In fine. Dupa aproape doi ani de razboi intre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu este lansata o acuzatie cu adevarat grea, de natura sa ia gatul premierului. Chiar daca acesta a castigat razboiul in partid, instalandu-se ferm ca presedinte PNL
In fine. Dupa aproape doi ani de razboi intre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu este lansata o acuzatie cu adevarat grea, de natura sa ia gatul premierului. Chiar daca acesta a castigat razboiul in partid, instalandu-se ferm ca presedinte PNL. Biletul la care face referire faimoasa Elena Udrea poate deveni, pentru Tariceanu, o veritabila ghilotina. Cu conditia sa existe. Iar seful statului, raspunzand intrebarilor puse de jurnalisti, a confirmat ca documentul penal se afla undeva in arhiva de la Cotroceni. Ca este cautat si va fi, deci, gasit. Daca asa stau lucrurile, premierul e terminat. Dar in caz contrar?
Sunt doi ani de cand a devenit publica existenta unui ciudat conflict politic. Intre un sef de stat consacrat puterii, Traian Basescu, si un politician dedicat afacerilor de top, Dinu Patriciu. Neintelegerile dintre cei doi, anterioare alegerilor din 2004, au degenerat de la declaratiile publice indreptate unul impotriva altuia la constituirea unui dosar penal indreptat impotriva principalului actionar Rompetrol. Conflictul, si in cele din urma dosarul, i-au antrenat si pe altii in disputa. Cel mai proeminent personaj, din aceasta perspectiva, este primul-ministru Calin Popescu Tariceanu. Iar ultimul pe lista e chiar autorul acestor randuri. Escaladat fiind, conflictul Basescu-Patriciu s-a transformat intr-o infruntare care a cuprins in vartejul ei principalele partide ale Coalitiei, care se aflau la guvernare in cei doi ani, in prim-plan fiind PNL si PD, iar intr-un plan secund UDMR si PC. Nici presa nu a ramas neatinsa de presiuni, de tendinte de influentare sau chiar de schije ale unor obuze explodate la mica distanta. Ei bine, pe acest fond biletelul la care a facut referire joi seara, la Antena 3, Elena Udrea poate declansa o valvataie de natura a incinera fie Guvernul lui Tariceanu, fie institutia prezidentiala condusa de Basescu.
Zarurile au fost aruncate. Daca documentul incriminat exista, conform afirmatiilor tiitoarei de la Cotroceni, confirmate cu jumatate de gura de insusi seful statului, atunci si continutul lui este conform acuzatiilor. Udrea spune ca in respectivul biletel, candva prin primavara anului 2005, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut sefului statului sa intervina in Justitie in favoarea omului de afaceri Dinu Patriciu. Anchetat la acea data pentru prezumtive infractiuni legate de derularea afacerilor Rompetrol. Daca asa stau lucrurile, Tariceanu este pierdut. Pentru ca respectivul biletel reprezinta un autodenunt. O interventie scrisa a unui demnitar de un asemenea rang vizand, in final, influentarea justitiei s-ar transforma, odata dovedita, intr-o infractiune de coruptie si trafic de influenta care nu are precedent. Chiar daca a castigat sefia PNL, Tariceanu ar trebui pus imediat la zid. Si executat fara sovaire.
Dar daca biletul nu este gasit? Daca Elena Udrea a mintit, iar presedintele Traian Basescu, orbit de ura sa impotriva lui Tariceanu, care ii strica jocurile politice, a acoperit cu autoritatea sa de sef de stat acest sperjur? Nu mai tarziu de luni, dovada ar trebui sa apara, fiind scoasa din arhiva prezidentiala. Si pusa la dispozitia opiniei publice si a Justitiei. Dupa care Tariceanu ar urma sa demisioneze. Imediat. Iar presedintele ar urma si el sa dea explicatii, incepand cu faptul ca a acoperit, timp de aproape doi ani, o grava infractiune. Iar daca biletelul nu este scos la iveala, atunci alte persoane urmeaza sa plateasca. Primul pe lista fiind insusi seful statului. Care va fi acuzat de sperjur. Abia apoi anexa Udrea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.