp, ofiterii corupti l-au oferit pe tava pe Virgil Magureanu - directorul SRI la acea vreme -, sustinand ca acesta era informat direct despre activitatea lor infractionala. In mod cu totul fascinant, in urma acestor declaratii cutremuratoare, cei doi si altii deaceeasi factura au fost pusi in libertate, iar dosarul 239/P/2002 a fost ingropat in sertarele procurorilor. Din aceasta afacere, Ioan Niculae aiesit nesifonat, cauza lui fiind disjunsa de procurori, de parca nu el ar fi fost coordonatorul din umbra al Diviziei.
Procurorul Doana a uitat de dosarul "Petrolul"
In anul 2005, dosarul "Petrolul", privind ilegalitatile comise de Ioan Niculae si coruptia din SRI Prahova a ajuns pe biroul procurorului DNA,Vasile Doana. Acesta a acuzat conducerea institutiei prahovene ca ar fi instituit o adevarata blocada informativa, in scopul acoperirii furturilor de combustibili din rafinarie. Pagubele inregistrate de stat au fost estimate la peste doua miliarde de lei, dar cu sigurnata ca sunt mult mai mari. Ofiterii SRI Marian Rizea si Cristian Adrian Radu au furnizat Parchetului informatii, probate cu documente, privind crima organizata din jurul ASTREI ROMANE, insa Paltanea si Bucur le-au facut pierdute. In timpul anchetei, soferii comandantului SRI Prahova, Gheorghe Gheorghe, respectiv Dumitru Oancea, precum si alte 25 de cadre au confirmat implicarea conducerii SRI in operatiuni ilegale cu petrol, insa declaratiile lor s-au prafuit, fiind uitate de procurorul Doana. Aici ar mai fi de precizat ca, dupa decapitarea conducerii SRI Prahova, pentru grave fapte de coruptie, cei care le-au luat locul au continuatpolitica predecesorilor. Adica, au facut tot posibilul pentru musamalizarea ilegalitatilor, pentru ca si nou-numitii erau implicati incrima organizata din jurul rafinariei sI altele din judet. Unui ofiter SRI ce daduse cu subsemnatul pe la Parchete ori alte institutii alestatului, i-a fost desfacut contractul de munca, inscenandu-i-se mai multe dosare penale intocmite in mod profesionist.
Adrian Nastase mentionat in raportul Radu
Mircea PAUN - Ziua foto Capitanul SRI, Andrei Radu, a deschis, in anul 2000, actiunea de informare generala "Distileria", privind activitati de crima organizata in domeniul producerii si comercializarii ilicite de alcool.
Datorita amplorii fenomenului si a implicatiilor sale, doi ani mai tarziu, Directia "C" Bucuresti a SRI a decis transformarea cazului in actiune de control-informativ. Cu aceasta ocazie s-a stabilit si cooperarea intre mai multe sectii de informatii din cadrul sistemului si Directia de Informatii a Municipiului Bucuresti. Actiunea a fost controlata de directorul SRI, prin intermediul generalului Ovidiu Soare, seful Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei si prin Directia "E" - Protectie. Informatiile obtinute au vizat imixtiuni in traficarea influentei pentru privatizari oneroase, in actul de justitie, abuzuri grave ale unor persoane cu functii de decizie in stat, precum si fapte de tradare comise de ofiteri SRI. Dintre persoanele implicate amintite in Raportul Radu sunt de mentionat: Adrian Nastase - premierul Guvernului, Ovidiu Tiberiu Musetescu - ministrul Privatizarii, Dorina Mihailescu - actual deputat de Prahova, Ioan Stan - presedintele Comisiei de control SRI a Parlamentului, alti parlamentari si factori din administratia locala Prahova. Pe un segment al cazului a fost identificat si "colonelul Corneliu Paltanea, implicat in actiunile vectorului principal prin interpusi, societati comerciale cu capital italian si/sau cetateni italieni ce aveau rolul de spalare a banilor murdari obtinuti din activitati ilicite".
Operatiunea "Ghinea" deconspirata de Paltanea
Imediat dupa angajare, in 1998, Adrian Radu a deschis actiunea de verificare informativ-operativa (A.V.I.O.), sub criptonimul "Ghinea", care a vizat "un vector" ce era liderul crimei organizate din domeniul comercializarii ilicite
a produselor petroliere.
Potrivit ofiterului Radu, "interese oculte" au condus la deconspirarea actiunii chiar de catre seful SRI Prahova, colonelul Paltanea Corneliu, care a favorizat vectorul principal, coordonand plecarea ilegala a acestuia in SUA. De asemenea, a acoperit faptele de coruptie savarsite in acest caz de ofiteri din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Prahova, printre care si comisarul Theodor Malaescu. Ofiterul Radu mai spune ca informase conducerea SRI Prahova, in legatura cu intentiile "vectorului" de a parasi tara, cu 48 de ore inainte. Studiul informatiilor din acest caz mai pot fi si astazi verificate, marturie in acest sens putand depune si col. Florian Gulianu, jurist in cadrul SRI Prahova. In schimbul implicarii sale in "A.V.I.O. - Ghinea", care viza si altecazuri adiacente, ofiterul s-a ales cu o mustrare din partea lui Paltanea, pentru neimplicare in activitatea profesionala pe 2001. Asta in ciuda faptului ca, la acea data, Adrian Radu era primul din SRI Prahova la toti indicatorii profesionali: numar de cazuri/ofiter, numar de informatii/ofiter etc.
Pe cine a mai deranjat denuntatorul
In noiembrie 2003, in cazul "Zona" din cadrul SRI Mures, referitor la "parcuri industriale" si "zone ecologice", printre vectorii implicati s-a numarat si col. Corneliu Paltanea.
"In actiuni de desconspirare grava a fost identificat lt. col. Marin Rizeasi, prin interceptare, lt. col. Ioan Savu, din cadrul SRI Prahova. Mentionez ca lt. col. Savu, fost sef al Biroului de Informatii Campina, a fost mutat la Prahova de col. Ion Stanescu, datorita unor date si informatii privind implicarea acestuia in activitati ilicite, impreuna cu alte cadre din aceeasi institutie", arata Adrian Radu. In acelasi caz a mai fost identificat maiorul Vasile Iancu, ulterior ajuns sef al Sectorului "W" din SRI Prahova care, prin folosirea unor identitati false (inspector financiar, procuror etc.) actiona cu alte cadre din sistem pentru obtinerea de foloase necuvenite. In legatura cu aceste fapte, col. Stanescu, sef SRI Prahova, a fost informat chiar de persoanele escrocate de Iancu & Co. Pentru musamalizarea cazului, col. Stanescu a fost inlocuit, iar in functia de prim-loctiitor a fost avansat col. Marian Rizea. De asemenea, pentru a i se inchide gura, Adrian Radu a fost detasat la Directia "C" (UM 0146) Bucuresti, fiind, chipurile, avansat.
Impiedicat sa spuna adevarul
Fostul capitan SRI, Cristian Adrian Radu, a adresat o scrisoare presedintelui tarii, CSAT si directorului SRI, dupa ce comandantul UM 0146 (unde fusese detasat), col. Sorin Cozma, i-a interzis sa iasa la raport. Daca doar jumatate din datele si informatiile prezentate de Radu se confirma, rezulta ca SRI ar trebui ori desfiintat, ori decimat. "Raportez fapte si acte ilegale savarsite de ofiteri cu functii de conducere in SRI, precum si acte similare apartinand unor angajati din alte institutii ale statului care, in asociere cu cadre active sau in rezerva, au actionat si actioneaza pentru acoperirea unor activitati ilicite, concomitent cu derularea de actiuni ce vizeaza eliminarea mea din institutie, prin falsuri si trafic de influenta", se arata in scrisoarea fostului capitan.
Musamalizarea cazului "Distileria"
La cateva luni de la asa-zisa avansare a ofiterului Radu, cei implicati inafacerea "Distileria" au demarat o serie de atacuri la adresa acestuia. Iata ce scrie denuntatorul mafiei din SRI in continuare: "Capitanul Cernica Romeo, ofiterul de caz al actiunii "Distileria" predata de mine si maiorul Marius Soare, varul generalului de brigada Ovidiu Soare, m-au informat ca au primit urmatorul ordin de la actualul comandant al SJI Prahova (n.r. - SRI Prahova), Adrian Tudor: "Cazul "Distileria" se va inchide si arhiva din ordinul generalului Soare, care a precizat ca masura de prevenire a fost luata personal de catre el, la o partida de pescuit, si a fost indeplinita". Ulterior, cpt. Cernica a fost demis din functia de sef al Sectorului Campina, fiind inlocuit cu mr. Ioan Savu, prietenul vectorului, primind cadou de la acesta un autoturism in valoare de 10.000 USD".n
Oferta superiorilor
Dupa o spitalizare mai indelungata si convalescenta ale ofiterului Radu, col. Sorin Cozma i-a explicat acestuia ca, impreuna cu generalul Ovidiu Soare, au hotarat sa fie pensionat militar, cu dreptul de a-si pastra apartamentul de serviciu. Singura conditie impusa a fost aceea "sa nu vorbeasca", fara a se preciza ce anume. "Convorbirea a continuat de maniera: "in caz contrar, o sa-ti fie foarte rau. Gandeste-te ca ai sotie si copil si ramai in strada". Cei doi au precizat apoi, potrivit lui Adrian Radu, ca "mai exista in unitate un caz similar, care a refuzat conditiile impuse, si urmeaza sa fie terminat". Radu a declinat oferta superiorilor sai, iar ce a urmat este de domeniul fantasticului.
Demascarea coruptiei se pedepseste
Din declaratiile lui Adrian Radu rezulta ca familia lui a fost batuta bestial de colaboratori externi ai SRI Prahova, sotia ajungand la spitalul de urgenta din Ploiesti. Dupa trei zile de spitalizare a solicitat sa fie externata, la cerere, pentru a putea avea grija de fetita in varsta de numai noua ani. Apoi, in doua nopti consecutive, cate doua cauciucuri ale autoturismului familiei, marca Oltcit, au fost taiate de autori necunoscuti. In fine, asupra lui Adrian Radu, intre timp dat afara din SRI, a avut loc un atentat din care a scapat ca prin urechile acului. In episodul urmator ne vom referi pe larg la aceste doua cazuri, dar si la modul in care unii ofiteri superiori din SRI fura bani din fondurile destinate obtinerii de informatii de la colaboratori. Ce este foarte interesant, pentru denunturile sale adresate conducerii SRI, CSAT si Presedintiei, fostii sefi ai lui Radu i-au intocmit acestuia alt dosar penal. Cu alte cuvinte, exista institutii romanesti in care demascarea coruptiei se pedepseste.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.