Domnul Tiriac se joaca de-a ciobanul, iar invitatii sai, de-a vinatorii profesionisti. Necazul e ca doar mistretii morti sint pe bune.

Un film recent, „The Queen", bombardat cu premii si nominalizari din toate partile, are un cerb intr-un rol principal. Regina Angliei vrea sa il fereasca de pustile vinatorilor, acestia fiind tocmai sotul ei si cei doi nepoti. Indurerati de moartea mamei lor, printesa Diana, William si Harry sint tinuti „in natura" de bunicul care le da drept ocupatie si metoda de distragere a atentiei vinatoarea. Nu, prin asta sa nu intelegeti ca, in citeva zile, mostenitorii familiei regale au nimicit trei sferturi din animalele de pe domeniul Balmoral. Vinatoarea are un subiect precis, un cerb de o virsta venerabila, cum arareori se intilneste in regiunea respectiva, iar vinatorii isi cunosc prada. E macar un semn de respect.

Nimic de acest gen si, da, uitati notiunea de cod al onoarei, nu se poate desprinde din relatarile despre vinatoarea de la Balc. Intr-adevar, s-a stabilit un nou record: doua zile, 240 de mistreti ucisi. Faceti un simplu calcul si obtineti 5 exemplare de cap de vinator. Toata sarada a beneficiat si de obligatoriile costume: Tiriac si fiul s-au transformat temporar in ciobani, iar „vizitatorii" in vinatori profesionisti, pacat doar de vestele reflectorizante ale gonacilor, care readuceau participantii la partida la timpul prezent. Iar relatarile unor martori oculari spun ca „au impuscat in nestire", apoi au ridicat in slavi Romania pentru numarul abundent de animale.

Daca e sa analizam un pic acest modus operandi, de la organizarea vinatorii si pina la comportamentul participantilor, o analogie sare in ochi. Exista o diferenta, dar conduita de la Balc a VIP-urilor europene nu se deosebeste prea mult de cea a pustilor din fata unui ecran de calculator, chinuindu-se sa omoare cit mai multi martieni in cel mai scurt timp. Si in acest caz, si in celalalt, cantitatea e cruciala, de calitate nu se sinchiseste nimeni. In ambele exemple, nu iti bati capul sa cunosti ceea ce ciuruiesti. Singura regula e ca nu exista reguli. Sau ei pe tine, sau tu pe ei. Ultima parte se aplica insa doar jocului pe calculator si face toata diferenta antementionata. Luxul: in cazul vinatorilor de la Balc, experienta virtuala e cu atit mai incitanta, cu cit se petrece pe bune, pe de o parte, iar jucatorul e blindat, pe de alta. Absenta regulilor persista, iar iluzia e cu atit mai bine articulata, cu cit dispune de suporturi reale (costumele, gonacii, terenul de joaca). Jucatorul, in schimb, e intangibil, protejat din toate partile. Domnul Tiriac le ofera oaspetilor jocul ideal, la care e imposibil sa pierzi. Un scop meschin, pentru care orice mistret cu capul pe umeri n-ar accepta sa-si dea viata. Dar cine se pune la mintea vierilor?