O tema constanta a propagandei Casei Albe este, in ultimii ani, minimalizarea costurilor umane ale razboiului din Irak. Contribuabilului american i se repeta obsedant ca pierderile inregistrate de Armata Statelor Unite sunt infime. Putin peste 300
O tema constanta a propagandei Casei Albe este, in ultimii ani, minimalizarea costurilor umane ale razboiului din Irak. Contribuabilului american i se repeta obsedant ca pierderile inregistrate de Armata Statelor Unite sunt infime. Putin peste 3000 de morti, din 2003 si pana acum. "Mai multi oameni sunt ucisi anual pe strazile marilor metropole americane" - insista oficialii de la Washington, sugerand ca Bagdadul nu este mai periculos decat New York-ul. Ei uita, insa, sa pomeneasca de victimele din randul irakienilor. Cati dintre ei au fost macelariti in cei aproape patru ani de cand Presedintele Bush si-a trimis trupele sa le aduca "libertate, democratie si prosperitate"? Responsabilii de la Pentagon ridica din umeri si spun ca nu e treaba lor sa faca astfel de statistici. Contesta, insa, vehement estimarile avansate, in septembrie 2006, de revista "Lancet", pe baza unor studii demografice comparative. Publicatia aproximeaza ca peste 600.000 de irakieni au fost ucisi din martie 2003 si pana acum. Este firesc ca, pentru primul an de ocupatie, "marja de eroare" a acestor statistici ale mortii sa fie uriasa. Institutiile statului irakian se aflau atunci in colaps. Situatia ar fi trebuit sa se remedieze, insa, acum, cand la Bagdad functioneaza un guvern ales democratic, care dispune - cel putin teoretic - de toate parghiile puterii. Cu alte cuvinte, ar fi fost de asteptat ca, macar pentru anul 2006, sa existe informatii exacte, mai presus de orice contestare, cu privire la victimele violentelor. Nu s-a intamplat asa. Statisticile prezentate recent de Cabinetul Maliki nu se potrivesc deloc cu estimarile, mult mai infricosatoare, ale specialistilor Natiunilor Unite.
Contestata versiune oficiala
In 2006, 13.896 de irakieni au murit in circumstante violente, a anuntat, martea trecuta, Guvernul de la Bagdad. Dintre acestia, peste 12.000 erau civili. Adica aproape 90 la suta dintre victime. Ceilalti 1543 faceau parte din armata, politie sau fortele de securitate. Prin comparatie, anul trecut doar 823 de soldati americani si-au pierdut viata in Irak.
Un alt element concludent: circa 5000 dintre victime (peste 35 la suta) au fost ucise in ultimele trei luni ale anului 2006. Semn clar al deteriorarii alarmante a situatiei din Irak, caracterizata de majoritatea observatorilor drept "razboi civil".
Aceiasi observatori au primit insa cu neincredere "bilantul negru" prezentat de cabinetul Maliki. Primul lucru pe care l-au remarcat a fost faptul ca numarul total al victimelor depasea cu numai 162 de cazuri evidenta realizata de Agentia Associated Press pe baza propriilor buletine de stiri. Jurnalistii de la AP considerasera intotdeauna demersul lor drept unul pur "orientativ", fiind constienti ca doar o mica parte dintre decesele suspecte ajung in atentia presei. Ei au fost primii intrigati sa constate ca statisticile oferite de autoritatile de la Bagdad sunt aproape identice cu listele lor. Nu se potriveau, in schimb, deloc, cu estimarile avansate de specialistii Natiunilor Unite.
UNAMI (United Nations Assistance Mission for Irak) isi intocmeste propriile statistici, pe baza informatiilor primite direct de la Ministerul irakian al Sanatatii, de la Institutul de Medicina Legala si de la morga din Bagdad. Pe aceleasi surse s-a bazat si cabinetul Maliki, avand in plus la dispozitie evidentele Ministerului irakian de Interne si al Apararii. Logic ar fi fost, deci, ca bilantul oficial sa fie mai complet decat cel avansat de UNAMI. Spre surpriza generala, cifrele propuse de Cabinetul Maliki pentru tot anul 2006 nu reprezinta nici jumatate din crimele documentate de specialistii Natiunilor Unite in primele 10 luni ale anului care a trecut.
Raportul misiunii ONU din Irak
La sfarsitul lui octombrie, misiunea ONU din Irak (UNAMI) a dat publicitatii un raport cu privire la deteriorarea climatului de securitate din Irak. Potrivit documentului, 26.782 de irakieni fusesera ucisi numai in primele zece luni ale anului. Dintre acestia, 3709 murisera numai pe parcursul lunii octombrie. Statisticile UNAMI pentru noiembrie si decembrie 2006 nu sunt deocamdata disponibile, insa este evident pentru toata lumea ca violentele au escaladat spectaculos in ultimele doua luni ale anului trecut - fapt reflectat pana si de bilantul oficial al Cabinetului Maliki. In aceste conditii, victimele numarate de specialistii Natiunilor Unite ar putea fi lesne de trei ori mai multe decat cele recunoscute oficial de Bagdad.
Dincolo de cifrele reci, cosmarul unei intregi natiuni Acelasi raport UNAMI estima ca circa 100.000 de irakieni fug din tara in fiecare luna. Din martie 2003 si pana acum, cel putin 1,6 milioane de oameni au ales sa se refugieze in strainatate. Viata in Irak a devenit mult prea riscanta - avertiza acelasi document - mai ales in Bagdad si in orasele din centrul tarii. Multe scoli nu si-au putut redeschide portile in septembrie. Profesorii, medicii, jurnalistii si politicienii sunt tintele preferate ale violentelor sectare.
Purtatorul de cuvant al Guvernului irakian, Ali al-Dabbagh, a criticat la vremea respectiva raportul UNAMI, calificand-l drept "inexact si exagerat". Premierul Nouri al-Maliki nu avea cum sa nu fie deranjat de referirile la militiile siite, considerate drept principalele responsabile pentru baia de sange din ultimele luni. In ciuda insistentelor Washingtonului, Maliki continua sa refuze sa le ceara dizolvarea. Nici nu ar avea cum, avand in vedere ca ele sunt "aripile militare" ale celor doua cele mai puternice formatiuni siite din Irak. Formatiuni care l-au adus la putere si fara sprijinul carora guvernul sau nu ar putea rezista.
In raportul sau, UNAMI avertizeaza, insa, ca s-au inmultit alarmant semnalele potrivit carora politia si fortele de securitate din Irak au fost infiltrate de militiile siite si actioneaza in cardasie cu acestea: "Sute de cadavre continua sa apara in diferite zone din Bagdad - incatusate, legate la ochi, purtand urme de tortura si semnele unei executii sumare. Multi martori au declarat ca faptuitorii purtau uniforme de politie sau chiar de armata."
Gianni Magazzeni, seful misiunii ONU din Bagdad, este de parere ca acum nu insurgenta, ci violentele interconfesionale constituie principala problema din Irak. Acestea au explodat dupa ce un atentat cu bomba a distrus, la 22 februarie 2006, spectaculoasa moschee siita din Samarra.
Irak, infernul jurnalistilor
Numai anul trecut, in Irak au fost ucisi 64 de jurnalisti si cameramani. Dublu fata de cati au pierit pe parcursul intregului razboi (de doua decenii) din Vietnam. Din martie 2003 si pana acum, in Irak si-au pierdut viata 193 de jurnalisti.
Irakul a devenit "cea mai periculoasa tara pentru presa", a concluzionat organizatia "Reporters sans Frontiers" dupa ce a calculat ca, in 2006, 10 la suta dintre jurnalistii care activau aici au fost ucisi. Cei care au ramas au toate motivele sa se teama pentru viata lor. Prinsi in mijlocul unui razboi civil, ei par sa fie tinte favorite pentru toate partile implicate in conflict, fie ca este vorba despre militiile siite, insurgenta sunnita, fortele guvernamentale sau trupele de ocupatie. Afif Sarhan, corespondentul de origine libaneza al unei publicatii braziliene, a explicat pentru agentia IPS: "Astazi, in Irak, cuvantul jurnalist inseamna moarte. Sute de jurnalisti au fost amenintati, rapiti sau ucisi din cauza articolelor lor. Toti vor sa le inchida gura."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.