Estimarile privind cresterea neintrerupta a pietei imobiliare din Romania atrag tot mai multi investitori nerezidenti, dar formarea unei astfel de opinii poate fi o capcana, a declarat, ieri, la Viena, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei
Estimarile privind cresterea neintrerupta a pietei imobiliare din Romania atrag tot mai multi investitori nerezidenti, dar formarea unei astfel de opinii poate fi o capcana, a declarat, ieri, la Viena, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa.
"Ritmul de crestere din ultimii ani a fost mai alert decat in celelalte tari din zona, pentru ca Romania ramasese in urma. Este normala o egalizare a preturilor. Acum, insa, nimeni nu se mai asteapta ca preturile sa scada, ceea ce incurajeaza niste plasamente care ar putea sa complice lucrurile la nivel macroeconomic", a spus Popa.Viceguvernatorul bancii centrale participa la un forum pe teme economice organizat in capitala Austriei de revista Euromoney. Popa a apreciat ca previziunile jucatorilor din piata ar putea reprezenta o "capcana" pentru alti potentiali investitori.
BNR monitorizeaza situatia
Domeniul imobiliar se gaseste de cateva luni in categoria activelor ale caror preturi sunt monitorizate de banca centrala, a mentionat Popa. Preturile activelor imobiliare din Romania au urcat semnificativ in ultimii ani, permitand investitorilor sa obtina randamente mai ridicare decat in pietele mature, astfel ca a fost consemnata o crestere semnificativa a intrarilor de capital Analistii considera ca Romania va urma modelul celorlalte tari din regiune si in sectorul imobiliar, unde majorarea preturilor a fost urmata de o reducere pe masura, odata cu extinderea ofertei si dezvoltarea domeniului. Specialistii considera ca oferta se va diversifica in continuare, iar dezvoltatorii straini vor intra in numar mare pe piata de profil din Romania, ceea ce va pune o presiune puternica asupra preturilor in urmatorii doi - trei ani. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, in luna mai a anului trecut, ca banca centrala va monitoriza mai atent evolutia pietei imobiliare, intrucat, cel putin in unele zone, se observa cresteri mult exagerate."Cel putin in nordul Bucurestiului este clar un assets bubble. Nu trebuie o analiza pentru a vedea ca preturile pamanturilor si al caselor este mult exagerat", a afirmat Isarescu la acea vreme.
Noua miliarde de euro au intrat in Romania in 2006
Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca investitiile straine directe, cele de portofoliu, si remiterile romanilor din strainatate au insumat, anul trecut, aproximativ noua miliarde de euro, a mai declarat viceguvernatorul bancii centrale, Cristian Popa. "Cred ca deficitul de cont curent din 2006, pentru care am pastrat estimarea de aproximativ 10% din PIB, va fi acoperit aproape integral de intrarile de capital", a afirmat Popa, la conferinta Euromoney de la Viena, citat de corespondentul Mediafax. Nivelul deficitului de cont curent ar putea fi mai redus, in functie de datele finale privind cresterea economica de anul trecut, a mentionat Popa. Oficialul bancii centrale spera ca deficitul de cont curent "sa se niveleze" in acest an la o valoare apropiata celei din 2006, aratand ca si perspectivele investitiilor straine directe raman bune. "Nu ne asteptam la o scadere brusca a deficitului de cont curent, erodarea va fi treptata, in masura in care cererea de credit isi va tempera cresterea", a adaugat Popa.
Oficialul BNR nu exclude nici o inrautatire a contului curent, care a fost afectat anul trecut si de aprecierea leului. Estimarile Comisiei Nationale de Prognoza indica un deficit de cont curent de 9,3% din PIB pentru 2006 si 9,2% din PIB in acest an. (E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.