Mai precis, solicitam verificarea sarpantelor construite peste acoperisul blocurilor, peste terasa - stiti ca, in multe cazuri, s-a renuntat la solutia terasei clasice, construindu-se o sarpanta. De asemenea, solicitam o verificare a starii cladirii
Mai precis, solicitam verificarea sarpantelor construite peste acoperisul blocurilor, peste terasa - stiti ca, in multe cazuri, s-a renuntat la solutia terasei clasice, construindu-se o sarpanta. De asemenea, solicitam o verificare a starii cladirii in general, in cazul tuturor blocurilor, si sa se trimita somatii catre proprietari sa remedieze situatiile depistate. Despre lucrari nu se stie, de multe ori, cu cine au fost facute; uneori nu au avut autorizatie de construire, iar alteori, chiar daca exista autorizatie de construire, nu se stie daca s-a respectat proiectul. Explicatiile gen "veniturile nu ne permit sa reparam cladirea" nu trebuie amestecate. Acolo unde proprietarii nu au resurse, ar trebui ca autoritatea locala sa le gaseasca.
De multe ori, cum este si cazul imobilelor situate pe bulevardele mari din Bucuresti, cladirile au atasate reclame, si oricand pot genera desprinderea unei bucati din fatada - iar un metru din ea poate sa aiba 80 de kg. Or, sa-ti cada in cap o bucata de fatada, va dati seama ca nu-i de colo.
Exista multe lucrari neautorizate?
Chiar si in cazul in care autorizatia exista, nu am siguranta ca verificarea s-a facut. Si la primarii, si la Inspectoratele de stat in constructii, sunt foarte putini inspectori, care nu fac fata nici macar cand trebuie sa se duca la lucrarile noi -cand se intocmeste procesul verbal de receptie -, daramite la o renovare. In cazul accidentului de la Galati (cand un om a murit dupa ce s-a prabusit peste el o portiune din terasa unui bloc - n. red.), nu inteleg cum a fost posibil sa zboare betoanele de pe blocul respectiv.
La primarie exista un Birou de relatii cu Asociatiile de Proprietari.
Da, exista si acest birou, dar si Disciplina in constructii. Ar trebui, cand se elibereaza Autorizatia de Construire si Certificatul de Urbanism, macar sa se verifice, prin sondaj, daca s-a respectat proiectul. Daca, pentru apartament, omul da 10-15 mii de euro sa si-l renoveze, pentru partile comune ale blocurilor s-a investit foarte putin fata de ceea ce ar fi fost necesar - in infrastructuri, terase, structuri de rezistenta.
Incercam sa atragem atentia ca Disciplina in constructii nu e Politia in constructii. Pana la urma, este in joc viata noastra, a tuturor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.