In urma unei anchete a Corpului de control din Ministerul de Interne s-au descoperit mai multe nereguli in derularea unor contracte de achizitii ale Academiei de Politie. Dupa un prim raport, 13 persoane, printre care si chestorul Costica Voicu (foto
In urma unei anchete a Corpului de control din Ministerul de Interne s-au descoperit mai multe nereguli in derularea unor contracte de achizitii ale Academiei de Politie. Dupa un prim raport, 13 persoane, printre care si chestorul Costica Voicu (foto), rectorul academiei, figurau ca principali raspunzatori pentru prejudicierea institutiei. Dosarul a fost trimis catre Parchetul Sectorului 1, dar fara numele chestorului Voicu sI al altor persoane importante. Rectorul sustine ca aspectele din raportul initial nu s-au confirmat sI toata aceasta poveste a fost o comanda din partea unor oameni ce-l considera incomod.
Cinci cadre ale Academiei de Politie Alexandru Ioan Cuza sunt cercetate de procurori, cu privire la anumite nereguli in organizarea si derularea unor licitatii publice derulate intre anii 2003 si 2005, privind achizitionarea de animale si a unor insemne de grad si ecusoane. Dosarul, aflat acum la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, a pornit de la o verificare realizata in 2005 de Corpul de control al ministrului de Interne, Vasile Blaga. Potrivit NewsIn, primul raport, care a ajuns la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, avea 20 de pagini si nominaliza 13 persoane din administratia institutiei ca fiind suspecte de frauda si de cheltuirea ineficienta de bani publici, prin derularea paguboasa a unor contracte de achizitii. Dosarul a fost trimis in septembrie 2006 la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1, de unde a ajuns la Politia Sectorului 1 pentru verificari. Cateva saptamani mai tarziu, politistii au returnat documentele Parchetului, precizand ca nu este de competenta lor si ca in acest caz trebuie sesizata Directia Nationala Anticoruptie. La Parchetul Sectorului 1 a ajuns, insa, o varianta scurta a acestui document, un raport ce cuprinde doar sapte pagini si numai cinci nume din lista initiala de 13. Mai mult, au disparut pe langa numele grele care figurau dupa prima ancheta, si acuzatii grave, privind construirea unui poligon in interiorul Academiei. Astfel, pentru construirea si supraetajarea poligonului acoperit din incinta institutiei, suma investita a fost majorata de la aproape 14 miliarde, cat se prevedea initial, la peste 27 de miliarde, pentru ca in final sa ajunga la peste 88 de miliarde de lei vechi. Costurile finale au ajuns sa fie si de 10 ori mai mari decat cele asumate la parafarea afacerii, prin subcontractarea lucrarilor, de catre societatea care castigase licitatia, catre o alta, a aceluiasi proprietar.
Nume grele au fost "sterse" din dosar
Printre cei disparuti din raportul aflat acum la Parchetul Sectorului 1 se numara si rectorul Academiei de Politie Alexandru Ioan Cuza, chestorul principal Costica Voicu. Acestuia i se imputa, printre altele, faptul ca a aprobat continuarea lucrarilor de investitie la contractul de executie al poligonului si marirea bugetului, desi avea obligatia sa dispuna organizarea unei noi proceduri de achizitie. El a afirmat ca primul control a fost facut de un "pompier" si ca a cerut ministrului noi verificari. "Datorita argumentelor pe care le-am adus, a fost dispus un nou control care s-a desfasurat in mai anul trecut si care a scos in evidenta faptul ca aspectele sesizate in raportul initial nu se confirma", a declarat Voicu.
Totodata, rectorul considera ca primul control a fost o comanda a unor oameni ce-l considera incomod si apreciaza ca totul s-a limpezit si ca prejudiciile au fost recuperate. In afara lui Costica Voicu, in primul raport trimis Parchetului de pe langa Curtea de Apel, mai figurau comisarul sef Tudorel Dragomirescu - fost director general adjunct pentru logistica, comisarul Mugur Calmus - fost sef al biroului de achizitii, subcomisarul Petru Poput - seful biroului de gospodarire, subinspectorul Oana Buzdugan si agentul principal Valer Carstea, ambii de la biroul de achizitii. In raportul aflat acum la Parchetul sectorului 1 au ramas doar cinci persoane, cercetate pentru unele nereguli descoperite in cazul unor licitatii organizate pentru achizitionarea insemnelor de grad si a altor efecte militare, precum si in legatura cu licitatiile pentru animale si produse alimentare care au adus prejudicii insemnate Academiei. (A. GHICIUSCA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.