Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a participat ieri la sedinta de plen a CSM care avea pe ordinea de zi doua teme extrem de importante: prezentarea raportului de activitate a CSM pe 2006 si alegerea noii conduceri. Din start, seful statului,
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a participat ieri la sedinta de plen a CSM care avea pe ordinea de zi doua teme extrem de importante: prezentarea raportului de activitate a CSM pe 2006 si alegerea noii conduceri. Din start, seful statului, a precizat ca a venit doar pentru a asista la bilantul anual si ca va pleca atunci cand vor incepe alegerile pentru noua conducere. Cu toate acestea, Basescu a facut o remarca nepermisa pentru un sef de stat, care a fost interpretata drept o indicatie prezidentiala, trasata institutiei garant al independentei judecatoresti.
"Remarca prezidentiala
Deschizand sedinta, Basescu a simtit nevoia sa faca o remarca, urmata de rasul sau caracteristic: "Domnul Pandrea va candida si ii doresc succes in alegeri!" Remarca a consternat asistenta, iar judecatorul Anton Pandrea a fost vizibil marcat, nerevenindu-si multa vreme dupa incident. Remarca a fost comentata in fel si chip de jurnalistii prezenti. Unii au fost de parere ca este un semnal prezidential in sensul unei indicatii trasate membrilor CSM de a-l alege pe judecatorul Pandrea si a stavili orice intentie de contracandidatura. Altii au pus remarca pe seama temperamentului presedintelui, care n-a rezistat sa nu arate ca detine o informatie-cheie, primita probabil de la serviciile de informatii sau de la o sursa avizata din CSM. Oricum ar sta lucrurile, remarca prezidentiala a fost complet nepotrivita si a aruncat o umbra de indoiala asupra alegerilor de la CSM. De altfel, nominalizarea lui Pandrea a fost o surpriza generala pentru cei din afara CSM, intrucat acesta negase anterior ca va candida, si se credea ca Virgil Andries ar fi fost pretendentul la functia de presedinte.
A urmat prezentarea bilantului de activitate al CSM pe 2006, de catre judecatorul Iulian Galca in timpul caruia Basescu a stat tot timpul incruntat. Raportul a fost unul sumar, foarte tehnic, de mica importanta pentru opinia publica. In jurul orelor 10.00, cand prezentarea raportului era pe sfarsite, in sala de sedinta s-au auzit tipete care veneau din strada. In fata sediului INM, pe trotuarul de la intrarea in Parcul Cismigiu, un grup de circa zece persoane de la Asociatia Victimelor Magistratilor agita o serie de pancarde. Cu ajutorul unor boxe de mare putere, protestatarii au acuzat de la microfon CSM ca patroneaza o Justitie corupta, plina de infractori. Sloganurile cele mai uzitate au fost: "Jos dictatura magistratilor!", "Suntem judecati de infractori!", "Romania - tara magistratilor infractori!".
"Suspendarea sedintei
Seful statului, care nu a realizat de unde vin zgomotele, a cerut ca publicul din sala sa faca liniste. Cand i s-a explicat ca protestele vin din strada, de la Asociatia Victimelor Magistratilor, Basescu a avut o reactie neinspirata, sustinand ca nu se poate aplica un asemenea tratament CSM-ului: "Nu se poate lucra, pana nu se opresc domnii justitiabili sa tipe, nu este posibila continuarea sedintei. Trebuie sa existe cineva care sa apere aceasta institutie. Suspendam sedinta CSM pana se termina efectul autorizatiei. Imi pare rau, asta e!" In alta ordine de idei, Basescu a facut si remarca: "Cred ca cei care au aprobat astazi aceasta manifestatie vor fi trasi la raspundere". Ziaristii din sala au pomenit imediat numele primarului Adriean Videanu, fapt care nu a convenit sefului statului. Sedinta CSM a fost intrerupta de Basescu, care nu a cerut nimanui acordul in acest sens, in virtutea dreptului sau constitutional de a prezida lucrarile CSM atunci cand este prezent.
"In sala de procese simulate
Timp de o ora, Basescu s-a retras cu staf-ul CSM intr-o camera alaturata din cladirea INM, pe usa careia era scris "Sala de procese simulate". Camera avea geamurile tot spre strada, astfel incat, vreme de o ora protestele au rasunat fara opreliste, insa nimeni nu a mai sesizat faptul ca seful statului ar mai fi deranjat de galagia din strada.
In intervalul de o ora, pe diferite posturi de televiziune s-au comentat remarca si gestul deplasat al presedintelui la adresa protestatarilor, dar si la adresa CSM, caruia nu i-a cerut acordul pentru suspendarea sedintei.
Mai multi comentatori, au apreciat comportamentul prezidential drept in favoarea magistratilor si contrar justitiabililor nemultumiti de prestatia Justitiei. Renate Weber, presedintele "Fundatiei pentru o Societate Deschisa" a criticat dur comportamentul prezidential: "Mesajul de incurajare pentru Anton Pandrea, transmis de seful statului in sedinta CSM, desi in limitele legii, a fost suficient de puternic pentru a-i descuraja pe ceilalti posibili candidati la aceasta demnitate. Mi s-a parut o forma implicita, insidioasa, insinuanta de a transmite o directie de vot". Weber a mai adaugat ca in opinia sa, remarca prezidentiala a facut ca sa nu mai existe vreo alta candidatura in afara de cea a nominalizatului Pandrea. Tot in pauza, cateva persoane din aparatul CSM au coborat in strada, alaturi de ofiteri SPP, pentru a-i "sfatui" pe protestatari sa o lase mai moale ca-l deranjeaza pe presedinte. Totusi, nici un reprezentant al plenului CSM, nu a catadicsit sa dialogheze cu victimele magistratilor, pentru a le afla doleantele.
""Vom trece si draga ta ANI"
In interventiile sale, Basescu a avertizat ca vom fi monitorizati timp de trei ani in interiorul UE, iar pana atunci "trebuie sa facem Justitia performanta, in sensul castigarii credibilitatii din partea investitorilor, politicienilor externi si a tarii. Eu nu-mi pun problema clauzei de salvgardare din cauza Justitiei, ci mai degraba din cauza ANI" (n. red - Agentia Nationala de Integritate). Presedintele a spus in fata membrilor CSM ca asteapta o colaborare mult mai buna a lor cu ministrul Justitiei: "Pe Monica Macovei o asigur ca o voi sprijini fara rezerve. Sunt convins ca o sa trecem si ANI, draga ta ANI, prin Parlament", a continuat Basescu privind spre protejata sa. Ramane insa de vazut cum va reusi Macovei sa-si promoveze legea mult dorita, cata vreme este nevoie de votul Parlamentului, cu care ministrul nu are deloc relatii bune.
Mustruluiala lui Basescu
Daca a lasat publicului o impresie negativa la inceputul sedintei de ieri a CSM (televizate in direct), in partea a doua a sedintei Basescu a pus bisturiul pe ranile adanci ale Justitiei. Seful statului a precizat din start ca trebuie facuta o distinctie intre perceptia publicului si cea a justitiabililor, ca procentul de incredere al opiniei publice in Justitie ar fi de 65 - 70%. Mentionam ca ultimul sondaj de opinie al UE arata ca trei sferturi din populatie nu are incredere in sistem. Basescu a precizat ca politicenii trebuie sa apere imaginea Justitiei si sa nu o mai critice in presa: "O justitie discreditata de la nivelul politicului nu serveste populatiei". Basescu a trasat si "prioritatea zero" - capacitatea unor procurori de a finaliza si a trimite in Justitie dosare: "Daca un dosar e facut prost, el se va intoarce de la instanta". Presedintele si-a exprimat crezul ca multe dintre dosare sunt dinadins facute prost de procurori, pentru ca ele sa fie returnate de instante, pe fel de fel de vicii de procedura, astfel incat: "Cei incriminati sa beneficieze de tergiversari pana la calendele grecesti. Atunci cand un procuror face un dosar, si pe procedura, dosarul e trimis inapoi, nu vad de ce sa nu fie sanctionat (...) Nu inteleg de ce nu putem lua permisul unui judecator sau procuror care calca pe rosu, care incalca procedura".
Basescu s-a aratat ingrijorat si de cele noua cazuri de magistrati prinsi ca au primit spagi de 200 - 300 de euro "ceea ce denota inclinatia unora spre situatii de mita la nivel mic". "Astfel de situatii decredibilizeaza Justitia", a conchis Basescu, care a spus ca daca CSM va opera cu solutii blande de sanctionare a abaterilor disciplinare, nu se va remedia lipsa de credibilitate: "Facem o eroare, cred ca CSM trebuie sa impuna severitate maxima pentru abateri disciplinare". In continuarea ideii, seful statului a cerut CSM sa gaseasca o solutie pentru "responsabilizarea hotararilor", mai precis in ceea ce-i priveste pe magistratii ale caror erori, stabilite de CEDO si alte instante, se soldeaza cu plata de despagubiri, suportate de stat. "Tot dvs., oamenii Justitiei, trebuie sa gasiti solutii de responsabilizare".
Sefi noi la DIICOT
Procurorul Codrut Olaru este noul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT-structura centrala). Presedintele Traian Basescu a semnat ieri decretul de numire al acestuia, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al CSM. Procurorul bucurestean Angela Ciurea este noul adjunct al sefului DIICOT, caruia presedintele Romaniei i-a semnat tot ieri decretul de numire in functie dupa aceeasi procedura, stabilita prin Legea 247/2005 de reformare a Justitiei. (S.A.)
Prima conducere europeana a CSM
Dupa plecarea lui Basescu, in jurul orelor 12.00, plenul CSM a trecut la punctul doi al ordinei de zi - alegerea noii conduceri. Procedura a fost extrem de transparenta, dar a demonstrat ca membrii CSM cazusera de acord dinainte asupra viitorilor lor conducatori.
Lucian CURELARIU - ZIUA Foto Pentru postul de presedinte si-a anuntat candidatura doar judecatorul Anton Pandrea(foto stanga), seful Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Acesta a fost votat in unanimitate. A urmat alegerea vicepresedintelui, post pentru care si-a anuntat candidatura doar procurorul Dan Nicolae Chiujdea (fost prim-procuror al Parchetului Sectorului 1, foto dreapta). Acesta a fost ales cu majoritate de voturi (patru voturi au fost impotriva).
Tandemul Pandrea - Chiujdea reprezinta prima conducere europeana a CSM si pleaca de la premise cu totul noi fata de conducerile anterioare. Cei doi sunt magistrati de tinuta, cu mare experienta si care cunosc bine hibele sistemului judiciar. Ambii au declarat la iesirea din sala ca vor pune mare accent pe imbunatatirea conditiilor de lucru ale magistratilor, dar si pentru punerea pe roate a Inspectiei judiciare. Dan Chiujdea a spus ca procurorii care nu respecta principiile deontologiei si incalca legea "trebuie sa fie sanctionati, pentru a nu fi culpabilizata justitia din cauza lor". Anton Pandrea si Dan Chiujdea ii vor inlocui azi la carma CSM pe predecesorii lor, Iulian Galca (care ne-a declarat ca in cateva saptamani se va retrage din CSM) si Cristian Deliorga. Desi are multe atuuri, lui Anton Pandrea i se imputa de catre opinia publica participarea sa (alaturi de alti peste 20 de judecatori) in vestitul "complet rosu", de la fosta Curte Suprema de Justitie, care in 1995, la indicatiile lui Ion Iliescu, a emis Decizia 1/1995 prin care instantele din Romania au primit instructiuni cum sa judece procesele privind casele nationalizate. Decizia urmata de unii judecatori a generat o serie de plangeri la CEDO. In unele plangeri, statul roman a fost condamnat la plata unor considerabile despagubiri.
Off-urile lui Macovei
Dupa pauza, au continuat discutiile dintre membrii CSM, pe marginea viitorului institutiei. O interventie notabila a avut-o judecatorul Dan Lupascu, care a recunoscut ca Inspectia CSM trebuie restructurata din temelii, intrucat nici macar CSM nu mai are controlul asupra cauzelor disciplinare "rezolvate" de inspectorii institutiei. La randul ei, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a imputat CSM-ului mai multe nereguli in activitate: faptul ca nici un sef de instanta nu a fost revocat pentru management defectuos; multe hotarari ale CSM nu sunt motivate, in special cele privind promovarea unor magistrati la Inalta Curte. Macovei a cerut ca Inspectia CSM sa se aplece asupra problemelor care afecteaza actul de justitie, deoarece s-a creat "o perceptie de imunitate pentru magistrati". Macovei a spus in final ca isi doreste sa colaboreze cu CSM pe viitor.
"AVMR fara personalitate juridica din 1998
Desi nu are personalitate juridica, Asociatia Victimelor Magistratilor din Romania (AVMR) a primit autorizatia de organizare a protestului de ieri, din partea primarului general al Capitalei, Adriean Videanu, pentru intervalul orar 10.00 - 11.30. Asociatia a incercat din 1998 sa dobandeasca personalitatea juridica, insa Tribunalul Bucuresti i-a refuzat de trei ori inregistrarea, pe motiv ca denumirea sa ar atenta la siguranta statului si ordinii de drept. Rodica Neagu, reprezentanta asociatiei ne-a declarat ca i s-a sugerat de fostii ministrii ai Justitiei sa-si schimbe denumirea daca vrea sa dobandeasca personalitate juridica. Ex-ministrul Rodica Stanoiu i-a refuzat dovada de disponibilizare a denumirii AVMR, insa ministrul Macovei i-a acordat-o. Cu toate acestea, la 16.02.2006, Tribunalul Bucuresti a refuzat din nou infiintarea asociatiei. AVMR are depusa o plangere la CEDO de la Strasbourg impotriva statului roman, pentru incalcarea dreptului fundamental la libera asociere.
"Incident prezidential
La intrarea in sediul INM s-a aflat ieri si o femeie - Anica Brasoveanu, care protesta singura cu o pancarda de gat pe care scria "greva foamei". Femeia il astepta pe Traian Basescu inca de la orele 7.00 pentru a-i inmana un voluminos memoriu despre cazul sau dramatic suferit in Justitia prahoveana. Initial, angajatii SPP au vrut sa o acopere, astfel incat seful statului sa nu o observe. Femeia a strigat insa cand Basescu a dat sa intre la sedinta CSM: "D-le presedinte, am o plangere pentru Presedintia Romaniei, am fost de trei ori condamnata pe nedrept de Tribunalul Prahova, desi Inalta Curte si Curtea de Apel Ploiesti au casat mereu hotararile". Basescu s-a bagat printre SPP-isti si a luat dosarul din mainile femeii, pe care l-a dat apoi unui consilier personal.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.