Conform procurorului Munqith al-Faroon, un judecator a fost delegat drept martor la executie.
Corpul lui Barzan Ibrahim al-Tikriti a fost decapitat in momentul spanzurarii, situatie foarte rar intalnita. Barzan Ibrahim al-Tikriti, ex-sef al serviciilor de informatii, in regimul irakian trecut, era, la Geneva, elegantul "bancher in Occident" al lui Saddam Hussein, in timp ce, in propria tara, era considerat tortionarul nemilos al omnipotentului sau frate vitreg. El era plasat pe lista primilor cei mai cautati cinci oameni din Irak, portretizat ca atare in Cartile de joc ale CIA oferite militarilor SUA. Ca director al serviilor secrete, Barzan a fost acuzat de ordonarea unor crime in masa si torturi si de participare la comiterea de abuzuri la adresa drepturilor omului, inclusiv distrugerea satelor kurde.
Cea mai grea acuzatie impotriva lui Al-Bandar se refera la faptul ca acesta a condamnat la moarte 35 de minori.
Barzan al-Tikriti Trupurile neinsufletite ale lui Barzan al-Tikriti si Awad al-Bandar au fost transportate, ieri, la Tikrit, pentru inhumare, noteaza Mediafax.
Despre spanzurarea lui Saddam Hussein, in urma aceluiasi dosar Dujail, pe data de 30 decembrie 2006, fostul premier rus, Evgheni Primakov, a afirmat ca acesta a fost executat rapid pentru a nu i se lasa "ultimul cuvant" si ocazia de a compromite Washingtonul. (I.C.)