Potrivit raportului publicat ieri, economia romaneasca este libera in proportie de 61,3%, cu 2,3 puncte procentuale peste nivelul din 2006. In Europa, Romania ocupa locul 31 din 41 de state, sub Bulgaria si Albania, dar peste Republica Moldova. Totod
Potrivit raportului publicat ieri, economia romaneasca este libera in proportie de 61,3%, cu 2,3 puncte procentuale peste nivelul din 2006. In Europa, Romania ocupa locul 31 din 41 de state, sub Bulgaria si Albania, dar peste Republica Moldova. Totodata, punctajul Romaniei este cu mult sub valorea medie la nivel regional, de 67,5 puncte. In ce priveste libertatea economiei, vecinii bulgari stau mai bine, avand un punctaj de 62,2%, cu care se plaseaza pe locul 29 intre statele europene. "Romania beneficiaza de un scor ridicat in ce priveste libertatea fiscala, cea a comertului si cea financiara. Impozitul pe venit, respectiv pe profitul companiilor, este de 16%, desi veniturile din impozite au o contributie relativ ridicata la formarea Produsului Intern Brut (PIB). S-a inregistrat un progres in ce priveste reducerea taxelor vamale, insa au fost mentinute alte tipuri de bariere comerciale. Sistemul financiar al Budapestei (n.r. autorii clasamentului au confundat capitala Romaniei cu cea a Ungariei) este conform cu standardele internationale si a fost imbunatatit recent, printr-un program de reforme si privatizari", se arata in raport. Astfel, Romania a fost incadrata in categoria economiilor cu un grad moderat de libertate, care corespunde tarilor de pe pozitiile 31- 79, precum Cehia, Armenia, Slovacia, Letonia, Ungaria, Franta, Italia sau Bulgaria. Potrivit clasamentului, Marea Britanie are cea mai libera economie din Europa, plasandu-se pe locul 6 in clasamentul general. (Gilda POPA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.