"Imi amintesc (...) ca am primit chiar o scrisoare de la domnul Tariceanu in care ii cerea domnului presedinte Traian Basescu, in scris deci, era un carnetel, ceva cu antet, nu-mi aduc aminte foarte bine, ii cerea sa intervina la Parchetul General pe
"Imi amintesc (...) ca am primit chiar o scrisoare de la domnul Tariceanu in care ii cerea domnului presedinte Traian Basescu, in scris deci, era un carnetel, ceva cu antet, nu-mi aduc aminte foarte bine, ii cerea sa intervina la Parchetul General pentru domnul Patriciu si anexa pe spatele acelei hartii, punea inclusiv date despre proces si firma Rompetrol", a povestit Udrea. Potrivit secretarului executiv al PD, scrisoarea incepea cu formula "Traiane, cand ai timp...." si continua pe ideea "sa intervii la Parchetul General pentru problema domnului Patriciu". "Imi amintesc ca am mers la domnul presedinte si i-am dat hartiile si nu mi-am dat seama exact cum sa procedez. Dansul le-a luat si le-a aruncat dupa mine si a spus: <<asa inteleg mafiotii sa conduca tara si sa conduca Guvernul>>", a relatat Udrea. Fosta consiliera de la Cotroceni a mai spus ca biletelul cu pricina, "de culoare roz sau galbena, sau ceva asemanator," ar trebui sa mai existe in arhivele de la Palatul Cotroceni pentru ca, "in mod normal, se arhiveaza tot". Udrea a adaugat ca scrisoarea nu era o adresa oficiala, ci "o rugaminte de a interveni".
Dezvaluirea amanata de acte caritabile
Elena Udrea a spus ieri, la Realitatea TV, ca a evitat sa vorbeasca despre biletelul transmis de premier lui Basescu pentru ca "nu a fost important". "Nu puteam sa vin cu aceasta declaratie pentru ca era momentul sarbatorilor si eram bagata in chestiuni caritabile si mai era si momentul integrarii. (...) Nu am uitat acel moment. Nu l-am considerat important", a spus Udrea. (C.E; R.A.)
Seful statului confirma
Traian Basescu a admis ieri existenta biletului invocat de fosta sa sefa de Cancelarie si a aratat ca a solicitat ca acesta sa fie cautat in arhiva. "Eu primesc foarte multe solicitari, mai mult sau mai putin legale. Celor legale le dau curs, cele care nu sunt legale le clasez mai mult sau mai putin nervos. Stiu in mod cert ca a fost ceva", a spus presedintele, adaugand: "Stiu cert ca exista ceva, dar daca ma intrebati in ce loc din Cotroceni, nu pot sa va spun. Am cerut sa fie cautat documentul in arhiva. Mi-a produs o suparare. Intrebati-l pe domnul Tariceanu, el va fi mult mai precis, nu in fiecare zi ii scrii presedintelui". Dupa ce ziaristii i-au spus ca Tariceanu a negat deja informatia privitoare la scrisoarea in care ar fi solicitat sprijin pentru Patriciu, informeaza Mediafax, Basescu a completat: "Daca domnul prim-ministru a spus ca e o facatura... Stiu si eu? Am mai fost in situatia sa recunosc mai tarziu ca am primit un telefon...". Intrebat de ce nu a dezvaluit cand a primit scrisoarea de la Tariceanu, pentru ca poate fi acuzat de tainuire, Basescu a spus: "Daca plecam de la aceasta premisa, va pot arata 10.000 de scrisori pe luna care-mi solicita lucruri ilegale". Ziaristii au insistat si i-au spus ca a fost vorba despre premierul Romaniei, iar presedintele a raspuns "tot un cetatean este si el". (A.H.)
Tariceanu neaga
Premierul Calin Popescu Tariceanu a calificat drept "o facatura" acuzatiile Elenei Udrea, declarand totodata ca nu putea sa-i ceara asa ceva presedintelui si a negat existenta unui document pe aceasta tema. "Va spun foarte clar ca nu puteam sa-i cer presedintelui asa ceva si ca nu exista un astfel de document. Daca as fi avut vreo intentie, stiti foarte bine ca a existat o discutie acum doi ani legata de convorbirea avuta cu procurorul general. As fi putut sa-i cer acestuia si nu am facut-o. Este ca si cum i-as cere lui dracul sa vorbeasca cu Dumnezeu si sa ma puna bine cu el", a spus Tariceanu. Acesta a mai declarat ca acuzatiile lui Udrea vin pe fondul informatiilor aparute in presa privind banii pe care aceasta i-a incasat de la RA-APPS. Totodata, premierul a lansat un atac dur la adresa presedintelui Basescu.
El a spus ca, in ultimii doi ani, a incercat sa aiba o relatie institutionala corecta cu presedintele, admitand totodata ca il desparte de acesta "ierarhia prioritatilor in politica". "In acesti doi ani, nici o telenovela mondena n-a consumat atata hartie de ziar si atatea minute de emisie precum relatia Basescu-Tariceanu", a spus liderul liberal. "Totusi, va pot spune ca ma desparte de politicianul Traian Basescu ierarhia prioritatilor in politica, in afara de abilitatile sale de a fi, oricand si in orice mediu, un tip popular", a adaugat liderul PNL. Potrivit acestuia, pe primul loc in agenda lui Basescu se afla "grija de a ramane sus in sondajele de opinie". (V.D.)
Udrea sare la Petrovici
Secretarul executiv al PD Elena Udrea a lansat joi seara un val de acuze fara acoperire, pe postul Antena 3, la adresa omului de afaceri Razvan Petrovici (foto). Fosta consiliera a lui Traian Basescu a declarat ca Petrovici este cel care conduce "neoficial", din umbra, RAPPS-ul, fiind prieten cu ministrul Radu Stroe.
"Intrebati-l pe domnul Petrovici cum in nici patru luni de zile a reusit sa ia de la RAAPPS, 7-8 hectare, in spate la Bulevardul Expozitiei si 400 de hectare la Complexul Agrozootehnic Vlasia", a spus Udrea. Ea a sustinut ca toate acestea au fost posibile din momentul in care PNL a preluat conducerea RAAPPS. "Afacerile pe care le face acum RAAPPS -ul sunt sub obladuirea lui Petrovici", a declarat aceasta. Elena Udrea a vehiculat nume precum cele ale lui Mugur Ciuvica, Virgil Magureanu sau Dragos Constantinescu. Toti trei au fost acuzati ca sunt parteneri de afaceri cu Petrovici. Important este faptul ca Udrea nu a prezentat dovezi in sprijinul celor afirmate, tenta data fiind de rafuiala politica. Mai mult, ea a recunoscut, la un moment dat, ca afacerea Complexul Agrozootehnic Vlasia, aruncata in spatele lui Petrovici este una perfect legala.
Refuzul dialogului
Bravada lui Udrea a tinut pana in momentul interventiei telefonice a omului de afaceri acuzat. Razvan Petrovici a negat spusele fostului consilier prezidential afirmand despre aceasta ca este "trompeta lui Basescu" si ca nu intelege care sunt motivele acestui atac furibund si nefondat. El si-a exprimat disponibilitatea de a veni in studio pentru a purta un dialog civilizat, bazat pe adevar. Petrovici a intrebat-o pe acuzatoare daca este adevarat ca a primit bani multi de la RAAPPS, in avans, pentru a reprezenta institutia in instanta. Udrea a recunoscut, insa a spus ca nu este singura vinovata aratand cu degetul si spre alti colaboratori ai sai. Udrea nu a acceptat dialogul afirmand ca daca Petrovici intra in platou, ea pleca. Fapt care s-a si intamplat. Petrovici i-a luat locul Elenei Udrea in emisiune, infirmand acuzele aduse. De asemenea, acesta a precizat ca nu exclude ideea de a o actiona in judecata pe Udrea.
Regia nu mai este in sfera de influenta
Elena Udrea si-a pierdut sferele de influenta la RAAPPS din momentul in care PNL a preluat conducerea institutiei. Pana atunci, pentru a-si asigura controlul asupra regiei, Udrea a intervenit pentru ca director general al RAAPPS sa fie numit Cristian Vlaicu, fost coleg de facultate al sotului sau, Dorin Cocos. Mai mult la Directia Tehnica a fost numit un alt "intim" al familiei Udrea-Cocos, Bogdan Georgescu, venit direct de la pietele Sectorului 6. "Performata" acestuia era ca tinea bufetul PD-ului inca din 1995, iar sotia sa, Narcisa Mirica (Georgescu), a fost colega in PSD cu Elena Udrea.
Contractele Elenei Udrea
In 24 septembrie 2004, Elena Udrea, in calitate de avocat, incheia cu RAAPPS contractul de asistenta juridica nr. 391.402, in valoare de zece milioane de lei, pentru reprezentare in dosarul nr. 15161/2004 aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 1. Udrea trebuia sa sustina o "contestatie la executare". In 28 septembrie 2004, Elena Udrea primea din partea RAAPPS contractul de asistenta juridica nr. 391.403, in valoare de 50 de milioane in dosarul nr. 15342/2004, aflat tot la Judecatoria Sectorului 1. Tot in aceeasi zi, parafa cu RAAPPS contractul de asistenta juridica nr. 391.405, in valoare de 250 de milioane de lei, pentru reprezentarea, formularea de cereri, invocarea exceptiilor in dosarul nr. 1626/2004 aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.
Respectivele contracte au fost semnate de Elena Udrea in calitate de avocat si de Mihail Stanculescu, directorul general de la acea data al RAAPPS. Plata a fost facuta prin facturi emise in aceeasi zi, 9 decembrie 2004, cu trei zile inainte de turul doi al alegerilor prezidentiale. Fapt care dovedeste ca Udrea a facut afaceri cu statul si pe vremea PSD. Desi aceasta a negat in mod repetat acest lucru. Trebuie spus ca afacerile au purtat girul lui Eugen Bejinariu, un apropiat al cuplului Udrea - Cocos si reprezentant al "sistemului ticalosit" infierat in dese randuri de presedintele Traian Basescu. (Mihnea TALAU)
Diaconescu: "Se pare ca i-au facut dosar lui Tariceanu"
"Se pare ca i-au facut lui Tariceanu dosar", l-a informat Cristian Diaconescu (foto) pe Mircea Geoana, intr-o discutie surprinsa de Realitatea Tv la o conferinta de presa a partidului. "Ce facem? Noi, congresul PNL si un pic din Udrea, Basescu, stat mafiot, chestii din astea...", a facut Geoana o recapitulare a subiectelor conferintei de presa. Imediat, Diaconescu a intervenit: "Udrea, Basescu...criza fara precedent. Vorbesc de un deznodamant iminent...si astia ne filmeaza (se intoarce si pune mana la gura) se pare ca i-au facut dosar lui Tariceanu si o sa-i ceara ridicarea...". Contactat telefonic de Realitatea Tv, Diaconescu a spus ca se referea de fapt la dosarul Rompetrol si nu la un nou dosar. Parchetul General a infirmat existenta unui dosar pe numele premierului. (R.A.)
Patriciu: "O comedie!"
Liberalul Dinu Patriciu a aratat ca nu stie de existenta nici unui biletel si, mai mult, a comentat ca, de fapt, totul "este o comedie", gen "O scrisoare pierduta". "Probabil ca vom avea un deznodamant la fel de penibil ca si la prima interventie publica a Elenei Udrea, legata de telefonul acela, care s-a vazut ca nu continea nici un fel de interventie. Era vorba de o cerere de informare, atata vreme cat in intamplarea respectiva era implicat unul dintre cei mai mari contribuabili ai tarii", a mai spus Patriciu, contactat de Realitatea TV. "Niciodata nu mi-a vorbit premierul de acest <<biletel>>. In ceea ce-l priveste pe presedintele Basescu, nu-i doresc decat sa fie sanatos si sa aiba o memorie ceva mai consistenta. Cand arunci cu hartiile dupa o secretara, imi inchipui ca nu poti fi intr-o stare de trezie. In orice caz, ar trebui sa-si aminteasca de acel moment", a mai comentat liberalul. (V.D.)
Stroe spune ca e o diversiune
Secretarul general al Guvernului, liberalul Radu Stroe, a declarat, ieri, ca referirile Elenei Udrea la persoana sa constituie "o diversiune", facuta intentionat in preajma Congresului extraordinar al PNL. "In acest moment nu pot face foarte multe comentarii pentru ca nu cunosc toata discutia care s-a purtat. Imi rezerv dreptul ca maine-poimaine sa vad, dupa care sa fac o conferinta de presa", a opinat Stroe. El s-a declarat uluit de modul in care "persoana aceasta", cum a numit-o el pe Elena Udrea, a facut o serie de afirmatii cu privire la conducerea SRI, a MApN. "Le dezavuez, le dezmint, mi-e rusine, nu pot intelege cum un om poate minti in halul acesta", a spus Stroe. El a precizat ca, privitor la chestiunile punctuale de la RAAPPS, inca din cursul diminetii de ieri a dat dispozitie sa se verifice documentatia, dupa care va organiza o conferinta de presa, pentru a pune la dispozitia presei toate "elementele necesare". Stroe a mai spus ca natura relatiei dintre el si Traian Basescu l-ar fi impiedicat sa faca un demers de genul celui la care a facut referire Elena Udrea. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.