Cercetatorii in domeniul atomic din Chicago, care au creat in 1947 un Ceas al Apocalipsei, au mutat limbile mecanismului inainte, ca un avertisment ca lumea e mai aproape de distrugerea nucleara.

Din 1947, la inceputul erei atomice, pina acum, Ceasul Apocalipsei a masurat pericolul nuclear, in functie de evenimentele internationale, iar acum oamenii de stiinta considera ca ne confruntam cu cel mai mare grad de risc din ultimii 20 de ani.

Ingrediente pentru a Doua Era Nucleara

Orientul Mijlociu fierbe mai tare ca oricind, iar tot mai multe tari considera ca arma nucleara poate fi o garantie. Ce ar impiedica Japonia si Coreea de Sud, de exemplu, sa se inarmeze nuclear ca reactie la testele nord-coreene? Iranul e banuit ca se inarmeaza atomic si el, iar Israelul face aluzii belicoase. Pakistanul, si el putere nucleara, este instabil si asediat de extremisti islamisti.

Razboiul fierbinte

Rusia nu se dovedeste capabila sa-si securizeze materialele nucleare, iar cercetatorii epocii sovietice isi vind cunostintele oricui liciteaza mai mult. Astfel au pus mina grupari teroriste pe asa-numite „bombe nucleare murdare", evident de calitate inferioara, dar suficiente ca sa explodeze tabuul privind utilizarea armelor nucleare, respectat, inainte, de statele posesoare. Asa ca, astazi, nu mai functioneaza principiul riscului distrugerii reciproce, care a pastrat la temperatura joasa Razboiul Rece.

Dezastrul se coace cu incalzire globala

In plus, pericolul nuclear este accentuat de fenomenul de incalzire globala. Energia nucleara a revenit la moda cu accesorii ecologiste favorabile, pentru ca energia astfel obtinuta nu produce gaze cu efect de sera. Noi reactoare nucleare sint in constructie. Problema este ca uraniul imbogatit si plutoniul, care sint elemente de baza pentru combustibilul reactoarelor, pot fi folosite si in incarcatura nucleara a bombelor.

Tic-tac, tic-tac

Ceasul Apocalipsei a dat speranta doar in 1991, cind limba s-a indepartat cel mai mult de ora 12.00 (momentul distrugerii totale), pentru ca atunci SUA si Uniunea Sovietica au semnat Tratatul de Reducere a Armelor Strategice. Tot atunci, alungarea lui Saddam Hussein din Kuweit prin efort international a dat iluzia ca marile puteri sint in stare sa colaboreze sub egida ONU. Razboiul din Irak inceput in 2003 a readus limba Ceasului Apocalipsei aproape de punctul critic.

Se inmultesc atomii Numarul puterilor nucleare a crescut de la 5 la 9. Acum au bomba SUA, Rusia, Marea Britanie, Franta, China, India, Pakistan, Coreea de Nord si Israel (neoficial, dar unanim cunoscut).