Romania va putea exporta din nou carne de pasare in statele comunitare. Producatorii sustin insa ca principala provocare este piata interna.

Producatorii de carne de pasare isi vor putea comercializa din nou produsele in statele Uniunii Europene, a declarat ieri Marian Avram, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). „Comisia Europeana a hotarit sa ridice interdictia privind importurile de carne de pasare din Romania", a declarat oficialul ANSVSA. De asemenea, Avram sustine ca in videoconferinta de azi va informa Directiile Sanitar-Veterinare cu privire la data de cind producatorii de profil vor putea realmente sa vinda pe piata comuna.

Exporturi de 15.000 de tone

Din datele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), la ora actuala doar sapte abatoare sint agreate de Uniunea Europeana si urmeaza sa fie trecute pe lista de exportatori inca 16. Pentru anul acesta, reprezentantii UCPR mizeaza pe exporturi de 10-15.000 de tone. „Acum obiectivul nostru principal este piata interna. In al doilea rind, vrem sa exportam mai mult pentru a compensa importurile", ne-a declarat Ilie Van, presedintele UCPR. Potrivit acestuia, productia de anul acesta ar putea-o depasi cu 10-15% pe cea de anul trecut, ajungindu-se pina la 320 de mii de tone de carne in viu.

Amintim ca producatorii de carne de pasare din Romania nu mai pot exporta in tarile membre ale UE din toamna lui 2005. Din cauza izbucnirii gripei aviare, Comisia Europeana a decis atunci sistarea importurilor din tara noastra. Inainte de interdictie, Romania exporta in jur de 4.000 de tone de carne de pasare pe an si aproximativ 300.000 de oua.