In Parlamentul de la Strasbourg se constituie un nou grup, botezat "Identitate, traditie si suveranitate", cu participarea a cinci reprezentanti ai Partidului Romania Mare, plus unul din partea Partidului bulgar omolog, Ataka. Pana ca in ecuatie sa a
In Parlamentul de la Strasbourg se constituie un nou grup, botezat "Identitate, traditie si suveranitate", cu participarea a cinci reprezentanti ai Partidului Romania Mare, plus unul din partea Partidului bulgar omolog, Ataka. Pana ca in ecuatie sa apara cei sase, formatiunile extremiste, nationaliste, anti-imigrationiste din Franta, Austria, Belgia si Italia nu adunau decat treisprezece europarlamentari. Al douazecelea este un... britanic, scandalizat de faptul ca valorile insulare sunt atat de grav amenintate de integrarea continentala. E atinsa astfel cifra minima ceruta de regulamentul intern de la Strasbourg: douazeci de reprezentanti din cel putin sase tari diferite. Putin fata de totalul de 785 de membri ai Parlamentului European, dar suficient pentru infiintarea grupului.
Intr-un articol aparut in editia sa de luni 15 ianuarie, cotidianului "International Herald Tribune" remarca un paradox aproape hazliu: extremistii de la Strasbourg reusesc din nou sa alcatuiasca un grup parlamentar (a mai existat unul in anii '80) gratie colegilor romani si bulgari dupa ce primii, extremistii occidentali, au militat constant impotriva extinderii Uniunii, deci a accesului ultimilor in legislativul comunitar! Izolationiste fiind, partidele conduse de Jean-Marie Le Pen, Jorg Haider & comp. au privit statele foste comuniste drept rezervoare ale unor viitoare valuri imigrationiste catre Europa de Vest si s-au opus. Acum, chiar daca n-au avut castig de cauza, neo-nationalistii profita de situatie si - iata! - isi sporesc vizibilitatea in interiorul organizatiei pe care se straduie din rasputeri s-o submineze.
Profitul nu e doar simbolic si institutional, ci si efectiv, financiar: ca reprezentanti ai unui grup parlamentar, pe langa posturi de conducere in comisiile de lucru si drept de interventie in plen, extremistii vor primi o finantare de... 1-1,3 milioane de euro pe an! Bani comunitari!
Noii veniti sunt pitoresti. Unicul extremist bulgar ridicat la rang continental, Dimitar Stoianov, are doar 23 de ani, ceea ce-l face mezinul Parlamentului European. Cum a ajuns acolo atat de tanar? Prin... nepotism - desi termenul s-ar putea sa fie inexact in context, altul fiind gradul de rudenie: Dimitar e fiul vitreg al lui Volen Siderov, presedintele Ataka. "International Herald Tribune" ii schiteaza si acestuia din urma un portret: fostul ziarist devenit lider nationalist se imbraca mereu in negru, iar discursurile politice si le tine strigand, cu pumnul ridicat. Se spune ca ar imita retorica lui Hitler. La randul lui, Corneliu Vadim Tudor e descris doar ca "fost poet de curte al lui Nicolae Ceausescu", rasist si sovin. Monopolul asupra titlului il nedreptateste in primul rand pe Adrian Paunescu, dar si pe multi alti autori care l-au preamarit in epoca pe "Stejarul din Scornicesti", fara ca astazi sa li se mai pomeneasca numele. Oricum, fotografia aleasa pentru ilustrarea articolului il pune in valoare pe liderul PRM: intr-o imagine surprinsa la sedinta parlamentara de condamnare a regimului comunist, C.V. Tudor tine strans cu o mana un steag pe care e pictat presedintele tarii, Traian Basescu, in zeghe si dupa gratii, sub inscriptia "Puscaria mafiotilor". Fostul poet de curte e surprins in timp ce striga furios, cu gura rotunjita. Circ curat, manipulat odios de ziarul american, care face astfel din compatriotul nostru un fel de mascarici continental, purtator de cuvant al noilor cruciati pentru "Identitate, traditie si suveranitate"...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.