Consiliul de Administratie al SC GALAXY TOBACCO SA (fosta "Tutunul Romanesc") a hotarat garantarea cu bunuri imobiliare a unui credit de 37.000.000 de euro angajat de SC VIROMET SA Victoria, Brasov, firma controlata in proportie de 75% de Ioan Niculae. Banii sunt destinati achitarii altor credite astronomice ale magnatului zimnicean, scadente in prima parte
a acestui an.
Totalul datoriilor scadente ale VIROMET SA, in prima jumatate a anului in curs se ridica la 161.147.000 milioane de lei (circa 47,7 milioane de euro sau 64,5 milioane USD), la care se adauga alte milioane in valuta. Pentru iesirea din impas, in sprijinul lui Niculae a sarit asocierea dintre italienii de la C.T.S. si GALAXY ENERGY INTERNATIONAL Ltd., controlata de mafia ucraineana a lui Leonid Efimovitch Minin, prin intermediul fostului ofiter de Securitate, Petrica Sorescu.
Intrunit in mare graba, la data de 21 decembrie 2006, Consiliul de Administratie al SC GALAXY TOBACCO SA a decis garantarea creditului contractat de SC VIROMET SA, in suma de 37.000.000 de euro, de la Piraeus Bank Romania SA. Astfel, au fost constituite ipoteci de Rang I pe 17 terenuri ale fostei Societati Nationale "Tutunul Romanesc" SA, impreuna cu o serie de cladiri existente pe aceste amplasamente. Suprafata totala cu care s-a garantat creditul VIROMET este de 31.851,35 mp, la care se adauga alti 9615,01 mp, constituiti in ipoteci de Rang II. La aceeasi sedinta de lucru, Antonello Celestini, presedintele executiv al GALAXY TOBACCO, a fost imputernicit "sa semneze in numele si pe seama societatii contractul de credit, precum si orice acte aditionale la acesta". In convocatorul care a intrat si in posesia reporterilor ZIUA se mai precizeaza: "Avand in vedere termenele scurte si urgenta, va rugam sa fiti de acord ca informarea, convocatorul si votul reprezentantilor actionarilor sa poata fi exprimat si prin telefon, fax sau posta electronica".
Datoriile VIROMET
Creditul de 37.000.000 de milioane de euro nu-i este suficient magnatului zimnicean pentru a iesi din impas, dar reprezinta, totusi, o solutie de moment. In acest mod va putea achita unele datorii la inceput de an, inainte ca firma brasoveana sau cele care au garantat credite anterioare sa fie executate silit. VIROMET-ul lui Ioan Niculae este dator la BCR, EMPORIKI BANK of Grece, PROCREDIT BANK, ROMEXTERRA, FINANSBANK, BANC POST, ITALO-ROMANA si CARPATICA cu sume in lei, la FINANSBANK cu alte 3,631 milioane USD si la ITALO-ROMANA cu inca 2,874 de milioane de euro. Adica, peste 70 de milioane de dolari. La aceasta gaura se adauga si alte datorii mai vechi, pe care SC VIROMET le are in portofoliu. La sfarsitul anului 2005, acestea se ridicau la 52,5 milioane de lei noi, aproximativ 21 de milioane USD. De atunci si pana in prezent cu siguranta s-au mai majorat. Si inca un lucru. Asa cum ne-a obisnuit, avem convingerea ca banii pe care Ioan Niculae ii va obtine de la PIRAEUS BANK nu vor ajunge in totalitate la combinatul de ingrasaminte brasovean, ci vor alimenta si alte conturi ale magnatului, ori vor folosi la achitarea unor terte credite restante.
Cipriotii lui Niculae
Este pentru a doua oara cand ZIUA demonstreaza ca, in spatele firmelor ce cumpara fabrici pe care Niculae le-a falimentat, se afla acelasi afacerist lipsit de scrupule. Combinatul de ingrasaminte chimice AZOCHIM Savinesti, din judetul Neamt, a fost devalizat o vreme in mod direct de Ioan Niculae & Co, apoi prin intermediul firmei-capusa AGRO FERTIL SRL. Cand nu mai era mare lucru de furat, pe firmament si-au facut aparitia niste ciprioti ai fostului securist, asociati in SC GA-PRO-CO CHEMICALS, cu care Niculae se jura ca n-are nici in clin, nici in maneca. Cum afacerea mergea din lac in put, magnatul nu putea sa nu le intinda o mana de ajutor amicilor sai. Astfel, INTERAGRO SA a garantat frateste un credit luat de GA-PRO-CO de la aceeasi PIRAEUS BANK, in suma de 5,4 milioane de euro.
Cardasia Musetescu - Niculae
In anul 2002, Parlamentul majoritar PSD a dat Legea nr. 137, prin care datoriile unor societati comerciale cu capital majoritar de stat erau trecute la datoria publica.
SNTR gestionata de Niculae (care inglodase si mai mult societatea in datorii) nu se inscria in aceasta categorie, statul detinand un pachet reprezentand doar 46,28%. Intre timp, MAA cedase actiunile catre APAPS condusa de Tiberiu Ovidiu Musetescu, prieten la catarama al lui Ioan Niculae. Datorita acestei cardasii, la data de 1 aprilie 2003, printr-o dubioasa majorare de capital aranjata la ceas de taina, statul a redevenit actionar majoritar, controland 56,4% din actiuni. In acest mod, SNTR a fost scutita de la plata a peste 122 de milioane de dolari, acesti bani fiind trecuti la datoria publica printr-o miscare de condei. Ulterior, Musetescu si-a dat seama ca nu mai poate controla la nesfarsit afacerile murdare ale camaradului sau si a scos pentru a treia oara societatea la privatizare. Desigur, in buna intelegere cu acesta.
Inselaciunea deceniului
In anul 2000, consortiul INTERAGRO SA al lui Ioan Niculae a castigat in mod ilegal licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar al SNTR.
Magnatul a platit imediat prima transa de zece milioane de dolari, din cele 40 datorate, instalandu-se la conducerea "Tutunului Romanesc". Asta, cu toate ca licitatia fusese contestata, fapt despre care proprietarul SNTR, si anume Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA), avea cunostinta. Instantele de judecata au anulat licitatia, dar Niculae nu s-a clintit din loc timp de sapte luni, pana cand n-a primit inapoi banii pe care-i daduse ca prima transa. In acest mod a reusit sa devalizeze societatea cu circa 20,6 de milioane USD, dupa unele aprecieri. Iar dupa ce si-a incasat banii, a chemat MAA in judecata, obtinand de la stat o suma mai mare decat cea platita si returnata drept avans, sub forma de penalitati de intarziere si dobanzi, care n-au fost contestate de autoritati. Ca sa nu se plateasca banii pierduti in justitie, intre minister si Niculae a fost incheiat un Contract de stingere a datoriei, prin care INTERAGRO SA devenea proprietarul a 53,72% din SNTR. Asadar, fostul ofiter de Securitate a ajuns sa controleze "Tutunul Romanesc" fara sa dea vreun ban din buzunar, ba chiar inregistrand si un profit substantial.
Dar iata ce spune intr-un raport, Curtea de Conturi a Romaniei, in urma controlului efectuat in legatura cu aceste tranzactii ilicite: "Fara nici un efort financiar si in afara oricaror proceduri legale de privatizare, SC INTERAGRO SA a devenit actionar majoritar la SN Tutunul Romanesc SA Bucuresti. In fapt, prin incheierea contractului de stingere a datoriei, institutia publica (MAA - n.r.) a eludat cadrul legal in domeniul privatizarii si a incalcat in mod flagrant principiile care guverneaza desfasurarea proceselor de privatizare, respectiv principiul transparentei, egalitate de tratament intre cumparatori si formarea pretului de vanzare ca raport intre cerere si oferta". Cu toate acestea, nimeni nu s-a sinchisit de furtul SNTR, situatie care persista si in ziua de azi.
Securistii au batut palma cu mafiotii
La 21 ianuarie 2004, consortiul TOBACCO 2003/UE, format din C.T.S. Italia si GALAXY ENERGY INT. Ltd, inregistrata in Insulele Virgine britanice, cumpara actiunile AVAS, devenind partener de afaceri cu INTERAGRO.
Pentru acest pachet s-a platit ridicola suma de 1,6 milioane de dolari, preluandu-se si alte datorii angajate intre timp de Niculae, care a ramas in acest timp la carma SNTR, in valoare de cinci milioane USD.
Sa facem o paranteza. Noua societate, si anume GALAXY TOBACCO SA a platit, sa zicem, 6,6 milioane USD (inclusiv unele datorii), promitand si o investitie - neonorata, desigur - de patru milioane USD. Pentru acest maruntis a intrat in posesia a sapte fabrici de tigarete, tot atatea de procesare a tutunului, 11 puncte de lucru si un institut de cercetare-dezvoltare. Daca luam in calcul doar fabrica de tigarete de la Bucuresti, care se intinde pe 66.000 mp in cartierul Regie, inseamna ca smecherii adusi de Niculae au castigat de zece ori fata de cat au investit. In acea zona, metrul patrat de teren se vinde cu peste 1000 de dolari. Dupa cum am ajuns sa cunoastem modul de operare al magnatului zimnicean, la fel ca si multi cititori de-ai nostri, este cat se poate de clar ca respectivul n-ar fi lasat niciodata sa-i scape din mana o asemenea pleasca. Tocmai de aceea a apelat la italieni, cu care cooperase in trecut, si la mafiotul ucrainian de origine israeliana, Leonid Minin, la care a ajuns prin intermediul fostului sau coleg din Securitate, Petrica Sorescu.
Inca un faliment controlat
Tot fostul ministru PSD-ist al Privatizarii, Tiberiu Ovidiu Musetescu, este cel care i-a facut cadou lui Ioan Niculae combinatul de la Victoria, cu toate ca INTERAGRO SA n-avea nici un fel de experienta in domeniul productiei de ingrasaminte, asa cum se cerea in caietul de sarcini. Ba mai mult, INTERAGRO SA inregistra la acea vreme datorii la stat de peste 80 de milioane de euro, ceea ce o facea incompatibila pentru privatizare. Astfel, pentru suma flagrant subevaluata de doar 3.559.763 USD, magnatul zimnicean a devenit proprietarul a 75,064% din pachetul de actiuni. Asta s-a intamplat in iunie 2002, dupa doua luni de stranse negocieri. Ar mai fi de spus ca, in ritmul actual al productiei SC VIROMET, comparativ cu datoriile acumulate, ar fi necesari 24 de ani ca firma sa achite tot ce datoreaza. Asta in conditiile in care n-ar investi nimic in retehnologizare ori in protectia mediului, stiut fiind faptul ca acest combinat este unul dintre cei mai mari poluatori de pe harta judetului Brasov. Aceste date ne fac sa credem ca si in orasul Victoria va avea loc un faliment controlat, marca Niculae. Sau, poate, GALAXY TOBACCO va plati ultimele oale sparte ale fostului securist, pierzand terenurile din Bucuresti, dar ramanand in schimb cu celelalte active ale fostei SNTR, pe care a pus mana la un pret de nimic.
"Tutunul Romanesc" a fost pus la pamant
La ora actuala, toate fabricile de tigarete si de procesare a tutunului din Romania au fost inchise, cu exceptia celei de la Sfantu Gheorghe. De asemenea, Niculae a ridicat la Zimnicea un centru de procesare a tutunului, luand de la fabricile falimentate toate utilajele performante. Prin asa-zise vanzari succesive, avand ca scop distragerea atentiei de la papusarul principal al escrocheriei, si anume Ioan Niculae, actionariatul GALAXY s-a tot modificat. Astazi, fosta SNTR este controlata, in proportie de 75,1% de C.T.S. Italia, 23,4% GALAXY ENERGY si administratorul Antonello Celestini, Asigurarea Romaneasca - ASIROM SA si Rafinaria ASTRA ROMANĂ SA Ploiesti, cu sub un procent. Elvio Celestini, tatal lui Antonello, este de fapt reprezentantul intereselor C.T.S. Italia. Leonid Minin (foto), potrivit serviciilor secrete italiene, este banuit ca prin intermediul firmelor sale spala bani obtinuti din trafic de armament, droguri, petrol, opere de arta si prostitutie, fiind dat in urmarire prin INTERPOL. Din aceste doua motive, poate si din altele, actul constitutiv al GALAXY TOBACCO a fost modificat in sensul ca hotararile CA pot fi luate si prin telefon, fax ori posta electronica.