Celebrul poet italian Dante Alighieri avea nasul mai fin si nu acvilin asa cum este portretizat de majoritatea pictorilor din epoca, conform unei reconstructii a chipului acestuia realizata de o echipa de cercetatori italieni cu ajutorul computeru
Celebrul poet italian Dante Alighieri avea nasul mai fin si nu acvilin asa cum este portretizat de majoritatea pictorilor din epoca, conform unei reconstructii a chipului acestuia realizata de o echipa de cercetatori italieni cu ajutorul computerului, pe baza craniului sau.
"I-am redat lui Dante trasaturile umane. Portretele sale erau mai mult psihologice", a declarat Giorgio Gruppioni, antropolog la Universitatea din Bologna. Portretele din epoca ale lui Dante (1265-1321) - cu trasaturi ascutite si nas acvilin - au fost realizate pe baza unei descrieri facute de Boccacio: "Chipul sau era prelung, cu nasul acvilin (...), maxilarul puternic si o expresie melancolica si ganditoare". Putin mai tarziu, pictorul Rafael l-a pictat pe poet cu un chip si mai ascutit. Adevaratul chip al lui Dante a iesit la iveala odata cu cercetarile efectuate in anii '20 de un antropolog de la Universitatea din Bologna, Fabio Frassetto, care a obtinut permisiunea de a utiliza craniul lui Dante pentru a-i reconstrui chipul. Giorgio Gruppioni a utilizat craniul reconstruit de predecesorul sau si i-a adaugat maxilarul. Cu ajutorul acestui nou craniu, a carui marja de eroare este de 5%, un specialist in reconstructii faciale de la Universitatea din Pisa, Francesco Mallegni, ajutat de experti informaticieni, a "regasit" chipul poetului. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.