In deschiderea sedintei CSM de ieri, presedintele Basescu a pronuntat numele celui care va cistiga alegerile, desi nu era inregistrata nici o candidatura.

Consiliul Superior al Magistraturii a ales ieri conducerea organismului pentru urmatorul an, dupa ce man-datele presedintelui Iulian Gilca si vicepresedintelui Cristian Deliorga s-au incheiat. Cu o singura abtinere, judecatorul Anton Pandrea a fost desemnat pre-sedinte, adjunct al sau fiind ales procurorul Nicolae Dan Chiujdea. Pina in prezent, Pandrea a fost presedintele Sectiei Penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar Chiujdea a fost prim-procuror al Parchetului de pe linga Judecatoria Sectorului 1. Traian Basescu, inainte-vazatorul

Sedinta Consiliului a fost condusa, pina in momentul declansarii procedurilor de vot, de presedintele Traian Basescu. Desi nici o candidatura nu fusese depusa pina in momentul in care a luat cuvintul presedintele, Traian Basescu a facut o declaratie care s-a dovedit a fi premonitorie: „Sper ca veti avea o conducere acceptata de toata lumea. Din cite stiu eu, domnul Pandrea va candida. Sa-i uram succes" - dupa care a inceput sa rida in stilul caracteristic. Doua ore mai tirziu, declaratia presedintelui s-a dovedit a fi expresia exacta a ceea ce s-a si intimplat: Anton Pandrea a fost ales, cu 17 voturi pentru si o abtinere (a sa). Referitor la aceasta ciudatenie, proaspatul presedinte a declarat ca „se pare ca domnul presedinte a stiut chiar inaintea mea ca voi candida".

Prima parte a intrunirii a fost intrerupta de protestul a sase membri ai Asociatiei Victimelor Magistratilor din Romania, care au vociferat vreme de aproape o ora. Enervat, presedintele Basescu a suspendat sedinta pina la ora 11.30, cerind „un minim de respect pentru CSM".

Pace pe frontul CSM-Macovei

Asteptata candidatura a primului presedinte al CSM, Dan Lupascu, nu a mai avut loc, cei prezenti anticipind o confruntare directa intre acesta si ministrul Justitiei, Monica Macovei, cei doi fiind cunoscuti pentru pozitiile contrare pe care le au. Cu toate acestea, Dan Lupascu nu a candidat. El ne-a declarat ca a luat aceasta decizie „pentru ca e nevoie de liniste". In plen, el a spus ca „nu vreau sa candidez, desi am trei optiuni". Ulterior, Lupascu a lamurit ca doua dintre respectivele optiuni se refereau la functiile de conducere ale CSM, iar cea de-a treia „era o intepatura la adresa ministrului".

Pax Justitiae

Traian Basescu a tinut sa o asigure pe Monica Macovei de sprijinul sau neconditionat pentru trecerea prin Parlament a legii ANI: „Sint convins ca o sa treaca si draga ta ANI", a zimbit Basescu. Declaratia presedintelui a venit la doua zile dupa ce ministrul Justitiei si premierul Tariceanu au avut un schimb dur de replici, exact pe aceasta tema.

Fostul presedinte CSM, Iulian Gilca, un alt cunoscut oponent si partener de polemici al Monicai Macovei din cadrul Consiliului, a declarat pentru NewsIn ca „am apreciat efortul ei foarte mare si dorinta ei, insa nu m-am simtit bine atunci cind a criticat CSM. Apreciez atitudinea echilibrata pe care a avut-o. As fi vrut sa o aud spunind, macar o singura data, ca si la CSM s-au facut lucruri pozitive". Cu douazeci de minute mai devreme, Monica Macovei a spus exact ceea ce acesta astepta de la ministru: ca s-au facut si lucruri pozitive.