La Madrid, capitala Spaniei, a inceput de ieri o Conferinta Internationala pentru pace in Orientul Mijlociu, unde pentru prima oara, dupa sapte ani de intrerupere a contactelor, participa delegati oficiali ai Siriei si Israelului. Reprezentantii siri
La Madrid, capitala Spaniei, a inceput de ieri o Conferinta Internationala pentru pace in Orientul Mijlociu, unde pentru prima oara, dupa sapte ani de intrerupere a contactelor, participa delegati oficiali ai Siriei si Israelului. Reprezentantii sirieni au refuzat sa stea de vorba cu trimisii mass-media israeliene, dar nu si dialogul cu oficialii de la Ierusalim. Din partea Siriei participa la Conferinta de la Madrid Riad Daudi, consilierul juridic al presedintelui sirian, Bashar Assad, si Bushra Kanafani, putatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Siriei, iar din Israel participa deputatii Israel Sasson (Partidul "Israel Beitenu"), fostii ministri ai Partidului Likud Dan Meridor si Roni Millo si fostii ministri ai Partidului Muncii Ofir Pines, Shlomo Ben Ami si Mose Shahal Desi Statele Unite boicoteaza Siria, e semnificativa prezenta unor importanti diplomati americani precum Dan Kurtzer, Samuel Lewis si James Backer. Uniunea Europeana este reprezentata de Javier Solana si de fostul prim-ministru Felipe Gonzalez. Gazda Conferintei, Miguel Moratinos, ministrul de Externe al Spaniei, impreuna cu ministri de Externe ai Norvegiei, Danemarcei si Suediei, i-au convins pe Assad si Ehud Olmert sa-si trimita reprezentanti care sa stea in jurul aceleiasi mese si sa discute intre ei. E si primul semn al diplomatiei siriene de a face public decizia de a reinoi procesul de pace cu Israelul. Conferinta s-a deschis cu lectura data scrisorilor adresate Conferintei de fostul conducator al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, fostului presedinte al Statelor Unite Bill Clinton si fostului secretar de Stat american James Backer, initiatorul primei Conferinte Internationale de la Madrid, in octombrie 1991.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.